Hopp til innhold

Jørgen Graabak (NTB Scanpix)

Tilbake i trening

Jørgen Graabak er tilbake i trening etter skaden som har holdt han ute i nesten syv måneder.

24-årigen holdt skaden i lårmuskulaturen i sjakk lenge, men rett før VM i Falun fikk dobbelt olympiske mester føling med skaden igjen. Etter VM valgte han derfor å avslutte konkurransesesongen.

- Kroppen er mitt «instrument». Når «fiolinen» er ustemt, er det ikke noe poeng i å legge ut på «Mozarts femte symfoni», sier Graabak.

Nå er den dobbelte olympiamesteren er tilbake i trening, på 85-90 prosent av normal belastning, når høstsesongen braker løs for fullt med samling i Trondheim denne uka for laget. Graabak forteller selv at responsen på trening er positiv, og at kroppen fungerer bra på de fleste treningsøktene.

- Jeg er forsiktig optimist med tanke på å prestere i vinter, men hovedmålet er VM i Lahti 2017. Realiteten er at jeg har veldig kort tid på meg frem til sesongåpningen i Kuusamo i slutten av november, nærmere bestemt 2,5 måned. Samtidig som det fortsatt vil være nødvendig å tilpasse treningsbelastningen i en periode fremover. Dette er en kjempeutfordring, men det er en utfordring jeg klar for, forteller Graabak.

Hva kan du få til?
- Det vil tiden vise, sier Graabak.

Landslagstrener  Bjørn Kåre Ingebrigtsen forteller at mye hvile og alternativ trening har vært nødvendig.
- Sesongen som kommer skal vi ta som den kommer. Målsettingen blir å få kroppen hans til å respondere normalt, samt å ikke gå for fort frem. Resultater blir en bonus til vinteren. Samtidig vet vi at når Jørgen trener og responderer normalt, er han en livsfarlig trussel for konkurrentene, sier han.

Lege for kombinertlandslaget, Petter Olberg og fysioterapeut Stein Vidar Thun gir også et bilde av situasjonen.
- Jørgen gjennomførte en meget god sesong frem til vinterens VM. Dette til tross for at han var i en ny situasjon etter OL suksessen sesongen i forkant. Jørgen så ut til å «time» formen perfekt inn mot Falun-VM, og tok blant annet sin første verdenscup seier i det siste verdenscuprennet for VM. På et tidspunkt har belastningen blitt for stor og kroppen sluttet å respondere optimalt. Det er ikke funnet noe klart spor til sykdom, men det kan heller ikke utelukkes at noe har vært i kroppen, selv om blodprøver har vært normale, opplyser begge.

NIF-EPI03, 03