Hopp til innhold

Vil utvikle langrenn i Armenia

Langrennssporten i Armenia fikk verdifull hjelp fra representanter fra verdens ledende skinasjon forrige uke.

Per Nymoen, Anders Bystrøm og Brit Baldishol fra Norges Skiforbund reiste fem dager til Armenia for å øke kunnskapen om langrennssporten. Landet har mye terreng og gode snøforhold, men et manglende klubbsystem gjør at de sliter med rekrutteringen.

 - Armenia har ikke et klubbsystem slik vi har i Norge og rekrutterer ikke utøvere gjennom det. De har kun tre sportsskoler i hele landet, hvor barn starter i første klasse og blir introdusert for sporten gjennom der. Du er derfor avhengig av å ha foreldre som er interessert i ski eller oppdage sporten gjennom skolen for å starte med langrenn, og det begrenser rekrutteringen betraktelig, sier Baldishol.

Baldishol, sammen med Nymoen og Bystrøm, reiste primært ned for å holde kurs for trenere, men i løpet av dagene ballet det på seg og ble mer omfattende enn først planlagt.

 - Vi reiste til Armenia med en plan om å holde kurs for trenere. Samtidig som vi var der pågikk det en samling for utøvere, så de deltok på alle de praktiske øktene vi hadde. Det ble ikke et trener 1 eller trener 2 kurs, men en blanding av modulene for å gi de en bredere innføring av hvordan vi bygger opp langrennssporten i Norge. Vi startet på bunn med klubbsystemet vårt, hvordan vi driver barneidretten med skileik og lignende, før vi gikk videre til ungdom, junior- og seniornivå.

Baldishol endte også opp med å delta på en pressekonferanse som ble dekket av over ti medieselskaper, blant annet Armenias største.

 - De fortalte at de aldri hadde fått så lang sendetid på riksdekkende TV før, så det var veldig positivt at dette prosjektet fikk såpass med omtale.

I tillegg til å holde kurs for armenske trenere, brukte de tre nordmennene tid til å snakke med generalsekretæren for det armenske forbundet om videre arbeid innenfor langrennssporten i landet.

 - Vi snakket om hva som måtte prioriteres for å øke interessen for sporten og hjalp dem med å sette opp en handlings- og strategiplan med klare mål for hva de ønsker å oppnå i tiden framover. Målet vårt var å gi de et lite bidrag fra vår erfaring som langrennsnasjon om hvordan de kan rekruttere flere løpere i årene som kommer.

Armenias økonomi er svært dårlig og i tillegg til et manglende system for rekruttering er det også svært få av landets familier som har tilgang på ski og annet utstyr. Det armenske forbundet gir bort ski til de beste utøverne, men det er en kortsiktig løsning å gi vekk alt utstyret de besitter. Derfor oppfordret Norges Skiforbunds representanter det armenske forbundet til å ha låneutstyr som barn og unge kunne prøve hvis de ønsket det.

 - Vi samlet sammen noe utstyr slik at forbundet kan låne ut dette. Vi ønsker også å fortsette å samle inn brukt utstyr her hjemme som vi kan sende til Armenia.

I februar stiller Armenia med en utøver i Ungdoms-OL på Lillehammer. Generalsekretæren vil også ta turen til Norge, og NSF ønsker å sende ski og annet utstyr med de når de reiser tilbake.

 - Dersom noen har brukt skiutstyr, gjerne barneutstyr, de ikke trenger lengre, og har lyst å donere dette bort til Armenia, kan vi ta i mot utstyr på Statoil cup på Åsen i helga. Det er også muligheter for å levere utstyr andre steder i tiden fremover, og mer informasjon om det vil komme så fort det er på plass, opplyser Baldishol.nif-epi04, 04
Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix