Hopp til innhold

Paralagene på høydeopphold

Høyde var ukjent for de fleste på ParaElite og Rekrutt, les mer om hvordan gjengen hadde det under samlingen i Livigno

Da har vi på ParaElite og Rekrutt vært på samling i høyden i Livigno, og her kommer en liten rapport fra oss.
De fleste utøverne på laget har aldri vært i høyden og mange var nok derfor vært litt spente og nervøse på hvordan kroppen ville håndtere dette. Noen var for eksempel litt redd for å gå på en smell, og mange har også sett for seg at man må lytte mer til kroppen enn man vanligvis gjør.
En ting vi alle var enig om før vi dro;  Vi gledet oss masse til å komme til ett nytt sted, hvor de fleste ikke har vært før,  få mer kompetanse på trening i høyden og ikke minst, forberede oss til Paralympics i mars 2022.

Vi gjennomførte flere laktattester i dagene som gikk. Dette for å sjekke at vi gikk rolig nok på rolige økter og for å se hvor mye vi tålte på hardøkter.
Den første dagen vi gjennomførte målinger fikk hele laget målinger på under 0,5 i laktat. Vi fikk alle veldig høy selvtillit av dette, helt til vi fikk vite at det var noe feil med laktatmåleren.....  Da vi fikk ordnet med ny laktatmåler som fungerte fikk vi nok mer realistiske svar. Uansett, alle på laget har vært veldig flinke til å lytte til kroppene sin, og svarene til hver enkelt var rundt 1,5 i laktat på rolige økter. Noe vi var veldig fornøyde med 🤗

Vi har spist masse god mat i Italia. Hver dag har vi blitt servert 3 rettersmiddag hvor pasta harvært en essensiell delhver dag. Pizza har vi selvsagt også fått servert noen ganger i løpet av oppholdet, og vi 
kan virkelig skrive under på at italienerne kan lage god pizza!

Våre trenere, Bjørn og Magnus ble inspirert av trenerne til damelaget, hvor de hadde lagt ut godteri til utøverne i gangen slik at de kunne komme og forskyne seg når de følte for det. Dermed dro de ut på shopping for å gjøre det samme for oss på paralaget.Lørdagene var det "godtedag" hvor trenerne fylte godt opp med godis utenfor rommene våre,  sånn at vi også fikk kosa oss litt i helga. Det ble en slik suksess at selv utøverne på damelaget snek seg til paralaget sitt godteri, fordi vi hadde så bra utvalg..... 

På fridagene var hovedprioritet å slappe av eller gjøre alternative ting.
Den første fridagen dro Bjørn, Indira, Thomas, Ingrid Elise og Vilde på kjøretur til Engadin i Sveits for å inspisere stedet for en eventuell samling der i desember. På turen besøkte vi blant annet et bakeri hvor de hadde mye deilig å tilby!

Ut på tur - aldri sur
Ut på tur aldri sur 😅😅

I Livigno gikk det i butikkbesøk, litt handling av feriegaver til de der hjemme. Det var et bredt utvalg av sportsbutikker, så vi kan si at vi koste oss! Vi må vel og nevne at vi brukte mye tid på rommet hvor Netflix og Viaplay ble godt brukt som restitusjon på hviledager.

Vi var så heldig at vi de to første ukene fikk være sammen med damelaget. Det var både lærerikt og gøy for oss på paralaget.
Mange erfaringer ble delt på tvers av lagene! #Gode sammen 😁
Vilde ble blant annet med på en økt med jentene. Dette syns hun var veldig lærerikt og ikke minst sosialt.

En kveld ble det arrangert vinkveld hvor både para og damelaget var samlet. Dette var en fin og sosial aften hvor vi fikk vite litt om hvor hver enkelt vin kom fra og hvordan den var laget. Vi fikk også smake på forskjellige oster og kjøttprodukter. Alt var lokale produkter.
Da damelaget dro videre til Lavazé ble det ganske så «tomt» på hotellet. Det ble klart roligere ved måltidene når det bare var paralaget igjen.

Under oppholdet hadde vi en mediedag, hvor NRK kom på besøk til oss. Nok en gang får vi god mediatrening, hvor vi lærer oss å bli flinkere til å svare på spørsmål fra media. Det er alltid koselig å få besøk av nye fjes og vi håper NRK hadde et fint om enn kort besøk hos oss paragjengen. Forhåpentligvis fikk de gode og reflekterte svar på spørsmålene sine.

 

De stående utøverne gikk en lengre fjelltur opp mot en topp som heter Carusello. De sittende utøverne kunne naturligvis ikke være med på denne turen så de tok gondolen opp til toppen for å møte de andre. Dette var Indiras første gondoltur noensinne, hun var skeptisk og ville egentlig ikke være med,  men trener Magnus er overbevisende og fikk overtalt henne til å bli med. Her fikk Indira virkelig utfordret og følt på høydeskrekken sin!

 
Alle på toppen 👍🤗

Under oppholdet vårt i Livigno har vi møtt på både det tyske og det svenske para landslaget. Indira trente flere økter i lag med Anja Wiker, en meget sterk og meritert konkurrent fra Tyskland, samt Arnt Christian Furuberg fra Sverige. Vi hadde også felles hardøkt med hele det tyske laget, hvor vi fikk målt krefter med dem!

 
Indira sammen med Anja og Arnt Christian 🇳🇴🇩🇪🇸🇪

Vi gjennomførte tre gode hardøkter under oppholdet vårt i Livigno. To av disse øktene gjorde vi i en lang sammenhengende motbakke opp til grensen til Sveits. Den siste hardøkten delte vi oss, noen gikk  opp mot Passo Eira, mens andre holdt seg nede i dalen. Kroppene våre reagerer forskjellig på hardøktene, så da må vi tilpasse oss.  Totalt sett var alle var godt fornøyde med sine respektive kroppers respons på høyt tempo og høy intensitet i høyden. 

 
Vi har lært mye om det å være og trene i høyden. Bland annet er alle på laget blitt mye mer bevist og flinkere til å lytte til kroppen sin og ta små signaler på alvor. Vi har gjennomført oppholdet som profesjonelle utøvere, drukket nok for å holde oss hydrert, spist nok mat, gått rolig nok på rolige økter og generelt lært å kjenne kroppens reaksjoner i høyden.

Kort sagt; Oppholdet vårt i Livigno har vært fantastisk.
Alle har blitt litt klokere på hvordan kroppen reagerer i høyden. Alle unngikk å gå på en skikkelig smell. Naturlig nok har enkelte  hatt noen dager som har vært tyngre enn andre, hvor hvilepulsen har vært litt høy og kroppen trengte litt mer restitusjon. Alle har tatt på alvor at det er viktig å lytte til kroppens signaler og oppført oss som ordentlige toppidrettsutøvere. Vi ser tilbake på ei samling med mye god mat, fine sosiale stunder, gode treningsøkter, mange nye erfaringer og vi gleder oss masse til neste gang vi skal få besøke Livigno! Chiao!

 

 

 

NIF-EPI01, 01
Foto: Halvard Alvik / NTB