Hopp til innhold

Andreas Schlütter (Carl-Erik Eriksson)

Delte erfaringer

Ski-Norges største stjerner og trenere delte erfaringer med langrennsverdenen

Med Marit Bjørgen og Petter Northug i spissen delte den norske skieliten av sine kunnskaper med trenere fra 15 nasjoner under et trenerseminar i Trondheim. Og fikk mye tilbake. 

Arrangementet kom i stand etter et initiativ av søkerkomiteen for VM på ski i Trondheim. Byen ønsker å få mesterskapet i 2021 eller 2023. Nå håper trenere fra de andre nasjonene at seminaret i Trondheim blir et årlig arrangement, gjerne arrangert på rundgang.

Intensjonen er nemlig ikke bare at enernasjonen Norge skal dele sine kunnskaper med resten. Arrangementet samlet topptrenere fra 15 av de største langrennsnasjonene, og trenere fra både Sverige, Russland og Tyskland bidro til det fyldige programmet. Alle delte de av sine treningsfilosofier og måten å jobbe på.

Det var flere åpne diskusjoner underveis og Petter Northug holdt foredrag for over 30 trenere.

- Etter OL i Vancouver i 2010 har Tyskland vært inne i en liten bølgedal. Det er helt avgjørende for fremtiden for sporten at de beste kan dele med resten. Jeg er veldig glad for å være her, og håper dette kan arrangeres flere ganger, sier Andreas Schlütter. 

Schlütter har fem VM- og OL-medaljer i stafett for Tyskland mellom 2001 og 2006. Han er nå sportsdirektør i langrenn for Tyskland. Schlütter tror tyskerne kan ha mange spennende talenter på gang i årene fremover, men langrenn sliter fortsatt med konkurransen fra nummer én-sporten fotball. 

- Derfor er slike seminarer så viktige. De norske trenerne og utøverne vet hvordan de skal inspirere de unge. Det kan vi også lære av. Norge er avhengige av at interessen i Tyskland er til stede, sier han.

Det er landslagssjef Vidar Løfshus for Norge enig i.

- Det er utvilsomt et poeng ved dette seminaret. Det er helt avgjørende at de andre nasjonene utvikler seg, sånn at interessen holdes oppe. Det har vært mindre snø i Mellom-Europa de siste sesongene. Det er ødeleggende for interessen. En slik kunnskapsdeling kan hjelpe for det motsatte, sier Løfshus.

Han mener den suverene langrennsnasjonen Norge har et spesielt ansvar.

- Alle som er opptatt av sportens ve og vel har et ansvar. Akkurat nå er vi best. Om noen år kan situasjonen være snudd, sier han.

FIS-sjefen har ikke opplevd maken

Langrennssjef Vegard Ulvang i Det internasjonale skiforbundet (FIS) kaller arrangementet i Trondheim søndag 23. og mandag 24. august unikt.

- Et slikt arrangement, men denne åpenheten, er aldri blitt arrangert før. At 15 nasjoner er her og får lære av de beste, er helt spesielt. Og så må vi samtidig innrømme at det er Norge selv som tjener mest på dette, sier Ulvang.

Seminaret ble avsluttet med en seanse hvor Petter Northug delte av sine erfaringer, både gode og dårlige, fra over ti år med trening som en toppidrettsutøver. Dagen før var det Marit Bjørgen som gjorde det samme. 

Sammen med søkerkomiteen for VM på ski var Olympiatoppen Midt-Norge, Norges skiforbund og Trondheim kommune medarrangør av seminaret i Trondheim søndag og mandag.

NIF-EPI03, 03
Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix