Hopp til innhold

Gjermund Eggen (NTB scanpix)

Gjermund Eggen er død

Med Gjermund Eggens bortgang, er en legende og stor personlighet i norsk skisport gått bort. Våre tanker går første og fremst til Anne og den nærmeste familie.

Skrevet av: Skipresident Erik Røste

Gjermund fikk sitt store sportslige gjennombrudd under VM på hjemmebane i Holmenkollen i 1966, samtidig som fjernsynet gjorde sitt inntog i de norske hjem. Hele det norske folk kunne derfor følge det historiske «vi venter på» bildet fra Gratishaugen på NRK under innspurten på 50 km, da Gjermund tok sin tredje gullmedalje.

Han ble på mange måter en av våre aller første TV-kjendiser og vil bli husket som en flott idrettsperson og et stort forbilde for en hel generasjon ungdommer. Ikke bare i skisporet, men også i underholdningsbransjen gjorde han seg bemerket som en habil og morsom sanger med flere hit melodier. Han bød virkelig på seg selv i mange forskjellige sammenhenger, og var en ettertraktet og etterspurt person.

Helt til det siste har den enorme populariteten til den unike engerdølen holdt seg, og det er få forunt å få busslaster av beundrere på besøk over 50 år etter høydepunktene i karrieren. Det forteller det meste om hvilken personlighet som vi nå har mistet. 

Skisport er en del av vår nasjonale identitet og kultur. Blir man blant de største i skisporet blir man et nasjonalt ikon. Gjermund ble det, og det er med stor ærbødighet vi takker for innsatsen og minnes denne eminente skiløperen.

nif-epi04, 04
Terje Pedersen, NTB Scanpix