Hopp til innhold

Alt om Therese Johaug-saken

Her finner dere alle offisielle pressemeldinger og dokumenter fra Norges Skiforbund.

Se NIF sin informasjonsside om Therese Johaug-saken
29. november:
Pressemelding fra antidoping Norge
29. november:
Pressemelding fra Norges Skiforbund


19. oktober
Skistyret har vedtatt strakstiltak for alle grener. Les saken på skiforbundet.no
Strakstiltak og ny sjefslege i langrenn. Les saken på skiforbundet.no

Presseinformasjon fra Norges Skiforbund med henvisning til Antidoping Norges pressemelding tidligere i dag vedrørende suspensjonen av Therese Johaug, og at det åpnes sak mot Fredrik Bendiksen. 

Sitat Johaug:
- Jeg tar dette tungt, men forholder meg til det. Nå konsentrerer jeg meg om det som er viktigst, å jobbe for full frifinnelse. Jeg ser frem til en grundig og full behandling av saken så raskt som mulig, sier Therese Johaug.

Sitat Bendiksen:
- Jeg har i dag blitt informert om at påtalenemda i Antidoping Norge har besluttet at det skal foretas nærmere undersøkelser av min rolle i saken. Dette er noe jeg har vært forberedt på og har forståelse for. Jeg har så langt i denne prosessen vært opptatt av å opptre ryddig og redelig. Jeg har allerede forklart meg detaljert om saken, både for Antidoping Norge og under Skiforbundets pressekonferanse torsdag i forrige uke. Jeg kommer til å stille meg til disposisjon for Antidoping Norge også i tiden fremover, slik at alle sakens sider blir belyst så godt som mulig. Ettersom saken nå er til behandling, ønsker jeg ikke å gi flere kommentarer til media på nåværende tidspunkt. Jeg ber om forståelse for dette, sier Fredrik Bendiksen.

Sitat Røste:
- Vi i Norges Skiforbund forholder oss til Antidoping Norge i denne saken, og tar suspensjonsvedtaket til etterretning. Vi forholder oss til prosessen og saksbehandlingen til Antidoping Norge. Videre forholder vi oss til å våre forpliktelser i en slik sak som er regulert i NIFs lov og WADA-regelverket, sier skipresident Erik Røste.

15. oktober:
Therese Johaug reiser ikke til Val Senales
Therese Johaug har informert trener Roar Hjelmeset og landslagssjef Vidar Løfshus om at hun ikke drar sammen med resten av landslaget på samlingen til Val Senales i Italia neste uke.

Johaug velger i stedet å fokusere på trening hjemme i Norge og ønsker nå mest mulig ro i dagene som kommer.
-Dette mener jeg er en klok avgjørelse og vi respekterer naturligvis Therese sin avgjørelse i denne vanskelige situasjonen, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

NSF informerte FIS om at vi avholdt pressekonferanse
Presisering fra Skiforbundet i forbindelse med uttalelser fra FIS I et intervju med en finsk avis, gjengitt i flere norske medier siteres Sarah Lewis, generalsekretær i FIS (det internasjonale skiforbundet), på at Norge ikke har meldt ifra til FIS om saken mot Therese Johaug.

Norges Skiforbund presiserer at generalsekretær Stein Opsal informerte FIS og Sarah Lewis om at det skulle avholdes pressekonferanse torsdag 13.oktober. Dette bekrefter Lewis i en epost til Norges Skiforbund i dag.

Når det gjelder suspensjon av Therese Johaug forholder NSF seg til Antidoping Norge som gjør innledende undersøkelser i saken. 

14. oktober:
Full tillit til Skistyret, Skipresidenten og langrennskomiteen. Se sak på skiforbundet.no

Ny landslagslege
Dag Lunder går inn midlertidig som ny landslagslege for kvinnelandslaget i langrenn.
- Jeg er behjelpelig med spørsmål og råd inntil Norges Skiforbund har en mer permanent ordning, sier Dag Lunder.
- Vi har nå vært så heldige at Dag midlertidig kan jobbe med kvinner elite etter at Fredrik Bendiksen trakk seg fra jobben. Dag har tidligere vært lege hos NSF langrenn, også da hadde han ansvaret for kvinnene, senest under OL i Sotsji. Dermed kjenner Dag mange av jentene fra før. Han kan raskt opprette det tillitsforholdet som er nødvendig som lagslege, sier landslagssjef Vidar Løfshus


13. oktober:
Se pressekonferansen/innslag fra på nrk.no
Se pressemelding fra antidoping.no
Se pressemelding fra Norges idrettsforbund

Therese Johaug har testet positivt på stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe. Solforbrenningen pådro hun seg under høydetrening med langrennslandslaget i Italia i slutten av august.
I Livigno tok landslagslege Fredrik S. Bendiksen ut to kremer for sårbehandling på et italiensk apotek. En av de to kremene var av typen Trofodermin. Denne kremen ga Bendiksen til Johaug
om kvelden den 4. september 2016. Hun sjekket da med legen som forsikret henne om at kremen var tillatt å bruke, og ikke inneholdt noen stoffer som står på forbudslisten. Legen har altså ikke oppfattet at kremen inneholder clostebol, som står på WADAs forbudsliste. Kremen ble brukt som anvist av legen mellom 4. og 15. september 2016.

- Jeg er helt knust og fortvilet over å ha kommet i denne svært vanskelige, og for meg uvirkelige situasjonen. Jeg opplever dette urettferdig og helt uforskyldt, selv om jeg selvfølgelig er klar over det ansvaret jeg som utøver har for medisinen jeg bruker, sier Therese Johaug.

- Jeg har og tar ansvaret for at Therese har fått i seg det ulovlige stoffet clostebol via kremen Trofodermin, sier landslagslege Fredrik S. Bendiksen, som er dypt ulykkelig over den situasjonen han har satt Therese i. - Therese er en utrolig rettskaffen person og utøver som er nøye og nøyaktig i alt det hun gjør. Det viktigste for meg nå er å gjøre alt jeg kan for at hun ikke blir straffet fordi hun har brukt en krem som jeg forsikret henne om var lovlig å bruke, sier Bendiksen.

Fredag 16. september i år ble det tatt en urinprøve (out-of-competition) av Therese Johaug. Hun oppga da at hun hadde brukt kremen Trofodermin. I urinprøven ble stoffet clostebol funnet, som er i WADAs liste over forbudte stoffer. Tirsdag 4. oktober 2016 ble hun informert av Antidoping Norge om funnet i urinprøven.

- Det som er viktig for oss nå er å ivareta Therese og Fredrik på best mulig måte, og ha full åpenhet rundt det som har skjedd, sier leder i langrennskomiteen Torbjørn Skogstad. - Dette er en alvorlig situasjon både for Therese Johaug, Fredrik Bendiksen og Norsk langrenn. Langrennskomiteen har innkalt landslagsledelsen til møte for å vurdere eventuelle strakstiltak. Denne konkrete saken kan vi ikke kommentere ytterligere før den er ferdigbehandlet av Antidoping Norge, sier Skogstad.

- Dette er en forferdelig trist dag. Nå er vi mest opptatt av Thereses og Fredriks ve og vel, sier skipresident Erik Røste. Vi står sammen i denne vanskelige situasjonen. Skistyret er bekymret for at norsk langrenn igjen har havnet i en så krevende situasjon og er opptatt av at langrennskomiteen tar grep for å hindre at dette skjer igjen, sier skipresident Erik Røste. 

Kontaktpersoner for media: Gro Eide og Espen Graff.

NIF-EPI03, 03
Foto: Hanna Johre / NTB