Hopp til innhold

Hele gjengen samlet

Storsamling på Skeikampen

Det er veldig bra for løperne å måle seg med de nest beste i landet for å se hvor nivået ligger, forteller Aabol trener for det nystartede Team Veidekke Oslofjord etter storsamlinga på Skeikampen sist uke.

Treningsutbyttet var veldig bra for de cirka 50 utøvere som var samlet i Peer Gynt-land. For første gang er også alle fire Veidekke-lagene samlet i tillegg til rekrutteringslandslaget. Det var ekstra fokus på trafikksikkerhet og rulleskitrening under samlinga. 

Ivar Ringen

Trygg Trafikk holdt derfor torsdag et foredrag for rekrutteringslandslagene i langrenn på Skeikampen. 50 av landets mest lovende langrennsløpere hadde ekstra fokus på trafikksikkerhet og rulleski. Trygg Trafikk skal også besøke seniorlagene om forebyggende arbeid. Samtlige langrennsløpere på toppnivå trener mye på rulleski, og det er fortsatt for mange rulleskiulykker i Norge.

– De siste årene har det forebyggende arbeidet blitt mye bedre, og først og fremst er jeg veldig glad for at Norges Skiforbund virkelig har tatt tak i det forebyggende arbeidet. Disse utøverne er rollemodeller i lokalmiljøene, men vi vil se mer handling. Vi er spesielt avhengige av ledere som tør å reise seg opp og si klart ifra. Det hjelper ikke med ti rulleskivettregler og noen ord på et papir uten at trenerne og lederne setter dette ut i handling, sier distriktsleder for Trygg Trafikk i Oppland, Ivar Ringen.
Treneren for Team Veidekke, den tidligere politimannen Jostein Hestmann Vinjerui, er klar over utfordringene:
– Det er viktig å huske på at utøverne som går på rulleski også er trafikanter på veiene, og det er viktig å ha det i bakhodet. Vi har sett en holdningsendring de siste årene med bruk av hjelm og refleks, og her har vi fått et generasjonsskifte. Tidligere gikk de beste langrennsløperne uten hjelm, og da var det selvfølgelig kult at ungdommen også gikk uten hjelm. Nå bør det være nulltoleranse og forbudt å gå på rulleski uten hjelm, mener trener for Team Veidekke Nord-Norge, Jostein Hestmann Vinjerui. 

 

Forhåndssak

- Det blir en tradisjonell landslagssamling hvor vi denne gangen skal ha ekstra fokus på trafikksikkerhet. Vi følger de tradisjonelle rulleskivettreglene som vi har innført, men må vurdere å ta inn et ekstra punkt fremover etter siste ukes ulykke. Dette går på å vite hvor utøverne går i forhold til vei og terreng. På treningene har vi innført funksjonelle refleksvester i tillegg til «reflekshjelmer» for å være ekstra synlige, forteller langrennssjef Åge Skinstad.

Det er på torsdag Trygg Trafikk kommer opp på samlinga for å fortelle om trafikksikkerhet og trening på rulleski. Dette kommer som tillegg på en hektisk samling med mye mengdetrening. Norges Skiforbund har de siste årene gjort en storsatsing på nivået rett under seniorlagene.

Åge Skinstad i langrennsledelsen har de siste årene i samarbeid med langrenns-Norge fått starta opp fire små landslag under seniornivået. Regionlagene er en felles satsing mellom Norges Skiforbund Langrenn og Veidekke som generalsponsor. Lagene representerer utøvere som ligger rett under dagens langrennslandslag, og som har ambisjon om å bli eliteutøvere. Teamene er Team Veidekke Innlandet, Team Veidekke Trøndelag, Team Veidekke Nord-Norge og det nyopprettede Team Veidekke Oslofjord i år.

- Forskjellen fra de ulike distriktlandslagene som Team Veidekke, er at utøverne benytter langrenns treningsfilosofi. Tidligere i år var rekrutteringsutøverne på samling med eliteløperne, og på denne samlinga får Team Veidekke-utøverne muligheten til å ta del i denne kompetanseoverføringa fra rekrutteringsløperne. Vi vet at veldig få løpere kan nå verdenstoppen, men vi så at 11 av utøverne fra Team Veidekke fikk muligheten i World Cup-sprinten i Drammen i vinter. Vi har sett at utøverne har dominert skandinavisk cup og U23-VM. Disse utøverne skal blant annet sikre at vi også er verdens beste etter OL 2022, sier Skinstad.

Disse utøverne er på Skeikampen denne uka. 

Rekrutteringslandslaget
Tuva Toftdahl Staver, IL Heming
Ragnhild Haga, IL Heming
Barbro Kvåle, Lillehammer Skiklub
Emil Iversen, IL Varden
Håvard Solås Taugbøl, Lillehammer Skiklub
Johan Hoel, Åsen IL
Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer Skiklub
Mathias Rundgreen, Byåsen IL
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski 
Sindre Bjørnestad Skar, Bærumsverk og Hauger IF
Vegard Bjerkreim Nilsen, Lillehammer Skiklub

Fra Team Veidekke regionlag
Trøndelag
Maria Strøm Nakstad, Byaasen Skiklub
Anne Kjersti Kalvå, Lundamo IL
Trude Nonstad Fornes, Ranheim Skiklubb
Ingeranne Strøm Nakstad, Byaasen Skiklub
Eirik Lorentsen, Henning Skilag
Hallvard Løfald, Rindal IL
Daniel Myrmæl Helgestad, Byåsen IL
Lars Ove Aunli, Strindheim IL 

Nord-Norge
Snorri Einarsson, Tromsø skiklubb Langrenn
Eivind Krane Heimdal, Bardu IL
Rolf Einar Jensen, Bossmo og Yterren IL
Martin Mikkelsen, Medkila skilag  
Bjørn Vidar Suhr, Alta IF
Morten Harjo Pettersen, Vadsø skiklubb
Håkon Mikalsen, Nordreisa IL
Silje Theodorsen, Kvaløysletta skilag  

Innlandet
Mari Eide, Øystre Slidre IL
Emilie Fleten, Gol IL
Britt Thorshaug Granrud, Nansen IL
Even Sæteren Hippe, Lillehammer Skiklub
Espen Honganvik Holen, Magnor UL
Chrisander Skjønberg Holth, IF Birkebeineren  
Thea Krokan Murud, Roterud IL
Emil Nyeng, Ringebu Fåvang Skiklubb
Petter Soleng Skinstad, Vind IL   

Oslofjord
Karianne Jevne, IL Heming
Emilie Kongsteen, Åsen IL
Pia Helene Paulsen, Rustad IL
Øyvind Moen Fjeld, Kjelsås IL
Magne Haga, Åsen IL
Eivind Romberg Kvaale, Høydalsmo IL
Eirik Mysen, Oseberg IL
Sindre Olberg Palm, Spydeberg IL 

NIF-EPI01, 01
Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix