Hopp til innhold

Jørgen Graabak har en meget imponerende samling med medaljer fra OL. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB)

Se OL-kongens flotte medaljebilder

Ingen har tatt flere OL-gull i kombinert enn vår egen Jørgen Graabak.

Han står med fire gull og to sølv i vinterlekene så langt. Trønderen innrømmer at det frister med deltakelse også i Italia og knappe fire år.

Hvordan er det å være tidenes beste OL-utøver i kombinert?

– Det er en veldig morsom statistikk, og selvfølgelig noe jeg er veldig stolt av. Tidenes olympier i verdens mest komplekse sport, det klinger godt, sier Graabak.

Vi må spørre om hvordan alltid klarer å treffe med «OL-formen».

– Jeg er en mann med veldig høyt toppnivå. Med stadig mer erfaring har jeg etter hvert begynt å lære meg hva som skal til for at jeg skal få ut dette potensialet når det gjelder som mest. Samtidig er alt idretten veldig dynamisk, og det finnes ingen garanti for at det jeg gjorde i år vil fungere like godt i 2026. Jeg må utvikle både meg selv og måten jeg topper formen på i årene som kommer, sier OL-helten.

 
FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB

 

Høydepunktene står i kø i årene som kommer. Allerede til vinteren er det ski-VM i Planica. Om tre år arrangeres ski-VM i hjembyen Trondheim. Italienske Cortina er OL-vertskap i 2026. Da kan Graabak utvide sin historiske gullsamling.

– Det blir godt å få de olympiske leker tilbake til Europa. Og det frister selvfølgelig. Hvis jeg fortsetter å holde meg skadefri, er jeg nok å finne på start i 2026. Jeg trives på den store scenen, og kan virkelig tenke meg å få med meg ett OL til, sier Graabak lurt.

 

Se vår video fra fotoshooten med NTB:

 

Dette husker Jørgen Graabak best fra de fire OL-gullene og de to OL-sølvene så langt:

2014 -gull individuelt stor bakke i Sotsji

–  Øyeblikket da jeg skjønte at «dette går». En mektig opplevelse jeg aldri vil glemme. 

 

2014 - gull lag i Sotsji

– To ting. Hvor ufattelig nervøs jeg var før jeg skulle gå den siste etappen. Og hvor stort det var å vinne sammen med hele laget. Når man vinner individuelt er det også en del av gamet at noen ikke lykke den dagen. Følelsen av at alle har lyktes er noe helt spesielt. 

 

2018 - sølv lag Pyeongchang

– Å gå over mål og møte lagkameratene etter å ha sikret sølvet i duell med Østerrike var en god opplevelse. Samtidig som vi alltid ønsker å ta gull.

 

2022 - sølv individuelt normal bakke i Beijing

– Følelsen av å stå i målgården og ha lyktes med å hente hjem en individuell medalje var helt utrolig. Jeg og familien tok en del tøffe valg de siste månedene før mesterskapet. Dermed var det å lykkes en stor glede og lettelse. Dette er nok den medaljen som det var de sterkeste følelsene knyttet til.

 

2022 - gull individuelt stor bakke i Beijing

– Enormt å kunne stå på pallen sammen med Jens. Det jeg husker best er faktisk å stå bak pallen og se Jens gå opp på sølvplass. Det var utrolig stort å oppleve på så nært hold.

 

2022 - gull lag i Beijing

– Historien i Beijing var veldig spesiell i og med at Jarl måtte melde pass. Når man mister et så sterkt kort, er det naturlig nok en prøvelse for et lag. Måten vi samlet oss på, måten Espen tok utfordringen på og leverte til terningkast 6 og måten vi dro hjem seieren på selv om mange avskrev oss på var utrolig sterkt. Vi fikk en del utfordringer slengt i trynet i løpet av lekene i Beijing, men vi tok alle på strak arm og avsluttet mesterskapet med en utrolig sterk lagkonkurranse. Et testament til hvordan dette laget opererer, sier Graabak.


FOTO: Jørgen Graabak imponerte voldsomt under vinter-OL i Beijing (Fredrik Varfjell/NTB)

NIF-EPI01, 01