Hopp til innhold

Fluorforbud i praksis

Hva betyr fluorforbudet for skiløpere og klubber i Nordland? Dorothea Blix (leder i langrensskomiteen) klargjør reglene rundt forbudet.

Etter årets høstmøte i Oslo vedtok Langrennskomiteen i Norges skiforbund:

-Langrennskomiteen i Norges skiforbund innfører et fluorforbud i klassene til og med 16 år. Forbudet gjelder fra og med sesongen 2018-2019 og omfatter fluorholdige glidprodukter.

• Det vil bli tatt stikkprøver før start i enkelte konkurranser.

• Resultatene av disse stikkprøvene blir kommunisert til gjeldende klubb i etterkant av mottatt prøvesvar.

• Fordi testmetodene fortsatt er under utprøving, vil ikke resultatene forårsake forføyninger mot enkeltutøvere.

Mange har ventet på at fluorforbudet kommer, og miljø og helse er noe som ingen av oss råd å gamble med. Vedtaket trer i kraft nå, da en hensiktsmessig testmetode er funnet. Denne ble presentert på høstmøtet, og baserer seg kort sagt på at det tas en prøve ved hjelp av en tape-bit, som så sendes inn til analyse. Metoden er enkel, men systematikken må utvikles, slik at det denne sesongen ikke pålegges arrangører eller TDer å gjennomføre tester, dette administreres sentralt.

Forbudet gjelder glidprodukter som inneholder fluor – alt fra LF til pulver eller fluid, og om det har blitt brukt fluorholdig glider på skiene, skal de vaskes med fluorrens. Forbudet omfatter ikke festesmurning. Så, hva blir konsekvensene for oss som har unger som driver med langrenn eller som selv er glad i å konkurrere på ski?

Inneværende sesongen er vedtaket gjeldende for løpere på 16 år og yngre. Det handler om barne- og ungdomsidrett, løperne konkurrerer ikke internasjonalt og derfor gjelder regelen for alle som deltar i et arrangement. Det handler også om å gjøre idretten vår tilgjengelig. Vi har alle møtt nye foreldre i klubben som blir vettskremt av å se smørekofferter som pakkes ut av bilen på et kretsrenn for en løper på 12 eller 13 år. Konkurransen mellom smøreforeldre i teltet eller på parkeringsplassen virker noen ganger å være viktigere enn hvordan ungen gjør det i løypa.

Likevel vil noen alltid kunne argumentere med at det kommer nye og like dyre produkter, som gjør smøringa til en vitenskap som noen dyrker mer enn andre. Og av den grunnen må vi gripe muligheten nå og ta bevisste valg og vise gode holdninger. Å behandle ski godt krever ikke så veldig mye. Å skaffe en rimelig glider som er enkelt å påføre, gjør det mye enklere å la ungen selv preppe skiene sine til trening eller renn. Hvor godt smaker ikke et godt resultat da?

Uansett om vi argumenterer for eller imot ressurser som brukes, penger, tid, interesse, så er det sentrale argumentet mot fluorbruk at det er helseskadelig og forurensende. Å starte med et forbud i disse klassene vil skape gode forutsetninger for å kvitte oss med fluorholdig smurning også i de eldre klassene. Nå er produsentene nødt til å utvikle andre, miljøvennlige produkter. La oss håpe at vi om få år kan sitte rundt bordet i cafételtet på KM og lure på hvorfor det tok oss så lang tid.

Et forbud er bindende. Vi i Nordland skikrets skal være trygge på hverandre. Vi er ikke større familie enn at vi kjenner hverandre godt, og det er ikke noen grunn å mistenke at noen jukser for å skaffe ungen sin en bedre plassering. Ingen barn eller ungdom fortjener dette. Ingen ønsker dette. Langrennskomiteen oppfordrer også junior- og seniorklasser å droppe fluorholdig gildesmurning i kretsrenn og KM. Det gjør livet så mye lettere – ikke bare for de av oss som har løpere i ulike aldersklasser. Alle kan heller bruke tiden på å heie, å ta den hyggelige praten i skibua eller i løypa og bygge gode relasjoner. Dette blir det gode ringvirkninger av.

Langrennskomiteen i Nordland skikrets ønsker alle i skifamilien en herlig sesong. Vi gleder oss til mye snø, flotte opplevelser, koselige og trygge kjøreturer, tøffe konkurranser i løypa, godt fellesskap for voksne og barn, nye vennskap og fokus på helse (for idrett og helse er vel noe som hører sammen) og sunne holdninger.

NIF-EPI03, 03