Hopp til innhold

Marit Bjørgen (NTB Scanpix)

Bjørgen blir fakkelbærer

Nylig ble Marit Bjørgen (35) mamma for første gang. Under åpningsseremonien av Ungdoms-OL på Lillehammer 12. februar venter enda en ny rolle for langrennsstjernen, som fakkelbærer av den Olympiske ild.

Marit Bjørgen får æren av å bære fakkelen med den Olympiske ild inn på arenaen under åpningsseremonien til Ungdoms-OL. Denne flammen vil H.K.H. Ingrid Alexandra bruke til å tenne selve OL-ilden i Lysgårdsbakkene, akkurat slik hennes far gjorde det under åpningen av lekene i 1994. 

Det at Bjørgen kommer inn med ilden er et viktig symbolelement som vil være tett sammenkoblet med den kunstneriske historien som formidles gjennom seremonien. Her følges en ung gutt (spilt av Eilif Hellum Noraker), kjent fra Dr. Proktor-filmene) som elsker å holde på med sport, ogsomdrømmer om å bli en stor idrettsstjerne. Veien fra det store målet til de gode resultatene blir hardere enn ventet, men med den Olympiske ild og sin historie motiverer Bjørgen gutten til aldri å gi opp.

- Jeg gleder meg veldig til 12. februar, men er samtidig litt spent. Å opptre i en slik seremoni er noe jeg ikke akkurat er vant til, men det er stort for meg å bli spurt om å bidra under åpningen av Ungdoms-OL, sier Marit Bjørgen.

- I skuespillet fungerer jeg som en inspirasjonskilde for den unge gutten. Det betyr mye for meg å være et godt forbilde for unge utøvere. Jeg ønsker å bruke oppmerksomheten jeg får som skiløper til noe positivt, og det å kunne motivere barn og unge til fysisk aktivitet er viktig for meg. Selv har jeg alltid hatt utrolig stor glede av idrett, og jeg ønsker at alle barn og unge skal ha muligheten til å drive idrett på sitt nivå.

- Det viktigste er ikke resultater, men det å utvikle seg og ha glede med det man gjør. Sånn var det for meg da jeg var ung, og sånn er det fortsatt, sier Bjørgen

Det er Sigrid Strøm Reibo som har regien på åpningsseremonien den 12. februar. 34-åringen er til daglig fast regissør ved Nationaltheatret i Oslo. Valget av Bjørgen var langt fra tilfeldig.  

- Vi valgte Marit Bjørgen fordi hun er en av de største skistjernene i Norge, og en stor rollemodell for andre unge. I tillegg har hun en historie som ligner den vi forteller i seremonien. Hun var tidlig god, og jobbet knallhardt i mange år, helt til hun ikke fikk til mer og måtte revurdere måten hun trente på. 

- Hun begynte å trene annerledes og jobbet mer med det mentale, og er et levende bevis på at for å være best er det ikke bare viljestyrke og knalltøff trening som trengs, man må også ta vare på seg selv og inspirasjonen, ta vare på gnisten, sier Reibo.

Ungdoms-OL arrangeres fra 12. – 21. februar neste år. 11000 deltakere fra 70 nasjoner skal konkurrere i 70 medaljeøvelser i kjente anlegg i Lillehammer, Gjøvik, Øyer, Hamar og Oslo. Utøverne må også delta i et omfattende kultur- og læringsprogram i de 10 dagene lekene varer.

Marit Bjørgen fikk aldri delta i et Ungdoms-OL, men var med i europeiske ungdomsleker (EYOF) i Sundsvall i Sverige i 1997.

- Det jeg husker best er at det var spennende å reise på skirenn som endel av et norsk lag, samholdet oss løperne imellom, og det å få nye venner. Det var inspirerende å være med og motivasjonen min for å satse på ski ble styrket av denne turen. Resultatet var mindre viktig, men jeg husker at jeg tok bronse og var godt fornøyd med det. Flere av konkurrentene min den gang har jeg møtt igjen senere, sier hun.

- Jeg håper og tror at det viktigste i et OL for ungdom er at unge utøvere fra mange land kommer sammen, blir kjent med hverandre og driver med det de liker aller best, nemlig idrett. Resultatene i ungdoms-OL er etter min mening ikke så viktige. 

- Som voksen skiløper har jeg så langt vært med i fire OL og det har gitt meg uforglemmelige opplevelser og minner. Ungdommene som skal delta i Ungdoms-OL vil sikkert huske dagene på Lillehammer resten av livet. Det å få ha en av rollene i åpningsseremonien er en ære for meg og jeg skal gjøre så godt jeg kan, avslutter den nybakte mammaen.

Åpningsseremonien til Ungdoms-OL sendes direkte på NRK, og bildene fra seremonien vil bli tilgjengelig for hele verden.

Billetter til seremonien kan kjøpes på Billettservice.no 

NIF-EPI03, 03
Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix