Hopp til innhold

Mari Leinan Lund, Gyda Westvold Hansen og Marte Leinan Lund etter trippelseieren i Oberstdorf. (NTB)

Åtte utøvere på elitelagene

Norges Skiforbund har tatt ut åtte utøvere på elitelandslagene i kombinert sesongen 2021-2022.

Det er tatt ut tre utøvere på kvinnenes elitelag, mens det er fem utøvere på herrenes elitelag.
– Aldri har nåløyet for å komme inn på elitelagene i kombinert vært trangere. Det var «medaljekrav» for å komme på laget nå. Felles for alle uttatte er at de kom hjem fra VM i Oberstdorf med medaljer etter tidenes VM for norsk kombinertsport, sier sportssjef Ivar Stuan.

På herresiden er det OL i Beijing som er det store målet, på kvinnesiden blir det en innholdsrik verdenscup som blir hovedmålet kommende sesong. Trenerteamene rundt lagene begynner å komme på plass. Thomas Kjelbotn fortsetter som hovedtrener for kvinnelaget, mens Jan Schmid tar over som hovedtrener for herrelaget. Schmid får med seg Stian Kvarstad og Tom Hilde som trenere.

– Vi er veldig glade for at Thomas fortsetter og at Jan får «opprykk» fra sin sport science-stilling. Dermed er hovedtrenerne på plass. Nå skal vi fremover lande det endelige teamet foran OL-sesongen, sier Stuan.

På herresiden er det en større gruppe rett bak de uttatte løperne som kommer til å få internasjonale oppdrag, både i kontinentalcupen og i verdenscupen. Det er viktig for kombinertlandslaget at de får et godt opplegg i de sterke regionale teamene i Oslo, Trondheim og Lillehammer. På kvinnesiden er det også flere lovende utøvere bak trioen på elitelaget, og det vil være mulighet for flere å få internasjonale oppdrag. 

– Ettersom landslaget blir spisset i større grad får teamene våre en enda viktigere rolle, og vi har trua på at dette kommer til å fungere bra. I teamene legges mye av grunnlaget både før og mens utøverne er på elitelaget, og vi har et meget godt samarbeid med disse i dag, sier Stuan. 

Sesongopplegget blir spikret i disse dager, og det planlegges felles samlinger hvor noe blir på tvers av begge elitelagene, mens noe blir felles for begge lag.

– Opplegget vil i stor grad bestå av teknisk og fysisk trening i hverdagen og med spesifikt hoppfokus på samlinger. Fra august vil også Sommer Grand Prix og norgescupen være aktuelt som konkurransetrening inn mot verdenscupstart i Lillehammer i desember. Jentene viser til god utvikling på alle mulig måter, med en rå innstilling, tilstedeværelse og stor gjennomføringskraft i daglig treningsarbeid, forteller kvinnenes hovedtrener Thomas Kjelbotn.

Ny hovedtrener for mennenes elitelag, Jan Schmid, bygger videre på opplegget som har fungert godt de siste årene.

– Vi holder oss i Norge før sommerferien, men planlegger et lengre høydeopphold i juli/august for å øve på det som møter oss i OL. Deretter skal de fleste teste seg i internasjonale og nasjonale konkurranser i Sommer Grand Prix og nasjonale sommer-renn før de siste samlingene inn mot sesongstart. Dette planlegges blant annet i tyske Oberstdorf. Sesongens store mål er OL, og det meste vi foretar oss fra vi starter nå i mai, er rettet mot å prestere på topp i Kina i februar 2022, forteller Schmid. 

Her er landslagene:
Menn, elite:
Jørgen Graabak, Byåsen IL
Jarl Magnus Riiber, IL Heming
Espen Bjørnstad, Byåsen SK
Jens Lurås Oftebro, IL Jardar
Espen Andersen, Lommedalens IL

Kvinner, elite:
Gyda Westvold Hansen, Nansen IL
Marte Leinan Lund, Tolga IL
Mari Leinan Lund, Tolga IL


Kombinertutøverne f.v.: Jørgen Graabak, Espen Bjørnstad, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber med gullmedaljene sine for seieren i kombinertstafetten under VM på ski i Oberstdorf i Tyskland. Foto: NTB

nif-epi04, 04