Hopp til innhold

Jon Olav Knotten

Leder i Langrennskomiteen og skistyremedlem i Norges Skiforbund 1989-1995, Jon Olav Knotten, døde 25. august 2016.

Det var under Jon Olav Knotten sin ledelse at norsk langrenn ble løftet til det nivået vi har i dag.

Som representant for Vestfold Skikrets kom Jon Olav Knotten inn i forbundets sentrale langrennsmiljø på midten av 1980-tallet. Han representerte skikretsen på flere vår- og høstmøter, og markerte seg som en kunnskapsrik og engasjert idrettsleder. I 1989 på Skitinget i Loen, ble han valgt til leder i Langrennskomiteen; et verv han hadde i 6 år, fram til våren 1995. Som komiteleder var han også medlem av Skistyret gjennom disse 6 årene.

Jon lav Knotten var leder av Langrennskomiteen i den perioden da norsk langrenn utviklet seg til å bli «best i verden», fram mot OL på Lillehammer i 1994. I hans periode ble det vunnet 12 gullmedaljer i VM og OL. Samarbeid med Olympiatoppen ble etablert med de prosjektene som var medvirkende til suksessen, først og fremst høydeprosjektet og gliprosjektet, men også en rekke andre tiltak. Han var svært delaktig da landslagene tok i bruk de nye metodene for steinsliping av ski, som ga Norge en fordel i flere sesonger (i dag bruker alle nasjoner steinsliping).

I VM 1991 var Norge "endelig" på høyde med Sverige og Russland (Sovjetunionen) som vi hadde følt oss i skyggen av i mange år. Senere i Jon Olavs periode kom OL i Albertville der de norske herrene tok 5 gull av 5 mulige, og så OL på Lillehammer i 1994. Den økonomiske situasjonen i norsk langrenn på forbundsnivå var en helt annen enn i dag. Men med relativt små midler og gjennom systematisk arbeid klarte man å utvikle langrennssporten til å befeste sin posisjon som Norges største individuelle idrett, og å utvikle langrenn på toppnivå slik at Norge ble (og har vært siden): verdens beste langrennsnasjon.

Jon Olav Knotten har også hatt mange verv lokalt i Vestfold, ikke minst som rennleder for en rekke store arrangementer, herunder NM i Stokke 2010. Både klubber og arrangører fikk nyte godt av Knotten sin erfaring og kompetanse. Han var blant annet delaktig i omleggingen av Vindfjelløpet i Svarstad, rennleder på større og mindre arrangementer og aktiv TD (leder for juryen) helt fram til sesongen 2015-2016.

Jon Olav Knotten forstod viktigheten av den jobben som gjøres i ski-Norge, i klubbene. Han var like opptatt av å se og verdsette denne jobben som å utvikle toppidretten. Jon Olav var en lun og svært godt likt politiker, alltid i godt humør. Jon Olav Knotten var glødende opptatt av norsk langrenn.

For sitt arbeid for norsk skisport, ble Jon Olav Knotten tildelt Norges Skiforbunds gullmedalje på skitinget i 2012.

Våre tanker går til Inger og den nærmeste familie

I takknemlighet for det Jon Olav Knotten har bidratt med i norsk langrennssport,

 

Erik Røste (Skipresident)
Torbjørn Skogstad (Leder Langrennskomiteen)
Per Nymoen (utdanningssjef langrenn)

 

NIF-EPI01, 01
Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix