Hopp til innhold

– Et savn å konkurrere (Foto: Jo-Inge Mandt)

Ser muligheter og ikke begrensninger i koronatiden

– Vi har fått mange gode tilbakemeldinger, og det er tydelig at det er et savn for de unge å konkurrere. Rulleskirennet i Nittedal i høst kan være et godt eksempel på det å arrangere gode lokale skirenn i vinter under de gjeldende omstendigheter.

105 unge utøvere samlet seg til rulleskirenn på Skyttamyra i Nittedal i høst.
– Til tross for strenge smittevernregler for arrangement, er Gjelleråsen IF Ski opptatt av å se muligheter og ikke begrensninger i en spesiell tid, forteller rennleder Stig Pedersen.

Stor interesse
Rulleskirennet ble arrangert for utøvere fra 13-20 år, med runder rett i underkant av 2 km per runde. De eldste gikk 7 km totalt. Påmeldingen ble raskt full, og det var stor interesse for arrangementet. I tillegg til utøvere fra Akershus Skikrets var det også mange utøvere som hadde reist langt for å delta.

– Sesongen 20/21 kommer til å bli en annerledes skivinter. Smittevern legger pr. i dag begrensninger på oss, spesielt med tanke på hvor mye  vi kan reise og forflytte oss. Det er viktig at vi deltar i dugnaden og forholder oss til de retningslinjer som gjelder, noe som i praksis idag innebærer at reiseaktivitet for å gå nasjonale skirenn er forbeholdt de som driver toppidrett etter strenge definisjoner. Samtidig ønsker vi at det blir stor aktivitet i skiløypene, og at  det gjennomføres mange gode lokale konkurranser. Det er fortsatt fullt mulig å legge til rette gode smittevernvennlige arrangement, slik at alle utøvere får noen fine målsettinger å trene mot også denne vinteren. Lokale arrangører oppfordres til å være kreative og offensive! De lokale initiativ og den gode dugnadsånden blir avgjørende for hvor god denne vinteren skal bli for aktive barn og unge. Rulleskirennet i Nittedal er et godt eksempel til etterfølgelse, sier leder for utdanning og administrative oppgaver i langrenn i Norges Skiforbund, Pål Rise.

Nye forberedelser
Noen av forberedelsene til rulleskirennet var annerledes enn før. I planleggingsfasen var det viktig å sette seg inn i gjeldene koronaveileder for arrangement, samt etablere rutiner for smittevern. I forberedelsene ble det gjennomført ekstra møter der det ble en gjennomgang av hvordan stadion skulle designes med tanke på å opprettholde smittevern.
-Smittevern er blitt godt etablert i samfunnet generelt, og det gjaldt å bruke sunn fornuft og ha gode rutiner forteller rennlederen. Det var ikke vanskelig å overføre avstandskrav, renhold og god håndhygiene til arrangementet nå som vi er blitt så vant til det i hverdagen sier han.

Gjennomføringen
I grensen på 200 personer inngår deltagere, støtteapparat og eventuelt publikum. Det ble satt en grense på maks antall deltakere, og hvor mange hver deltaker kunne ta med seg. Selve registeringsløsningen ble gjort på nett i forkant av arrangementet. Dette forenklet oversikten ved ankomst til rulleskirennet. Alle som skulle inn på de avsperrede områdene på arrangementet måtte registreres.
-Det ble en ekstra jobb med påmeldinger og deltakerlister for å holde kontroll over hvor mange som skulle delta på enhver tid. Vi fikk ønsker om å stå på ventelister, og vi sendte ut oppfordring til påmeldte om å melde seg av dersom noen ikke kunne gå.

Det ble utarbeidet en smittevernveileder som beskrev hvordan de hygiene og smittevern skulle ivaretas. Det gikk på hyppigere kontroll av toaletter, alle i kiosken skulle bruke hansker, kun en person skulle håndtere startnummerutlevering og en person skulle dele ut premier. Denne smittevernveilederen måtte alle som hadde en lederoppgave på rennet sette seg inn i.
Stig Pedersen forteller det ble opplyst flere ganger under selve arrangementet fra speaker om å følge regler og holde avstand.
-I ettertid ser vi at det kunne vært en person som under selve arrangementet kunne kontrollert og hjulpet til i forhold til smittevernoppfølging. Hadde vi vært klar over at det ville komme mange gjennom sperringene, hadde vi satt en person til å spesifikt følge opp dette. Vi hadde smittevernansvarlig, men denne personen hadde ikke kun denne rollen under arrangementet, men burde kanskje ha vært det.

Viktig for klubben
-Det store engasjementet for rulleskirennet viser at det er et behov for aktivitet. Flere klubber har treningssamlinger utover høsten som dessverre må avlyses, og det har vært en lang periode uten aktivitet i det hele tatt. Å få opp aktiviteten i klubben er viktig både for rekruttering av medlemmer, men også for å holde på medlemmene i skiklubben.

Stig Pedersen forteller at flertallet i styret ønsker at klubben skal arrangere flere renn.
-Samtidig er det et økonomisk spørsmål, og vi har fått mindre utbytte enn vanlig med færre til stede på arrangementene. Vi har likevel troen på at vi vil få igjen senere for at vi er aktive nå.

 

NIF-EPI01, 01