Hopp til innhold

Hermod Bjørkestøl har satt dype spor etter seg både nasjonalt og internasjonalt. (Foto: Aleksander Andersen / NTB)

Hermod Bjørkestøl er død

Æresmedlem i langrennskomiteen i FIS, tidligere langrennskretsleder og tidligere leder i langrennskomiteen, rennleder i Holmenkollen og en nestor innen løyper og reglement, Hermod Bjørkestøl, er død.

Han ble 79 år gammel.

– Hermod Bjørkestøl kombinerte sin brede kunnskap om langrennssportens løyper og regler med et brennende engasjement for utvikling og modernisering av nasjonalidretten vår. Gjennom å forene utøveres og publikums interesser formet han langrenn som TV-idrett, i tillegg til at han både stødig og visjonært ledet langrennskomiteen i 11 år. Hermod var en pioner med et stort og bankende hjerte for langrennssporten og alle menneskene som driver den. Ski-Norge har mistet en bauta, og Hermods familie og nærmeste har mistet en omsorgsfull familiemann og venn. Våre varmeste tanker går til Hermods nærmeste, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug. 

Bjørkestøl var leder for Troms Skikrets langrenn fra 1977 til 1981. Han var i en årrekke rennleder i Holmenkollen (1990-2002). Fra 2001 til 2012 var Bjørkestøl leder av langrennskomiteen i Norges Skiforbund. I en årrekke var han sentral i FIS rundt rennreglement. Hermod Bjørkestøl var ekspert innen rennreglement, konstruksjon og homologering av konkurranseløyper i langrenn, og han satte dype spor etter seg både nasjonalt og internasjonalt.

Leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, omtaler Bjørkestøl som en ener.

– Jeg er veldig glad jeg fikk bli kjent med Hermod og at jeg fikk ta del i hans enorme kunnskap og erfaring. Han har betydd så mye for langrennsporten, men også for meg personlig. Vi har hatt mange gode samtaler opp i gjennom årene og han var en suveren sparringspartner, ikke minst når jeg overtok som leder av langrennskomiteen og var helt fersk. Faglig var han også en ener, der han blant annet var hjernen bak FIS-manualen om hvordan dagens skiløyper skal være i forholdet mellom stigninger og utforkjøringer. Hermod vil bli dypt savnet og vi tenker alle på hans familie og nærmeste som har mistet en virkelig kjernekar.

Under vinterlekene i Salt Lake City i 2002 ble en avgjørende motbakke kalt «Hermod Hill».

– «Hermod Hill» er en avgjørende motbakke én kilometer før mål – foran publikum. Han var den første som tok med seg TV-produsenter på befaring før løypa ble stukket ut, for å gjøre konkurransene mer TV-vennlige. Du kan si at Hermod fikk langrennssporten ut av skogen, sier Vegard Ulvang til NRK.

Hermod Bjørkestøl var æresmedlem i langrennskomiteen i FIS. Han sovnet ifølge familien fredfullt inn søndag.

Vi lyser fred over hans minne.

NIF-EPI02, 02