Hopp til innhold

Femmila

– Skisportens manndomsprøve

Årets gavebok til alle langrennsinteresserte! Thor Gotaas har igjen utgitt en underholdende skihistorie, som bør være allemannseie, «Femmila – Skisportens manndomsprøve» .

7. februar 1888 ble historiens første femmil arrangert. På startstreken i Holmenkollen sto flere løpere som hadde røkt pipe for å utvide lungene. Vinneren, Torjus Hemmestveit, innkasserte gull til en verdi av 400 kroner.

Storheter som Thorleif Haug, Matti Koskenkorva, Thomas Wassberg og Petter Northug jr. hører naturlig hjemme i femmilas historie. Men vel så mye handler femmila om sliterne fra landsbygda, de som til daglig svingte øksa i dype skoger. Der andre så dypsnø og uframkommelighet, så de et levebrød, der de slet seg titalls mil frem og tilbake til renn, med håp om å vinne solide premier.

For å vinne krevdes langt mer enn spreke utøvere. Innfallsvinklene varierte. Svenskene sverget til tre meter lange ski, finnene til løse bindinger, nordmenn trivdes best i kupert terreng. Og mens noen puttet sild på innerlomma, klar til å smøres utover om skiene skulle begynne å glippe, valgte andre revefett, fløte og honning.

Med sprudlende fortellerglede trekker Thor Gotaas de lange linjene om femmilas fascinerende historie helt frem til i dag.

 « ... en av årets åpenbare bokvinnere.» Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

 «Velskrevet og morsomt...»Gunnar Kagge, Aftenposten

 «Milslukerens bibel» Tom Stalsberg, Dagbladet

«Jeg har bladd, jeg har lest, jeg har humret og ledd så tårene har trillet...» Rune Hagen, Østlendingen

« ... en av årets åpenbare bokvinnere.» Geir Vestad, Hamar

NIF-EPI03, 03
Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix