Hopp til innhold

Folkefest i Granåsen

Til tross for ekte trøndersk vær med sol i det ene minuttet og snøstorm det neste kan man ikke klage på folkelivet i Granåsen i helgen. Det var god stemning fra start til slutt, å sett med norske øyne har det vært en fantastisk helg.

–Det har vært et svært vellykket konsept med nye øvelser som jeg har fått mye positive tilbakemeldinger på fra de deltagende nasjonene på. Det er jo sånn at når man skal gjennomføre noe nytt kan det alltids diskuteres om det er behov for slike endringer, å dette må vi jo ta en evaluering på, sier skipresident Erik Røste. Det har jo vært mye i media om det er behov for endring i langrennssporten.

 Mandag hadde utøverne en velfortjent hviledag før det var duket for sprint i slalåmbakken i Åre.

For første gang i historien tar Therese Johaug en seier i sprint, det var ikke helt uventet at den kunne komme nå, med tanke på at det var opp en slalåmbakke. Bak Therese tar Heidi Weng nok en andreplass og Astrid U. Jacobsen på tredje.

I den noe spesielle sprinten i Åre tar også Johannes H. Klæbo endelig en etterlengtet seier, han viser storform opp slalåmbakken etter en noe varierende form tidligere i sesongen. Pål Golberg falt utenfor pallen, men ledet fortsatt touren sammenlagt.

Utøverne har en hviledag før turen gikk videre til Meråker hvor både dame- og herreklassen gikk en 34km lang løype. Therese Johaug var nok en gang den sterkeste kvinnelige løperen, til tross for at Ingvild F. Østberg ga henne litt konkurranse mot slutten, Ingvild tok dermed andreplassen foran lagvenninne Heidi Weng på tredje. 

 

Det var ingen som kunne stoppe den russiske bjørnen på herrenes etappe, Alexander Bolshunov var i egen klasse og tok seieren foran Johannes H. Klæbo og Emil Iversen. Det var svært populært blant hjemmepublikummet at Emil endelig skulle lykkes, å det var nok ekstra stas siden det var på hjemmebane for trønderen.

–Sprinten i Åre var unik i seg selv og det var spennende med noe nytt å selv om det ikke ble en historisk krysning av grensen torsdag, så fikk vi spektakulære tv-bilder fra Meråker som verden aldri har sett maken til, sier Erik.

Lørdag og søndag var det duket for finalehelg i Granåsen med sprint lørdag og jaktstart søndag. Det var cirka 20 000 tilskuere som tok turen til Granåsen i helgen å det var folkefest fra start til slutt. Det var mye liv rundt i løypeområdet og inne på stadion var det sang og musikk.

I sprinten tok Maiken C. Falla en etterlengtet seier i en sesong som har vært litt stang ut. Svenske Jonna Sundling tok andreplassen og sveitsiske Nadine Faehndrich stakk av med tredje. 

Johannes H. Klæbo gikk inn til seier på hjemmebane i sprinten, etterfulgt av Pål Golberg, Erik Valnes, Emil Iversen og Finn-Hågen Krogh, italienske Federico Pellegrino gikk inn til 6.plass som eneste ikke-norske i sprintfinalen. 

På jaktstarten søndag gikk Therese Johaug i mål nesten fire minutter før lagvenninnene Heidi Weng og Ingvild F. Østberg og vant touren sammenlagt på kvinnesiden. De fikk henholdsvis flott vær under 15 kilometeren.

Før herrenes tremil tok været seg voldsomt opp og snøstormen var et faktum i Granåsen. Russerne hadde smurt med klister og Alexander Bolshunov som gikk ut først begynte tidlig å slite. Pål Golberg tok han igjen og gikk i fra. Ved målgang bukket Pål for hjemmepublikummet og gikk inn til sammenlagtseier av touren. Simen H. Krueger tok andreplassen og Hans Christer Holund tredje. Emil Iversen hadde dagens raskeste tid i løypa og gikk inn til fjerde, etterfulgt av Martin L. Nyenget og Johannes H. Klæbo.

–Avslutningen av touren i Granåsen med et entusiastisk publikum var med på å sette et verdig punktum for touren, ting som kan diskuteres er jo om det skulle vært fellesstart istedenfor jaktstart på søndag. Dette er noe som må tas opp i evalueringen av arrangementet hvor vi ser på hva som har fungert bra eller ikke, avslutter Erik.

NIF-EPI03, 03