Hopp til innhold

Maren Lundby. Foto Bård Gundersen/Peer Gynt

Årets Peer Gynt 2022

Stortingsrepresentantene har stemt fram Maren Lundby som Årets Peer Gynt 2022.

Hedersprisen Årets Peer Gynt går til en person eller en institusjon som har markert seg på en positiv måte på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norges navn kjent i utlandet. Stortingsrepresentantene avgjør hvem som blir årets Peer Gynt ved skriftlig avstemming.


Et stort forbilde i og utenfor idretten
-Maren Lundby er en svært verdig og flott vinner av Årets Peer Gynt. Hennes innsats gjennom mange år har ført til historiske endringer av hoppsporten, og åpnet nye muligheter for kvinnelige utøvere. Hun har på modig vis stått fram som en av de tydeligste utøverstemmene i kampen for likestilling i idretten, både nasjonalt og internasjonalt. Ved å være åpen og ærlig om utfordringer knyttet til kroppspress er hun et stort forbilde for folk både i og utenfor idretten, sier Rune Støstad, leder i Nominasjonskomiteen for Årets Peer Gynt.

Maren Lundby fikk prisen overrakt på Gålå under kulturfestivalen Peer Gynt lørdag 6. august 2022.

En stor ære
- Jeg må si det er en store ære å motta en så anerkjent pris som det Peer Gynt- prisen er. Jeg har på ingen måte bevisst jobbet for å ta et samfunnsansvar, men det er gøy å vite at det jeg har gjort blir satt pris på, og at det kan bety noe for flere enn meg selv, sier en glad Maren Lundby.

Et svimlende mot

– Jeg har alltid sagt at mitt høyeste ønske for mine medsøstre, er å gi dem mot! Og Maren Lundby må være en av de modigste jentene vi har her til lands. Å fly til himmels ut fra hoppkanten vitner om et svimlende mot jeg aldri i verden vil komme i nærheten av, men å trekke seg fra de olympiske leker i protest mot idrettens usunne kroppspress er uttrykk for et enda sterkere mot som vi aldri har sett maken til!, sier Ellen Horn, kunstnerisk leder i kulturfestivalen Peer Gynt.

Les mer på Peer Gynts nettside 

Maren Lundby. Foto: Bård Gundersen/Peer Gynt

nif-epi04, 04