Hopp til innhold

Enda et nytt rulleskianlegg

Det er åpnet enda et rulleskianlegg i Norge. I helga var det offisiell åpning av Kvaløysletta Skilags rulleskianlegg på Storelva Skistadion.


- Jeg tror vi i løpet av noen år kommer til å ha i underkant av 100 rulleskianlegg, sa skipresident Erik Røste under åpningen av rulleskianlegget utenfor Moss for ett år siden.

Skipresidenten får nok rett. I helga åpnet det 76. rulleskianlegget i Norge. 2,8 kilometer asfalt er lagt ved Storelva utenfor Tromsø, og det nye helårsanlegget ble akkurat klart til åpning. Dette er et allmennyttig anlegg som skaper en trygg arena for å trene med rulleski rett utenfor Tromsø hvor mange folk bor. Skipresident Erik Røste og leder av langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, var to av forbundstoppene som var på plass under helgas åpning. Og de beste langrennsløperne fra Troms får nesten ikke skamrost det nye helårsanlegget bedre. 

- Med åpningen av rulleskiløypa, er anlegget på Kvaløysletta et topp moderne helårsanlegg med lett adkomst for svært mange. Akkurat slik vi ønsker. Det legger til rette for skiaktivitet der hvor folk bor. Skal vi oppfylle et av Norges Skiforbund sine hovedmål om at skiaktivitet skal være et naturlig valg for nordmenn, er det viktig med gode helårsanlegg der hvor folk bor, sier Røste.

Norges Skiforbund opplever en enorm interesse for bygging av rulleskianlegg. Det er den anleggskategori for ski hvor det er størst aktivitet, noe søknadsmassen på til programsatsingsmidlene fra Kulturdepartementet viser. Departementet satte i 2014 av 28 millioner til ekstra satsing på rulleskianlegg. Rulleskiaktiviteten har eksplodert og det er et stort behov for å flytte rulleskiaktiviteten bort fra trafikkerte veier. 

NSF fikk i 2014 melding fra Kulturdepartementet  om å «plukke ut» to gode kandidater fordi det ikke var tid til søknadsrunder slik forbundet hadde påfølgende år. Storelva var allerede da på bordet hos NSF fordi ildsjel Svein Robertsen hadde vært tidlig på banen. Sammen med Skaret i Molde ble Storelva derfor tidlig utpekt som de første kandidatene til disse midlene. Begge mottok 4 millioner, og som er den største enkeltsum som er utbetalt over dette programmet.
- Det er forøvrig spennende planer for videre utvikling av Storelva. Idretten i Tromsø er enige om at dette skal være storstua for skiidretten og det er gjennomført mulighetsstudie for oppgradering av stadion og hoppanlegget, sier Røste.

Moderne anlegg
Trenden er bygging av rulleskianlegg i kombinasjon med moderne snøanlegg. Dette gir rask overgang til vinter da fast dekke er mindre snøkrevende. I mange snøfattige regioner synes det som om man også om vinteren er innstilt på at i ukedagene foregår skiaktiviteten på rullskiløyper og i helgene på snø. Dette er en løsning som opprettholder interessen for ski, og at asfalt og snø går hånd i hånd.

Tips til klubbene
Norges Skiforbund fikk også nylig ferdigstilt veileder for utforming av rulleskianlegg. Det kan ikke presiseres nok at løypeprofilene må være tilpasset en bredere brukergruppe enn toppløperne, med alternative «looper» rundt de mest krevende kneikene. Det anbefales å ta kontakt med Norges Skiforbund for kvalitetssikring av planlegging og anleggsutforming. De fleste anlegg planlegger også snøsystem opp mot rulleskianleggene. Her kan klubbene søke råd på hvordan velge anlegg i en fremtid der også kulde blir mangelvare. 

Fakta Storelva:
Lengde 2,8 km
Budsjett: 14,755 millioner
Finansiering: KUD programsatsingsmidler 4 millioner + cirka 2,9 millioner spillemidler + 750.000 kroner fra SpareBank 1 Nord-Norge i gavefond, 300.000 kroner fra Tromsø kommune, 30.000 fra privat bidragsyter, Econor har gitt materialet til ny skibru pluss momskompensasjon. 

Symbolet på dugnadsinnsatsen ved Storelva!
De tre skijentene, Idunn, Sigrid og Ingrid, arrangerte vaffelsalg ved et kjøpesenter i Tromsø og samlet inn 1080 kroner. Dette var de første pengene i prosjektet, og som ga prosjektgruppa inspirasjon til videre innsats.

 Oversikt over rulleskianlegg i Norge pr oktober 2022:

 

 

 

 

NIF-EPI01, 01