Hopp til innhold

Tiril Udnes Weng og Lotta Udnes Weng sammen med Erik Røste under åpningen i helga.

Utvidet rulleskiløype i Nes

Nylig var det reåpning av Nes Ski- og Sykkelanlegg med blant annet 1,5 km lang rulleskiløype.

Fra oppstarten for litt over 25 år siden har anlegget gradvis vokst. Løypene har blitt lenger og bredere, stadion er blitt gradvis større og diverse arenabygg er blitt en realitet.

Se video nedenfor med Lotta Udnes Weng, Amalie Håkonsen Ous og Tiril Udnes Weng sammen med Erik Røste under åpningen i helga.

Anlegget rett utenfor Fenstad er i enda større grad blir et helårs idrettsanlegg. Ni idrettsklubber i Nes har investert millioner av kroner og utallige dugnadstimer i anlegget. Nes Ski og Nes sykkelklubb gjennomførte sykkelaktiviteter og triatlon, og regnet stod ikke i veien for full innsats for liten og stor under åpningslørdagen i oktober. 

Nes Ski- og sykkelanlegg er som hentet ut ifra Norges Skiforbunds strategidokument med et helårsanlegg for hele familien, tilrettelagt for flere aktiviteter. 

– Det er ikke uten grunn at vi peker på Nes som et godt eksempelanlegg, både med tanke på snøproduksjon, men også til en vellykket etablering av rulleskiløype der man ved gjennom svært god terrengfundamentering har hatt lite trøbbel med sprekker. Anlegget fremstår i dag som et av Romerikes flotteste anlegg. Jeg vil gå mye lengre å si at Nes Ski- og sykkelanlegg er et av Norges flotteste anlegg med FIS-sertifiserte løyper, en topp godt vedlikeholdt bygnings masse og en maskin park til å være stolte av. Et kjennemerke ved bygging og drift av anlegget er svært god kompetanse, sier skipresident Erik Røste. 

– Nes Skianlegg, nå Nes Ski- og sykkelanlegg er ett flaggskip vår krets. Anlegget har vært, og er en garantist for arrangement her. Alt fra karusellrenn/Telenor karusell til store nasjonale, skandinaviske og internasjonale renn. Anlegget er også ofte brukt som reservearena for andre klubber i skikretsen. Alt dette har blitt gjort på dugnad, finansiert gjennom sponsorer og stiftelser. Anlegget har alltid vært gjeldfritt, og verdien er i dag anslått til mellom 30-50 millioner. Det samholdet og den dugnadsånden som er i Nes er imponerende. Rulleskiløypa var forlenget og gjort bredere, samt at ny sykkelcross løype var ferdigstilt. Vi gleder oss nå til vinteren, og kan se frem mot nye arrangement, blant annet junior-NM på ski i begynnelsen av mars, forteller kretsleder i Akershus skikrets, Vidar Ruud.

Om anlegget                                                                                              
•          7,5 km, 5 km, 3,75 km, 2km, 1 km langrenns løyper, klassisk og fristil.
•          1,3 km sprintløype. Klassisk og fristil
•          1,5 km rulleskiløype. m/ stor flate ved arenabygget.
             Alle løypene er med lyssetting.
Alle løypetraseene er FIS-sertifisert.
•          Akebakke.
Vaktbu og lavvo i forbindelse med akebakken.
•          Hoppbakke, K-10 rekruttbakke.
•          NC Sykkel- og skicross løype. (Oppvarmingsløype under store mesterskap)
•          Snø-produksjonsanlegg. 4 km. rørnett med snø rett i løypa. Anlegget har snø-produksjonsutstyr, galgekanoner og rørgater, pumpe-hus m.m. og det produseres kunstsnø tidlig hver sesong så sant det er kuldegrader nok.

Dette har vist seg nødvendig på grunn av værforholdene de senere år. Kunstsnøen er også et godt grunnlag for natur-snø seinere i sesongen.
Anlegget har tilgang til vann direkte fra Kampåa som renner gjennom anlegget med rørsystem som tilfører vann via eget pumpe-hus.  Anlegget har NVE-konsesjon på vann.

Bygg og maskiner:
•          Garasje til løypemaskiner       ( 130 kvm )
•          Løypemaskin Pana 125           ( 2007 mod )
•          Løypemaskin PB 100               ( 2014 mod )
•          ATV 4D 850 Polaris                  ( 2014 mod )
•          Snøscooter Lynx 900 ACE       ( 2017 mod )
•          20 Smøre-boder                     (200 kvm)
•          Arenabygg , (60 kvm i 2 etasjer) Telia og telenor har installert basestasjon i arenabygget. Telenor installerte nettstasjon høsten 2019

Arenabygget har eget speaker rom med forsterkere og musikkanlegg med faste og også bærbare mikrofoner til bruk ute på stadion under arrangement. Samt juryrom, sekretariat, tidtakerrom og lege rom rett ved målgang.
•          Skihytte (70 kvm) med kafe/kjøkken fasiliteter.
•          Toalettbygg med 4stk. vannklosett.
•          Skihall (200kvm.) for innendørs premieutdelinger, samlested ved større arrangement.  Benyttes som treningsrom for Nes Ski.
•          Parkering: Rett ved stadion er det parkering for cirka 700 biler.

•          Turløyper: Anlegget er også direkte tilknyttet turløypesystemet nord i Nes og sør i Eidsvoll. Løypenettet er tilgjengelig via Skiforeningens turkart «Marka-databasen»

NIF-EPI01, 01
Foto: Heiko Junge / NTB