Hopp til innhold

Vegard Ulvang (NTB)

Vegard Ulvang bringer OL-ilden til Norge

Trippel Olympisk mester Vegard Ulvang reiser sammen med en ung delegasjon til Athen for å bringe den Olympiske ild til Ungdoms-OL på Lillehammer.

 – Dette blir et historisk øyeblikk, det er en ære å bli spurt, sier OL-helten.

Ulvang reiser sammen med blant andre gullvinner fra Ungdoms-OL i Nanjing Grace Bullen (18), Ola Søbye (18) og Runa Møller Tangstad (17). Søbye og Tangstad er unge ledere; deltakere i et lederprogram for ungdom på veien til Lillehammer2016. De skal begge være frivillige under lekene.

Tirsdag 1. desember skal et parabolspeil fange solens stråler og tenne den Olympiske ild i en seremoni ved historiske Panathenaic Stadium i Athen. Ilden vil herfra begynne reisen på vei til Ungdoms-OL. Ankomsten tilbake til Norge onsdag 2. desember markeres på Eidsvolls plass før ilden plasseres inne på Stortinget, hvor den skal være frem til Idrettsgallaen på Lillehammer 9.januar.

Viktigere enn noen gang
-Først og fremst er den Olympiske ild et rituale i den olympiske sammenheng. Samtidig symboliserer den verdien av å bringe folk fra hele verden sammen til fredelig kappestrid og konkurranser. Det å samle folk fra ulike kulturer under idrettens fane har jeg veldig tro på og kanskje er det viktigere enn noen gang, med tanke på all krig i verden vi daglig er vitner til, sier Ulvang.

Ny generasjon frivillige
Lillehammer 2016 skal blant annet bidra til å løfte frem en ny generasjon frivillige som skal ta norsk idrett inn i fremtiden. Av de norske søkerne til de 3000 frivillighetsplassene var over halvparten under 30 år.  
- Den store hemmeligheten bak norsk idrett er jo at vi har en frivillig idrettsbevegelse. Vi er helt avhengige av å drive den sammen med foreldre og nye ungdommer som skal føre den stolte norske tradisjonen videre. Det å løfte frem verdiene av slike felleskapstiltak synes jeg er flott. Jeg er vokst opp med foreldre som bidro i den frivillige idretten og jeg indoktrinerer mine barn med den samme tankegangen. Det går i arv, sier Ulvang.

Norge er kjent for å levere gode arrangement
- At det kommer deltagere fra 70 nasjoner som i tillegg til å konkurrere, skal lære om de Olympiske verdier og etikk, er veldig bra. Vi er kjent i Norge for å levere gode arrangement. Denne gang er det yngre mennesker som stå bak arrangementet, og jeg er sikker på at det kommer til å gå bra, avslutter Ulvang.

Den 12. februar neste år tennes OL-ilden på ny i Norge, denne gangen av H.K.H. Prinsesse Ingrid Alexandra, 22 år og 2 timer etter hennes far H.K.H Kronprins Haakon tente ilden før OL i 1994.

Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix