Hopp til innhold

Petter Northug (NTB scanpix)

En fantastisk idrettskarriere er over, og norsk skiidrett mister en helt spesiell idrettsutøver.

Vi er mange som hadde håpet at Petter hadde klart å reise seg og avslutte sin fantastiske karriere med gode resultater i vinter. Ikke noe hadde gledet mer. Men Petter kan uansett se tilbake på en helt unik karriere.

Av: Skipresident Erik Røste

Hans prestasjoner i og utenfor løypa trenger ikke sammenliknes med noen andres. De står definitivt for seg sjøl.

Hele Norge ble oppmerksom på denne «munnrappe» trønderen under NM på Kongsberg i 2006. Det har vært oppturer og nedturer. Det har vært ordkrig med svenske utøvere, taktiske og uforutsette manøvreringen i og utenfor sporet og han har definitivt utfordret Norges Skiforbunds system og kultur. Petter har vært uforutsigbar. Det er kanskje derfor han har blitt så høyt elsket og, av og til, «hatet». For det henger ofte sammen. Stikker du deg fram på en eller anen måte, må du regne med at noen synes det er bra, mens andre gjør det ikke.

I dag er ikke dagen for å snakke om uenighetene. I dag er dagen for å hylle en fantastisk idrettskarriere og et flott menneske. Mye er sagt, mye er skrevet og mye er ment om Petter Northug. Jeg har ikke vært tett på Petter, men jeg har møtt han i ulike sammenhenger. Det har vært med respekt, høflighet og i en hyggelig tone. Og jeg opplever at har vi først blitt enige om en avtale, om det har tatt noe tid, så har Petter alltid forholdt seg svært lojalt til den. Det vitner om en person med integritet.

Jeg er svært glad for at Petter avslutter sin skikarriere som en del av landslaget og skifamilien. Det er i skifamilien Petter hører hjemme. May, John, Petter, Thomas og Even har vært og er en viktig del av skifamilien. Jeg er helt overbevist om at Petter har mye å bidra med i tiden som kommer i det miljøet han i dag har snakket positivt om. Jeg håper skisporten kan dra nytte av Petter sin kunnskap og erfaring i framtida.

Petter har vært en meget stor bidragsyter til den enorme interessen vi alle opplever for langrennssporten. Han kom inn som et frisk pust i en tid hvor langrennssporten var i stor endring, fra enkeltstart og mann-mot-klokka-konkurranser, til langt mer mann-mot-mann-dueller. Der har han vært helt rå og vunnet mange seire på en svært underholdende og spenningsskapende måte.

 Hva jeg husker du best? Prestasjoner og resultater er vanskelig å sammenligne. Men ett av hans løp husker jeg spesielt godt; da han tok gull på 5-mila i Falun i 2015. Det løpet ble langt og tøft, og Petters avslutning var noe av det råeste jeg har sett av en idrettsutøver. Sjelden har det vært mer krevende værforhold. Det snødde tett og Petter lå på halen stort sett undre hele løpet. I perioder nærmere et minutt bak tet, og på halen av et felt som sikkert talte 50 mann.

Denne dagen hadde vi besøk av kronprinsparet med sine barn i Falun. Under løpet ble vi invitert inn i speakerbua for å se hvordan speaker Kjell Erik Kristiansen jobbet. Med Petter i bildet på storskjermen, halsende bakerst i feltet og med et kroppsspråk hvor det så ut som om han hadde tenkt å gi seg, spurte Kjell Erik prins Sverre Magnus på høyttaleren om hvem han trodde kom til å vinne? Prinsen var ikke i tvil. Det var kun en vinner for han; Petter Northug. Vi smilte litt vi som hørte på, inkludert alle på Lugnet skistadion. Vel hadde Petter overrasket i andre løp, men denne dagen var vi overbevisst om at det ikke var mulig. Men så feil kan man ta. Prinsen visste bedre enn noen av oss andre og fikk selvfølgelig helt rett. Petter kunne aldri undervurderes. Han overrasket oss alle som så mange ganger før. Og det er derfor mange har elsket han så høyt!

Tusen takk Petter for alt du har bidratt med for norsk langrenn. 

NIF-EPI01, 01
Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix