Hopp til innhold

Ragnhild Haga vant helgens 30 kilometer friteknikk for kvinner. (Foto: NTB scanpix)

NM i Alta - et samfunnsprosjekt

I helgen ble NM del to i langrenn avholdt i Alta. Skiløpere fra hele det langstrakte land samlet seg i nord for å konkurrere om de gjeve Norgesmestertittelene. Per Hindenes, leder i hovedkomiteen, er storfornøyd med Norgesmesterskapet og mener at NM i Alta var et samfunnsprosjekt.

NM del to i langrenn i Alta gikk av stabelen denne helgen. Med nydelige forhold, stadion med trikkeskinner til løyper, solskinn, tusenvis av glade publikummere og hundretalls av utøvere med sportslige gode prestasjoner, lå alt til rette for et fint mesterskap.

For at et slikt arrangement som NM i Alta skulle være mulig å gjennomføre krevdes det en stor innsats av arrangører og frivillige. Klubbene Alta idrettsforening, Bossekop ungdomslag, Tverrelvdalen idrettslag og Alta skiskytterlag samarbeidet for å arrangere NM. I underkant av 400 mennesker stilte opp frivillig for prosjektet. De jobbet sammen for å muliggjøre drømmen om NM del to i langrenn på Kaiskuru Stadion i Alta. I følge Per Hindenes, leder i hovedkomiteen, var NM i Alta et samfunnsprosjekt.

Gode konkurranserHåvard Solås Taugbøl og Martin Løwstrøm Nyenget fra Lillehammer SK vant lagsprinten under NM. (Foto: NTB scanpix)
Helgens NM leverte gode konkurranser. Tvillingene Lotta og Tiril Udnes Weng fra Nes Ski forsvarte NM-gullet fra Gåsebu, og vant lagsprinten for kvinner på torsdagens konkurranse. Martin Løwstrøm Nyenget og Håvard Solås Taugbøl fra Lillehammer SK vant lagsprinten for herrer.

Fredag var det duket for 5 kilometer klassisk for kvinner og 10 kilometer klassisk for herrer. Marit Bjørgen vant konkurransen. Hun meddelte samme dag at hun velger å legge opp. 2017/2018 sesongen blir hennes siste som toppidrettsutøver. Sjur Røthe vant 10 kilometer klassisk for herrer.

Marit Bjørgen ble hyllet av lagvenninnene under NM i Alta. (Foto: NTB scanpix)Lørdag var det tid for 30 kilometer friteknikk for kvinner, og 50 kilometer friteknikk for herrer. Ragnhild Haga vant på kvinnesiden og Sjur Røthe ble for andre gang denne helgen Norgesmester på herresiden. Marit Bjørgen kom på andreplass i sitt siste TV-sendte renn.

«Norsk idrett er mer enn noe annet kollektivt»
Langrenn er en idrett som engasjerer hele folket og blir ofte referert til som nasjonalidretten. Dette ligger det norske folkets hjerter nært. Langrenn er en individuell idrett, men det norske folket stiller opp som et samlet lag. 

- Norsk idrett er mer enn noe annet kollektivt, forteller Per Hindenes leder i hovedkomiteen.

I underkant av 400 mennesker har arbeidet frivillig i forkant, under og etter Norgesmesterskapet. Per Hindenes forteller at uten frivilligheten og ildsjelene så forblir skiidretten en ensom affære.

- Selv om det er individuell idrett, så er det fortsatt kollektivt samarbeid som gjelder. Vi trenger de som steker vafler, de som tar tiden og vi trenger de som går på ski, sier Hindenes. 

Uten alle menneskene som setter av tid og bidrar til fellesskapet ville det ikke vært mulig å arrangere et like vellgjennomført mesterskap. Engasjementet til menneskene i Alta har vært enormt og arrangementet har vist frem Alta fra sin beste side. Et lokalsamfunn har kommet sammen og gjennomført et vellykket arrangement.

Per Hindenes er storfornøyd med Norgesmesterskapet. På spørsmål om hvorfor det var ønsket å ha NM i Alta svarer komitelederen at det er to grunner til det.

- Hvorfor er vi med, fordi vi vil, men også fordi det skaper identitet, forteller Hindenes.

Han legger til at det kan være muligheter for at mesterskapet viste Alta frem på en god måte, og at det da eventuelt kan friste noen til å flytte nordover.

Landslagssjef, Vidar Løfshus, er imponert over arrangementet i Alta. Han er entusiastisk da han snakker om helgens mesterskap. 

Vidar Løfshus under helgens NM. (Foto: NTB scanpix)- Det ble en kjempe suksess både for langrenn, arrangøren, publikum og utøverne. Jeg har aldri opplevd like stort engasjement under et NM del to før, forteller Vidar Løfshus.

Han mener at arrangørene har gjort en utrolig god jobb fra a-å.

Leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, er strålende fornøyd med årets NM del to i Alta. Han retter en takk til alle de frivillige som velger å bidra til arrangementet.

- Tusen takk! Det er helt fantastisk. Arrangørene i Alta, og vi, må bukke og nikke for at vi har så flotte folk som vil bidra, sier Torbjørn Skogstad.

Han forteller videre at de frivillige er helt essensielle i utførselen av slike arrangementer som NM.

- For at vi skal kunne utføre slike arrangementer så er arrangøren avhengig av et stort bidrag. Vi er veldig takknemlige, sier komitelederen i langrenn.

Mange høydepunkter
Torbjørn Skogstad forteller at årets NM del to bød på mange høydepunkter.

- Rammen rundt mesterskapet i Alta var et høydepunkt. Masse publikum, og det store engasjementet til staben var også et høydepunkt, sier Skogstad.

Lotta og Tiril Udnes Weng vant lagsprinten. (Foto: NTB scanpix)Men dersom han måtte velge så er aller største høydepunktet for lederen i langrennskomiteen konkurransene på fredag. 5 kilometer og 10 kilometer. Grunnen til dette er at det var mix-konkurranse. Så juniorer fikk konkurrere i samme klasse som seniorer. 

Vidar Løfshus, landslagssjefen i langrenn, har også flere øyeblikk som han ser på som høydepunkter fra helgens NM. Men han trekker frem spesielt det som skjedde med Marit Bjørgen, hyllesten til Marit. Han mener det er noe som kommer til å bli husket lenge. Han legger til at et annet høydepunkt var Sjur Røthes prestasjoner i mesterskapet.

- Det var veldig gøy det med Sjur. Han har hatt en del motgang med sykdom. Også vinner han to medaljer i Alta. Det var en skikkelig opptur, sier Løfshus.

Ropt frem med navnIngvild Flugstad Østberg deltok i samtlige konkurranser i Alta. (Foto: NTB scanpix)
Flere tusen sto langs løypene i løpet av helgen. Bål var tent, flagg svaiet i vinden og plakater lyst opp i skogen rundt løypene.

- Stemningen rundt i løypa var helt fantastisk. Nesten Kollen stemning med masse folk rundt i løypene og bål i skogen, forteller lederen i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad.

Han forteller at folk sto langs løypene og heiet frem heltene sine med plakater og utøverne ble ropt frem med navn.  

På torsdagen, på en vanlig arbeidsdag, var det 2000 mennesker på plass rundt i løypene.

Skoleklasser var på plass rundt i løypene, og på fredagen var det 2000 skolebarn på plass under konkurransene. 

God dekning av Norgesmesterskapet
NRK har dekket NM del to de siste tre årene, og i år fikk det enda mer sendetid enn forestående år. Det ble rekordstor dekning av NM del to. Alle konkurransene ble vist på TV. Det norske folk kunne følge alle konkurransene på direktesendt TV.

Lederen i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad er glad for at andre delen av Norgesmesterskapet fikk så stor del av NRKs sendeplan og ble prioritert.

Vidar Løfshus, landslagssjefen, er glad for og setter pris på at NRK satte av så masse tid i sendeplanen til langrenn, og synes arbeidet til NRK var kjempe bra.

- NRK synliggjør det gode produktet som langrenn er, sier sportssjefen takknemlig.

Han mener dette viser hvor stor interesse det er for langrenn i Norge, og at det viser den store gleden nasjonalidretten gir.

Noe for alle aldre
I tillegg til konkurranser på junior- og seniornivå ble det også arrangert barneskirenn i sentrum av Alta. 750 barn i alderen 2-11 år deltok i konkurransene. Dette var i regi av Sparebanken. Flere av Norges beste utøvere var tilstede under arrangementet. Johannes Høsflot Klæbo, Finn Hågen Krogh og Eirik Brandsdal var noen av utøverne som stilte opp på arrangementet.  

Utøverne sto i målgangen og delte ut medaljer til barna når de kom i mål. I tillegg skrev de autografer og tok bilde med de oppmøtte publikummerne og deltakerne i skirennet, til glede for mange.

Rekord stort premiebordJohannes Høsflot Klæbo fikk flere gaver under helgens NM. (Foto: NTB scanpix)
Aldri før hadde premiebordet vært like stort under et NM del to som nå i Alta. Med premier til en samlet verdi på en million kroner, var årets premiepott rekordhøy.

Per Hindenes forteller at de har vært heldig og fått premier til utøverne fra lokale bedrifter, privat personer og organisasjoner. Han er takknemlig for alle som bidrar. Noen eksempler på premier som ligger på gavebordet er gaver fra lokale leverandører, opplevelser, reiselivsopplevelser, natt på ishotell og reinskinn. Med et premiebudsjett på tohundretusen, og et premiebord til en million har lokalsamfunnet bidratt til folkefesten i Alta.

Vidar Løfshus, langrennssjefen, forteller at med et så stort premiebord viser det frem det enorme engasjementet til arrangørene og lokale bedrifter.

- Det viser at arrangementet betyr noe, forteller han.

 

 

 

 

 

 

 

 

NIF-EPI02, 02
Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix