Hopp til innhold

SKIsports høsttips for alle skiløpere

November og første del av desember er en viktig tid for skiløpere.

Bladet SKIsport som utkommer i disse dager bærer preg av det. Ikke bare med treningstips om at det framover gjelder å ta tøffe tak i treningsarbeidet, for det er en krevende overgang fra barmark til snø. Men også fordi en skiløper må bestemme seg for når det skal gås fort og legge opp den langsiktige treningen deretter. En annen viktig ting er utstyret, og SKIsport hjelper deg til å få bedre ski ved å fortelle hvordan du selv lager Go’skiene dine. Oppskriften til det står i SKIsport, og den går ut på at på det området ligger det også en viktig jobb i starten på sesongen.

Tid for piggsko på vinterføret
Bilene bytter til dekk for vinterføre når veiene blir glatte fra november. Skiløpere som skal på løpetur i vinterhalvåret, må også takle utfordringer på et glatt underlag med is og snø. SKIsport presenterer tre joggeskomodeller med pigger i sin novemberutgave som er i salg i disse dager. Sko deg godt for det er leit dersom skisesongen ødelegges av bruddskader etter fall på glattisen. Hva er best å løpe med på is og snø for å løpe så trygt som mulig? SKIsport gir deg svarene.

I hvilke turrenn skal du gå fortest? Turrenn blir det flere og flere av tidlig på sesongen, og i år kan du prøve deg på flere turrennkonkurranser før jul. I bladet SKIsports treningstips for turløpere handler det denne gangen om at turløpere treningsmessig er inne i en tøff periode. Hovedmålene for de fleste ligger likevel fortsatt et godt stykke frem i tid. Turløperen bør ikke ha alt for mange renn å satse på, men et par seedingsrenn og et par større renn kan være gode mål. Du må også finne ut av når du skal gå fort, og legge opp aktivitet og trening etter det. Uansett hvor lenge det er til ditt hovedmål, er det et par ting som er viktige den neste måneden.

 Audun Laugaland gir turløpere flere tips i SKIsports novembernummer som utkommer i disse dager. Han gir deg også en skreddersydd plan for ukene fra midten av november til midten av desember. Audun trener i perioden utover lange harde staketurer, men også mange og tøffe intervaller i motbakke, gjerne med joggesko og staver eller rulleski i god diagonal slik at han virkelig får presset motoren. Skitrening for unge: Over på ski - en krevende overgang Det er ikke nå vi skal være i toppform, og det er lenge til de viktige rennene. Da gjelder det å ha litt is i magen i overgangen fra barmark til snø. Det er blant treningstipsene til unge utøvere i novemberutgaven av SKIsport som er i salg nå. De første konkurransene er rett rundt hjørnet. Selv om det er tidlig på sesongen og lenge til de store rennene for samtlige aldersgrupper, går vi inn i en periode hvor det å trene på å konkurrere kan bli utslagsgivende senere i vinter. Samtidig kan overgangen fra barmark til snø være krevende, og det gjelder å gjøre de riktige prioriteringene.

 I og med at det går mot kaldere tider, har SKIsport testet superundertøyet til de mest populære fabrikantene. Denne gang er bladet på treningstur med Heidi Weng, den nye langrensstjernen som gjerne skal slå sine mer kjente landslagskolleger.

 Få flere tips om hvordan trene nå i SKIsport Heidi Weng: Vår neste langrennsstjerne Tøff, målbevisst og med et stort ønske om å bli best. Det ble konklusjonen etter at SKIsport var på langtur med Heidi Weng og kom under huden på henne. Etter en to og en halv times langtur på rulleski i hennes eget treningsparadis i Ytre Enebakk fikk SKIsport et raskt inntrykk av en idrettsutøver som har det lille ekstra. Det er en råskap i hvert stavtak. En råskap du ikke ser hos mange andre kvinnelige langrennsløpere enn dem med norsk pass. Med to medaljer i VM i Val di Fiemme i fjor er det kanskje urettferdig å kalle Heidi Weng vår neste langrennsstjerne. I en alder av 22 år har hun allerede rukket å etablere seg som en av de beste, og hun blir sett på som en seriøs medaljeutfordrer i vinterens Sotsji-OL.

- Mitt langsiktige mål er å bli verdens beste skiløper. Akkurat nå er oppgaven min å ta steg for steg og bli enda bedre i vinter enn det jeg var i fjor, sier hun til SKIsport.

NIF-EPI01, 01
Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix