Hopp til innhold

Slutter: Magnus Evenby. (Foto: Terje Bendiksby / NTB.)

Takk, Magnus!

Magnus Evenby gir seg som hovedtrener for para elite langrenn. – Det er langrennstrener jeg er, men det er viktigere å være en god pappa når barna er små, sier 36-åringen.

Suksesstreneren forteller om et vanskelig, men riktig valg.    

– Dette sitter veldig langt inne, men jeg har tenkt på det i ganske lang tid. De siste 15 årene har jeg jobbet mot å kunne leve av å være langrennstrener, både gjennom studier og gjennom diverse trenerjobber. Det å være trener er en veldig stor del av min identitet. Det er langrennstrener jeg er, men nå må jeg legge det litt til side. Det er ikke enkelt å ta en slik avgjørelse, men beslutningen er riktig, selv om det er mye følelser involvert, sier Evenby. 

Han kommer fra Askim, men har bosatt seg på et småbruk i Brumunddal sammen med sin kjære Helle og parets to små barn. Nå blir det mer tid med dem hjemme. 

– Jeg har vært mer borte fra familien enn jeg ønsker å være og belastningen blir stor for hun som er igjen hjemme. Jeg har følt på mye dårlig samvittighet for å være så mye borte. Det føles riktig å gi seg nå, sier østfoldingen. 

Han er åpen for å komme tilbake som trener på landslagsnivå senere. 

– Jeg tror nok at jeg kommer tilbake, men akkurat nå drømmer jeg om en rolle med litt mindre reising. Jeg har lyst å være mer tilstedeværende i hverdagen til barna mine i alle livets faser, men jeg vil også jobbe med langrenn og idrett. Jeg håper at jeg på et vis kan fortsette å jobbe med det jeg gjør, men på et annet plan og nivå. Jeg brenner fortsatt veldig for dette. Så får tiden vise. Jeg er trener innerst inne. Det er dumt å si at jeg ikke ønsker å bli landslagstrener igjen, men først skal jeg ta igjen litt tapt tid med familie og venner, sier Evenby. 

– Hvordan er det å gi seg foran en sesong der para blir en del av det offisielle VM-programmet for første gang? 

– Det er fantastisk at parautøverne er med i ski-VM nordiske grener for første gang. Jeg kommer til å være der og heie, og jeg håper mange i Norge gjør det samme. Det er faktisk enda vanskeligere å gi seg foran Paralympics i 2026. Trondheim neste år blir kjempebra, men PL har hele tiden vært det store målet. Det vet jeg det også er for utøverne. Vi har ei ung jente som mangler gull i Paralympics i en fantastisk løper som Vilde Nilsen. Jeg skulle gjerne vært der og delt det øyeblikket med henne. Jeg overleverer et lag på stø kurs framover. Vi har vært gode sammen og jeg tror samtlige på laget er individuelle medaljekandidater i Paralympics om to år. Det trodde jeg nok ikke for to år siden. Og det er noe jeg stolt av, sier Evenby.  

Vilde Nilsen har løftet paralangrenn og tatt en rekke medaljer de siste årene. 

– Jeg har vært veldig tett på paragjengen, spesielt Vilde som jeg fulgt hele veien fra hun kom inn på laget som 15-åring og til verdenstoppen. Det blir rart å forlate denne gjengen. Det har vært veldig mange fine øyeblikk. Jeg kom inn i dette som trener for rekruttlaget med blant annet Vilde og Thomas (Karbøl) Oxaal og ble med dem opp på et landslag. Sammen med Indira Liseth, Trygve Larsen og Geir Lervik har vi bygd et solid lag. Først med Bjørn Kristiansen som hovedtrener og deretter med Emilie Johanne Hagen som medtrener. Tusen takk for alt dere har lært meg på veien og reisen vi har hatt sammen. Jeg skal heller ikke glemme Ulf Morten Aune, Anne Ragnhild Kroken, Steinar Tormodsgard, Frank Heggebø og Ole-Martin Lid som har vært gode og viktige støttespillere. 

– Det var veldig stort å få være med i VM i Canada da Vilde for første gang tok gull på gull i et mesterskap. Veldig stort. Det største for en trener er å se utøvere som lykkes med sine mål, uansett om det fører til medaljer eller ei. Det var også veldig spesielt og gøy med Paralympics i 2022, selv om de individuelle resultatene kanskje ikke ble helt det vi håpet så fikk vi med oss en bronse på stafett – det betydde mye. At bronsen ble til sølv i fjorårets VM, viser et lag i fremgang og det er øyeblikk jeg setter høyt. PL var uansett et minne for livet. Det samme var VM på hjemmebane (Lillehammer) under koronapandemien. Det ble dessverre aldri den folkefesten vi drømte om, men det var veldig moro og intenst mens det sto på. Jeg vil takke alle de fine folkene, utøvere, trenere og ledere, for mange flotte år. For meg har Norges Skiforbund vært en fantastisk arbeidsplass, sier Evenby.

Landslagssjef Ulf Morten Aune beklager at Magnus Evenby slutter. 

– Først og fremst vil vi takke Magnus for en strålende utført trenergjerning. Han har vært rekrutt trener i to år, deretter assisterende elitetrener i fire sesonger og nå hovedtrener for para elite langrenn siden våren 2022, sier Aune.

– I hele denne perioden har han vært treneren til Vilde Nilsen. Med sin kunnskap, sin nysgjerrighet og ikke minst; viljen til alltid å søke bedre løsninger for utøverne, har Magnus bidratt sterkt til fremgangene som laget har feiret. Vi synes det er leit at vi mister en veldig god og dyktig kollega, men er samtidig glade for at Magnus nå får mer tid med sin familie, fortsetter landslagssjefen. Magnus Evenby presenterer para elitelaget på pressekonferansen på Scandic Holmenkollen hotell der det ble presentert uttak til langrennslandslaget sesongen 2023-2024. Foto: Lars Thomas Nordby / NTB

nif-epi04, 04