Hopp til innhold

Bruk av vester

Norges bruk av FIS-vester i World-Cup sesongen langrenn 2015/2016.

Her er noen fakta om bruk av vester som utdeles fra FIS ifm skirenn og samarbeid nasjoner imellom. De nye reglene kom grunnet ønsket om å beskytte løypen slik at utøverne fikk mest mulig like forhold.

1. Alle nasjoner har likt antall vester for Course 1 (festetesting), og Course 2 (glitesting). Norge har flere Course 3 (testing med utøvere) enn de andre nasjonene pga av antall kvalifiserte løpere og oppnådde resultat.

2. De nye reglene gjelder kun i konkurranseløypene, dvs alle typer vester kan benyttes utenfor konkurranseløypene. Oppfordringen vår til arrangør og FIS har alltid vært at vi ønsker testløyper som er avgrenset fra konkurranseløypene for å beskytte sporene mest mulig og for å gi alle tilstrekkelig tilgang til å teste ski.

3. Samarbeidet har blitt kommunisert og forklart med FIS i forkant av WC-åpningen.

4. FIS informerte skriftlig på lagledermøtet i Kuusamo torsdag 26.11.15 at samarbeid nasjonene imellom er lovlig. Alle nasjoner kan til enhver tid etablere samarbeide på kryss og tvers av landegrensene.

5. FIS bekrefter at Norge ikke har brutt reglene for bruk av vester i samarbeidsøyemed.

6. Norge og Storbritannia ønsket å samarbeide for å skape en vinn-vinn situasjon for begge parter. Storbritannia var en naturlig samarbeidspartner da både Andrew Musgrave og Andrew Young bor og trener i Norge. Laget har også norske trenere og smørere.

7. Gjennom vårt samarbeide kan Norge få mulighet til å bruke Storbritannias vester – og vise versa. Dette er lov og innenfor FIS-regelverket.

8. Norge benytter seg av denne fordelen for utveksling av vester fordi vi har en stor tropp med mange løpere, slik at disse skal få best mulig service slik andre enkeltløpere i nasjoner med færre løpere.

9. Storbritannia har behov for egne vester da de selv er ansvarlig for testing av utøverski – noe som Storbritannia (og alle andre nasjoner) får hjelp til av folk fra serviceindustrien, som har har sine egne vester merket SRS.

10. Intensjonen med samarbeid rundt skitesting er likevel kompetansedeling. Svarene og erfaringene fra skitestingen blir diskutert mellom de to lagene for et best mulig resultat.

NIF-EPI02, 02
Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix