Hopp til innhold

Erik Røste og leder for Oslo Skikrets, Gudbrand Bakke

Gjennombruddet ble realitet

Skipresident Erik Røste omtalte vedtaket vedrørenden godkjennelsen om å asfaltere innenfor markagrensen rett før jul 2015 som et historisk gjennombrudd. I ettermiddag ble Lillomarka arena åpnet, med asfalt innenfor markagrensen.


Fotos: Ken Opprann

Oslo kommune v/Kultur- og idrettsbygg åpnet i dag et nytt helårsanlegg for breddeidretten i Oslo og i Groruddalen. Lillomarka arena dekker et område på ca. 86 dekar og består av løyper for ski og rulleski, standplass for skiskyting, kunstgressbane for agility, arenabygg/varmestue og tekniske anlegg for drift. Det er blitt transformert et nærmiljøanlegg med et midlertidig preg til et topp moderne anlegg som gir gode vilkår for lokal breddeidrett, lek og aktivitet hele året. 

- Gratulerer med dagen. Dette er en merkedag for Groruddalen, og en dag mange har jobbet både hardt og lenge for å få lov til å oppleve. Lillomarka Arena er et flott helårsanlegg og det har vært en lang og krevende prosess fra mange for å få til dette, først og fremst å få lov til å asfaltere. Grunnen til dette er at her vi står nå og hele rulleskiløypa ligger innenfor markagrensen. Lillomarka arena ble det første anlegget sammen med anlegget i Rælingen hvor det er åpnet for å asfaltere innenfor markagrensen. En prosess som da hadde vart i noen år med mange og til dels lange møter både med Oslo Kommune og Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Det endelige vedtaket ble fattet av Miljøvernminister Tine Sundtoft 15. desember 2015, dagen før hun gikk av som miljøvernminister. Jeg uttalte den gang at det å få lov til å asfaltere innenfor markagrensen var en stor politiske seirer for norsk skisport. Jeg kalte det et historisk gjennombrudd da det var helt avgjørende for å få den økende rulleskibruken bort fra trafikkerte veier. I Oslo har vi så langt kun rulleskianlegg i Holmenkollen og på Bjørndal. Med mellom 3000 og 5000 rulleskiløpere som det er i Oslo, er dette et kjærkomment tilskudd for å kunne utøve aktiviteten uten å være redd for trafikken, forteller skipresident Erik Røste.


Byrådsleder Raymond Johansen erklærer Lillomarka arena for åpen. 

Tilrettelagt for paraidrett
Anlegget er spesielt tilrettelagt for paraidretter. Blant annet er løypenettet utformet slik at en av løypesløyfene er helt flat; de andre har varierende hellingsgrad – dermed kan utøverne velge de sløyfene som passer for den enkelte. For sommerbruk er rulleskiløypa tilpasset rullestolbrukere.

Om anlegget
Skiløypa er lagt i en runde som er ca. 3 kilometer lang, med flere snarveier som gir mulighet for variasjon, og bygget for både vinter og sommersesong. Langs løypene er det satt opp 80 lysmaster som tilsammen bærer 110 lysarmaturer.

Standplassen for skiskyting med tilhørende strafferunde er også tilrettelagt for helårsbruk.

Kunstgressbanen er på 2.400 kvadratmeter og spesialtilpasset agility-trening for hunder. For å skåne miljøet er kunstgresset dempet med sand i stedet for gummigranulat.

Arenabygget inneholder varmestue med kafé/møterom, eget oppholdsrom for hundeklubben, et enkelt kjøkken, kiosk og garderober som gjør det mulig å avholde treningssamlinger i anlegget. Bygget har også et sekretariats-rom for speaker og tidtaking.

Milepæler i prosjektet:
2012 - Miljøverndepartementet gav tillatelse til igangsetting av arbeid med reguleringsplan
Mai 2015 – Reguleringsplanen ble vedtatt i Oslo bystyre
Desember 2015 - Reguleringsplan stadfestet av Klima- og miljødepartementet
Desember 2016 – Kultur- og idrettsbygg startet anleggsarbeidet på arenaen
Vintersesongen 2017 – Skiløypene var klare til bruk
Juni 2018 – anlegget inkludert ny skibro og arenabygg/varmestue ferdigstilt

Fakta:
Miljø: For å skåne miljøet er kunstgresset dempet med sand i stedet for gummigranulat.
Byggherre: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Totalentreprenør: Prosjektet har vært gjennomført som en totalentreprise med Steen og Lund Anleggsgartnermestere.
Kostnadsramme for prosjektet: 108,2 MNOK (P85)

nif-epi04, 04
Foto: Gorm Kallestad / NTB