Hopp til innhold

Skryter av VM-løypene

De nye langrennsløypene i Granåsen ble ferdigstilt rett før Toppidrettsveka. Løypenettet har imponert mange av verdensstjernene.

Maja Dahlqvist er overveldet over kvaliteten på VM-løypene og helårsanlegget i Granåsen. Hun kaller Trondheim det nye skimekka.

– Det er helt utrolig hvilke løyper dere har fått her. Jeg er virkelig imponert. Dette er et skimekka. Absolutt, sier Maja Dahlqvist, som trives så godt i Trondheim at hun vurdere å trene mer her i tiden framover.

Hun har vært veldig sterk under Toppidrettsveka og i VM-løypene. Hun tok en overraskende seier i konkurranse med sterke distanseløpere som Astrid Øyre Slind og Anne Kjersti Kalvå på 15 kilometer skiathlon på fredag. Hun vant også mer oppskriftsmessig sprinten i Aure torsdag kveld. Nå har hun fått masse inspirasjon i det videre arbeidet mot det store målet ski-VM i Trondheim i 2025.
– Løypene passer meg veldig godt. Er jeg med til oppløpet, så tror jeg det går veldig bra. Det som er litt utfordrende for meg, er de harde bakkene, sier hun.

Hele verdenseliten har vært samlet i Trøndelag denne uka i forbindelse med Toppidrettsveka. Første konkurranse ble gjennomført på Hitra, deretter Aure, før rulleskisirkuset ble avsluttet med to dager i VM-anlegget Granåsen.
– Det er verdensklasse på denne rulleskiløypen. Jeg har ikke vært bort i noe som er bedre. Det er stas at dette er hjemmebanen min, sier Astrid Øyre Slind, som slo knockout på konkurrentene på langløpet på Hitra sist onsdag.


Astrid Øyre Slind først i rekka på den nye VM-brua i Granåsen.

Også verdens største langrennsstjerne er imponert over VM-løypene. Han har nærmest vokst opp i anlegget, fulgt prosessen over flere år og er stolt og glad. Johannes Høsflot Klæbo vant Toppidrettsveka og smilte bredt etterpå. Han synes VM-anlegget har verdensklasse.  
– Det er ingenting som kan måle seg mot Granåsen. Det er verdensklassenivå på anlegget. Jeg kan ikke helt skjønne hva som kan matche dette. Når alt bli ferdig, er det ingen grunn til å trene andre plasser enn her, smiler Klæbo.

Imponerte gjorde også Tiril Udnes Weng i finaleløpet lørdag. Mulig treningen i VM-anlegget har hjulpet fjorårets verdenscupvinner. For hun og søsteren Lotta flyttet i vår til Trondheim for å perfeksjonere treningen i VM-løypene.
– Det ble litt lureløp i dag og det kan det fort bli i VM også. Det var gøy å få testet avslutningsegenskapene litt, sier Tiril Udnes Weng.

– Hva tenker du om VM-løypene?
– Jeg liker løypene. Det er en tøff løype, samtidig får man hentet seg inn litt i nedoverbakkene. Det passer meg veldig bra, smiler hun.

Flere av landslagene har hatt samlinger her. En av dem er Ivo Niskanen. Han synes anlegget er fint, men synes løypene kunne vært litt hardere.
– Jeg skulle ønske bakkene var litt lengre og brattere. Det hadde passet meg bra, sier Niskanen.

Andrew Musgrave har gjort trønder av seg og elsker VM-anlegget. Han ser fram til å oppleve VM-brølet om halvannet år under ski-VM i Trondheim.
–  Dette er verdens beste rulleskiløype. Det er rått å gå her. Granåsen er hjemmebane for meg, sier Musgrave engasjert.

– Hvordan blir det å gå VM i Granåsen?
– Løypene er fantastiske. Du kan ta den gode stemningen som var i dag og gange med 100, så har du stemningen det kommer til å bli under ski-VM. Jeg gleder meg helt skinnsykt til å gå, sier han.
Les alt om VM i Trondheim på trondheim2025.no

nif-epi04, 04