Hopp til innhold

Fantastisk jenterekruttering i Runar Ski

– Vi ser at det er en høyere andel jenter, både i medlemstallene og på trening blant de yngste gruppene. På noen treninger er det markant høyere jenteandel, forteller trener og oppmann for yngre utøvere i Runar Ski, Joachim Pande.



Pande mener at noe av dette skyldes tilfeldige svingninger
– Dette baserer seg på våre interne erfaringer – dog slik at satsingsområdene i klubben er bevisste, og vi diskuterer det mye på trener og styrenivå, sier Pande.

Det har vært en generell skepsis knyttet til det å starte for tidlig på rulleski hos flere klubber i ski-Norge. 
– Men akkurat der viser det seg kanskje å være motsatt hos oss. Etter vår erfaring er det bare en fordel å begynne så tidlig som mulig. Også blant jentene, forteller Pande.  




Norges Skiforbund har fått tilgang til noen sentrale innsatsfaktorer i rekrutteringen hos Sandefjord-klubben generelt, men som også virker å være spesielt viktig for jentene. Dette er:

1. Kultur

1. Helt konsistent felles trening for gutter og jenter fra 6 år til de går over til senior. Det er ikke «guttene» eller «jentene».

2. Ingen blir tilsidesatt eller «benket» noen gang i løpet av barneidrettsårene. Eksempel: Ved alle stafetter blant de yngre utøverne kjøres det konsekvent miks mellom gutter og jenter så langt det passer i antall. Her ser vi andre klubber som topper lag i begge kjønn. Vi har kjørt felles spennende loddtrekning av lagene i forkant av for eksempel KM Stafett eller KM Sprintstafett

3. Aktiv oppfordring til å delta på nærliggende sone/kretsrenn, både på snø, rulleski og terrengløp. Vi fokuserer mye på deltagelse som lag og ikke så mye på prestasjoner. Alle heier på alle. Joachim Pande har i sin oppmann- og trenerrolle mast ekstra mye på jentene.

4. Alle utøverne får mulighet til å «skinne» i gruppen, ikke bare de mest høylytte jentene eller guttene. Klubben ser og anerkjenner de beskjedne personlighetene, både gutter og jenter.

5. Utøverne får tidvis mye ansvar for å lede deler av øktene, for eksempel løping i den mørke skogen med hodelykt, eller lede på rulleski ut i anlegget. Gjerne også de jentene som tilsynelatende er mest beskjedne. De får også sjansen til å vise frem dersom de kan noe særskilt.

6. Vi jobber mye med at man bruker et respektfullt språk om og til hverandre og at alle blir heiet frem. 

7. Det er mange morsomme stafetter på for eksempel rulleski – men trenerne er bevisst på rullering mellom ferske og mer erfarne løpere, og derav får alle prøvd seg helt fra start. Lagfølelsen er det viktigste.

8. Vi forsøker å få alle – men kanskje litt ekstra jentene – til å fremsnakke langrenn i sine skole- og fritidsmiljøer. Vi vil at det skal være en sport å være stolt av og noe mange vil prøve.

9. Vi har noen store kvinnelige forbilder i sporten, selvfølgelig nasjonalt, men også lokalt. I NC Junior 19/20 var det helt utrolig gode resultater fra de kvinnelige utøvere til Runar Ski. Vi jobber med å gjøre dem enda mer synlige internt.

10. Vi har også et motto «Sammen mot målet». Det innebærer at vi har samhold i laget og klubben - men kan også ha ulike mål (noen vil bli verdensmestre, andre vil ha det morsomt). 

11. Vi har en bevisst treningsfilosofi ved å trene mye grunnferdigheter (balanse, koordinasjon) fra tidlig alder.

12. Vi har benyttet en del av våre nylig «pensjonerte» utøvere som trenere. I år har vi hatt 4 aktive, eller nylig aktive, kvinnelige utøvere i alder 18 til 20 år som trenere på de tre yngste gruppene i Runar Ski. Det har vært en enorm suksess og betyr mer for rekrutteringen enn det vi kanskje visste på forhånd. Etter at de har flyttet eller reist i militæret er de ofte savnet og etterspurt (særlig av jentene).

2. Aktiv satsing på rulleski:
1. Klubben har fått i gave eller kjøpt inn betydelig antall par med moderne og «kule» rulleski (til og med noen veldig rosa ski fra en lokal leverandør). Mye utlånsutstyr generelt.

2. Alle får en individuell tilpasning og dedikert opplæring når skiene kommer på ved de første treningene. Kanskje mamma, pappa eller besteforeldre hjelper til og skaper trygghet.

3. Det er lov å prøve seg på ski (ganske mange ganger) før man må melde seg inn eller betale treningsavgift.

4. Vi leker mye på rulleski de første treningsårene. Blant annet har vi noe som ligner på rulleskidisco med musikk og vi har nylig danset Bli me-dansen på rulleski. Rulleskibandy er en overraskende stor favoritt blant jentene.

5. Vi har to treninger i uken som gjør det mulig å velge dag, og dermed drive annen trening eller fritidsaktivitet ved siden av ski. Mange av våre jenter kombinerer med fotball, håndball, korps eller dans.

6. Vi ser at noen jenter nå går foran i utviklingen rent teknisk på rulleskiene og utfordrer seg selv og andre både oppover, bortover og nedover. Noen vil nesten ikke gå hjem fra trening. Vi lar dem utfolde seg. 

3. Rulleskianlegg
Vi har satset mye ressurser på et bynært og barnevennlig rulleskianlegg i Runar Ski. Flere av utøvere kommer i anlegget på rulleski, og ikke i bil. Anlegget ligger integrert i idrettsanlegget, Wang Ung og en barneskole, slik at vi kan benytte gressbane, grusbane, flat rulleskiløype og en stor skolegård. Dette gjør at vi kan variere øktene mye – kanskje gjør dette jentene mer aktive og nysgjerrige på sporten?

4. Foreldrerekruttering og involvering
Vi involverer foreldrene mye. Vi innser at langrenn og rulleski er en idrett hvor det kreves noe høyere delaktighet fra foreldre (enn andre sporter) og derfor rekrutterer vi foreldre like mye som barna. Foreldrene oppfordres til å ta på seg treningstøy og joggesko, hodelykt osv. De er med som hjelpetrenere, rundingsbøyer eller trener i anlegget selv. Man trenger altså ikke stå og fryse på sidelinjen. Vi har akkurat kjørt tre foreldre (alle til jenter) gjennom trener I-kurs. Vi ser verdien av kvalitet og kompetanse på trenerne.

– Et ønske fra våres side til kretsen og forbundet, er at vi har bruk for både ressurser og ikke minst ressurspersoner (for eksempel noen av våre store kvinnelige idoler) som kan bidra til enda større rekruttering, både til ski og rulleski. Det kan være alt fra å delta på en trening, sende en hyggelig videohilsen eller lignende. I fjor hadde vi besøk av Sjur Røthe som ledet en trening på Runar og det var en megasuksess. Han ble en stor stjerne hos mange etter det. Og vi samarbeider veldig gjerne og deler erfaringer med både klubber, krets og forbundet for å øke rekrutteringen, sier den ivrige trener- og oppmannen. 

 – Fantastisk
– Dette er utrolig flott. I januar var jeg på besøk på idrettsparken på Haukerød og fikk en inspirerende og fin gjennomgang av aktiviteten i skigruppa. I Runar lever de virkelig opp til mottoet vårt; flest mulig, lengst mulig, best mulig. Det legges til rette for at alle som har lyst, skal finne sin plass i skifamilien. Det er har vært noen krevende måneder for alle. Da er det ekstra imponerende å se hvordan de har klart å holde interessen oppe. Med begrensingene som vi nå alle må forholde oss til, stilles det enda større krav til trenerne. I Runar har klart å organisere både inspirerende og motiverende treninger. For det kan være vanskelig å motivere seg for treninger i all slags vær uten helt å vite hva som er målet for kommende sesong, Da stilles det enda større krav til kreativitet og det å se nye muligheter. Jeg er virkelig imponert over jobben som gjøres i Runar, sier skipresident Erik Røste.

Fakta
Runar Ski, som er en del av idrettslaget Runar, ligger i Sandefjord kommune og by i Vestfold og Telemark skikrets.

NIF-EPI03, 03