Hopp til innhold

Vilde Nilsen i fint driv under 10 km klassisk stående paralangrenn i Vuokatti. (Skiforbundet)

Rå Vilde vant i Vuokatti

Fjorårets verdenscupvinner i paralangrenn Vilde Nilsen gjorde et fantastisk løp og tok seieren i dagens 10 km klassisk stående for kvinner i finske Vuokatti. Verdenscupen i Finland er den eneneste parautøverne konkurrerer i internasjonalt denne sesongen.

- Jeg var ekstremt nervøs før start. Jeg kjente at det var lenge siden vi hadde gått renn i verdenscup og var spent på om jeg hadde trent riktig. Første runde følte jeg at jeg lå litt bak russeren, da tenkte jeg at nå må jeg gire opp, utbryter en strålende fornøyd Vilde Nilsen etter målgang.

Vilde Nilsen tar førsteplassen på tiden 28:51, snaue 1 minutt og 11 sekunder foran russiske Ekaterina Rumyantseva og 1 minutt og 13 sekunder foran kanadiske Brittany Hudak.

- Jeg gikk ganske tøft ut fra midten av første runden og hele veien ut, så jeg var ekstremt sliten på slutten der. Men jeg tror jeg utviklet et veldig bra renn. Jeg er veldig fornøyd med mitt første renn her i dag! Så vil jeg legge til at vi har fått ekstremt gode ski av smører Steinar Tormodsgard, vi er utrolig glade for at vi har han på plass i Vuokatti. Steinar gjør veldig mye jobb alene og all fortjeneste går til han her i dag, sier Vilde Nilsen.


SitSki-utøver Indira Liseth klokker inn på 32:27 og tar 8. plass i 7.5km sittende.
Det var veldig tungt, men veldig gøy! De andre jentene slo meg som bare søren i dag, men nå vet jeg hvordan nivået er. Jeg kunne ha gitt enda mer gass i dagens renn, også må jeg jobbe med teknikken i motbakke. Jeg gleder meg til nye muligheter i morgen, sier en sliten men fornøyd Indira Liseth i målområdet.

Det ble trippel russisk pall i kvinneklassen for sittende, med seier til Marta Zainullina på tiden 27:22.

Assistenttrener Magnus Evenby forteller at han har vært spent før Liseth skulle debutere i verdenscupen internasjonalt.
- Det er lenge siden Indira har prøvd seg mot disse utøverne og hun har gjort en kjempejobb siden sist. Det er en løype som i utgangspunktet ikke passer oss så godt, samtidig er den fin fordi motbakker er det vi jobber mest med om dagen. Alt i alt en bra gjennomkjøring, så blir det spennende å se hvordan de tre neste konkurransene går.


Lagkamerat Andreas Bjørnstad debuterte verdenscupen som «rookie», men var ikke helt tilfreds med tiden på torsdagens 10km sittende.
- Det er bare å komme seg hjem å trene!, utbryter Andreas Bjørnstad etter målgang, hvit i skjegget av frost.

- Jeg stivner altfor mye i magen, så jeg må trene mer magemuskulatur. Men pulsen er helt fin, sier 23-åringen som klokker inn på 44:44, 13.58 minutter bak russiske Ivan Golubkov på førsteplass.

Trener Bjørn Kristiansen sier at dagens renn gir en god pekepinn for hva Bjørnstad må jobbe med videre.
- Dette er den typen realitetssjekk som vi har lett etter. Andreas har en jobb som må gjøres og det har vi visst hele tiden. Nå er det snakk om å klekke ut en god plan videre. Hans største forbedringspotensial er nok håndtering av kjelken. Det blir litt seigt i dag, så håper og tror vi at vi får til mer snert og langrennslike bevegelser i det han skal gjøre videre.

Det blir nye sjanser for rekruttene Liseth og Bjørnstad allerede på lørdag, da skal de gi alt i 0.8km meter sprint. 


Trygve T. Larsen tar 10. plass på 10km klassisk stående. Han går inn til 35:17, drøye 6,14 minutter bak russeren Vladislav Lekomtsev.
- I dag er jeg aller mest fornøyd med å hele tiden knekke nye koder i skigåingen min. I går jobbet jeg og Vilde Nilsen med motbakketeknikk. For meg er dette et kjempe-byks når det gjelder prestasjonene mine. Jeg gikk mye billigere og fortere i motbakkene, det er deilig! Og det utgjør mye på tiden. Jeg tar kjempehopp nesten fra løp til løp og det er knallgøy, sier en munter Trygve T. Larsen mens han gir tomlene opp i den finske vårsola. 

Trygve T. Larsen stiller også til start på 1,2km sprint stående på lørdag.


Thomas Karbøl Oxaal og ledsager Ole-Martin Lid tar 9. plass på 12.5km klassisk for synshemmede. De klokker inn på 35:18, 4.27 minutter bak kanadiske Brian Mckeever.
- Dagens løp var greit. Dessverre fikk jeg vondt i korsryggen på de to siste rundene, men jeg ga det jeg hadde! Det var hardt, men fint å gå og ikke minst å få sparket i gang verdenscupen. Jeg satser på en bedre dag i morgen, sier Thomas Karbøl Oxaal. 

I likhet med dagens seierskvinne Vilde Nilsen roser han smører Steinar Tormodsgard for knallgode ski.
- Skiene var bra, Steinar har gjort en bunnsolid jobb. Jeg og Ole-Martin klarte å jobbe bra over bakketoppene og følge løpsopplegget med å ikke gå for fort i den første tunge bakken. I morgen er det sprint, den gleder jeg meg til!

Ledsager Ole-Martin Lid er fornøyd med duoens innsats og satser på klatring på resultatlistene utover uka.
- Jeg synes vi gikk jevne runder og fikk jobbet bra mot slutten i dag. Det ble tight! Forhåpentligvis holdt det til en 7. plass. Det var en fin-fin start på verdenscupssesongen og jeg satser på at vi bare blir bedre og bedre.


Mer info om WC Vuokatti finner du her.

For fullstendige resultatlister, se våre hjemmesider

NIF-EPI03, 03
Foto: Halvard Alvik / NTB