Hopp til innhold

Ungdoms-OL i gang i Lausanne.

Randonee-utøver Kari Forseth fra Øksendal IL deltar i dag i sin første øvelse under Ungdoms-OL i Lausanne. Klikk for Ungdoms-OL`s hjemmeside med link til streaming av øvelsene. Skikretsen ønsker Kari "Lykke til"!

Ungdoms OL - Hjemmeside - streaming

 

Fra bladet Fri Flyt:

Kan hevde seg høyt
Randonee-guruen Ola Hovdenak, som er leder for de norske randonee-utøverne i ungdoms-OL, er optimistisk på vegne av de to løperne. 

– Olympiatoppen er opptatt av at utøverne skal få en gode opplevelser som gir motivasjon til å satse videre, og at læringsprosessen er det viktigste. Men jeg tror begge våre utøver har gode sjanser, sier Hovdenak. 

– Trym har ikke drevet med randonee veldig lenge, men fra det vi så i helga er det tydelig at han har tatt store steg siden i fjor. Han går bra både oppover og nedover, kjører godt på ski og løser ting godt underveis, så jeg tror han kan gjøre det godt, sier Hovdenak. 

I tillegg til Lødøen er Kari Forseth fra Øksendalen i Møre og Romsdal tatt ut til ungdoms OL. Hun kunne ikke stille på Norgescupåpninga i helga, men 16-åringen som går randonee-linja på Tingvoll videregående skole har vist lovende progresjon i løpet av den korte tida hun har drevet med randonee, sier Hovdenak. 

– Dette blir hennes første sesong der hun satser på randonee, men hun er uredd og kjører offensivt, er ivrig og lærevillig, så det blir spennende å se hva hun får til, sier han. 

Kan bli ordinær OL-gren
Med ungdoms-OL i vinter blir randonee en OL-gren for første gang. Hovdenak håper at randonee på programmet på årets ungdomsmesterskap kan bidra til at randonee også blir en gren i de ordinære vinterlekene på sikt, kanskje allerede fra 2026. 

– Det er levert inn søknad om at randonee blir OL-gren, men det er IOC som bestemmer. For IOC er det viktig at grenen har en viss oppslutning, at det konkurreres i grenen i mange land, og at den har potensial til å trekke mye publikum. Slik sett ville det være perfekt å lansere randonee til OL i 2026. De lekene går i Italia, der randonee er veldig stort, sier han. 

Det er imidlertid tradisjon for randonee som gren i OL-sammenheng. Under de første olympiske vinterlekene, som gikk i Chamonix i Frankrike i 1924, ble det konkurrert i forløperen til randonee/ski mountaineering: militært patruljeløp. Grenen består av langrenn, randonee og skyting med rifle, og liknet på den måten også på moderne skiskyting. Etter Chamonix-OL var militært patruljeløp med i ytterligere tree OL, men da bare som oppvisningsgren: I 1928 (St. Moritz, Sveits), 1936 (Garmisch Partenkirchen, Tyskland) og 1948 (St. Moritz, Sveits).

Saken fortsetter under

randonee kan bli OL-gren
Fra militært patruljeløp under OL i Chamonix i 1924. Foto: Bundesarchiv Riesengebirge, Tyskland

Dette er Ungdoms-OL
Ungdoms-OL, Youth Olympic Games, arrangeres for tredje gang. Mesterskapet er organisert av den Internasjonale olympiske komité og åpent for utøvere fra 15 til 18 år (alder regnes per 31. desember i mesterskapsåret). 

Ungdoms-OL 2020 arrangeres i Lausanne i Sveits fra 9.-22. januar. De første ungdomsvinterlekene ble arrangert i 2012 i Innsbruck i Østerrike. De siste vinterlekene ble arrangert på Lillehammer i 2016. 

Norges tropp til Lausanne 2020 er på totalt 80 utøvere, fordelt på de ulike idrettene. 

Det konkurreres i totalt 15 idretter. Foruten randonee, som er med for første gang i 2020, konkurreres det i alpint (Super-G, storslalåm, slalåm, alpine kombinasjoner og parallellslalåm) skicross og snowboardcross, freestyle og snowboard (slopestyle, big air og halfpipe), langrenn, kombinert og skiskyting, lengdeløp og kortbaneløp på skøyter, kunstløp, ishockey, curling, monobob, skeleton og aking (luge/rodel). 

NIF-EPI01, 01
NTB scanpix