Hopp til innhold

Sondre Turvoll Fossli (NTB scanpix)

Operert for prolaps

Langrenns eliteløper i sprint, Sondre Turvoll Fossli (22), ble i går fredag operert for prolaps i ryggen av nevrokirurg på Oslofjordklinikken. Operasjonen var vellykket.

- Sondre er på beina og kan i dag gå spaserturer, men må forholde seg forholdsvis rolig fram til mandag. Da har han konsultasjon hos fysioterapeut Bjørn Fossan på Olympiatoppen for videre oppfølging, sier Torger Hansen, leder for langrenns helseteam. 

Bakgrunnen for operasjonen var at det under sprinternes landslagssamling i Bø i slutten av juni oppsto en situasjon hvor Sondre kjente på nerver som var i klem som førte til lite bevegelse og kraft i venstre ben, og dermed nedsatt balanse og dårlig søvn. I samråd med landslagstrener i sprint, Arild Monsen og Torger Hansen dro Sondre derfor hjem grunnet mistanke om prolaps i nedre segment i korsryggen.

Den påfølgende uken foretok landslagslege Ellen Moen en ny, klinisk undersøkelse etter at symptomene hadde forverret seg i løpet av perioden. Sondre ble deretter sendt på Curato Røntgen som resulterte i at Torger Hansen konsulterte en nevrokirurgisk vurdering. Fra vurdering og frem til operasjonen i går har Sondre daglig trent alternativt med sykling og forsiktig skøyting på rulleski. Grunnen til at det har tatt noe tid før operasjon ble gjennomført er ønsket om å være helt sikre på at operasjon var det riktige. 

- Jeg ser svært positivt på dette, sier en optimistisk Sondre.
- Nå har jeg gått med ”halvannet” bein i over en måned, så operasjon var det jeg ønsket å satse på for å kunne vinne skirenn igjen til vinteren. Nå skal jeg forberede meg rolig i starten for å begynne opptrening til å være i rute til sesongstart.

- Vi var kommet til et punkt hvor vi måtte vurdere hva vi skulle gjøre med Sondres plager. Enten stoppe treningen eller gjøre et inngrep, og jeg er svært fornøyd med den vurderingen helseteamet gjorde som førte til at operasjon var det beste for Sondre, sier Arild Monsen, landslagstrener menn elite sprint. Som toppidrettsutøver må kroppen fungere 100 prosent, og den ene foten til Sondre har ikke tålt full fysisk belastning. Jeg er optimistisk og mest glad for at inngrepet var vellykket, så nå tar han det med ro i mesteparten av august for deretter å delta på samling i Sveits. Vi bruker nå tiden og skynder oss langsomt slik at sesongstarten blir som planlagt uten konsekvenser for gjennomføring av sesongen.

nif-epi04, 04
Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix