Hopp til innhold

Maren Lundby kom hjem med fire medaljer fra ski-VM i Oberstdorf. Søndag ble hun tlldelt Holmenkollmedaljen. (Geir Olsen / NTB)

Lundby tildelt Holmenkollmedaljen

Maren Lundby ble søndag tildelt skisportens høyeste utmerkelse – Holmenkollmedaljen.

- Det var en kjempeoverraskelse, men veldig hyggelig. Det er en gjev utmerkelse å få , så den kommer til å få hedersplass hos meg, sier Lundby.

 

Holmenkollmedaljen er delt ut siden 1895. Den deles ut av Skiforeningen.

 

- Det betyr ekstra mye da man vet at Holmenkollen var arrangøren som først arrangerte World Cup-renn i stor bakke for kvinner. Jeg gleder meg allerede til å sette utfor i Holmenkollbakken neste vinter, sier Lundby.

 

Tildelingen skjedde på direkten under NRKs TV-sending søndag. I helgen skulle det vært World Cup-renn i Holmenkollen, men de ble avlyst som følge av koronasituasjonen med strenge innreise- og karanteneregler i Norge.

 

- Det er særdeles hyggelig at Maren får prisen. Dette underbygger igjen Marens posisjon som en av tidenes største profiler i norsk og internasjonal skihopping. Det ser man også på navn over hvem som har fått Holmenkollmedaljen tidligere. Det er godt å se at hun får anerkjennelse på dette nivået, for dette er definitivt fortjent. Etter OL-gullet i 2018, har Maren tatt en posisjon veldig få idrettsutøvere har gjort gjennom å bruke sin stemme for en viktig sak, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen.

 

«Maren Lundby har oppnådd imponerende resultater og kan allerede se tilbake på en fantastisk karriere i en alder av 26 år. Hun tok sin første verdenscupseier i 2016 og kan nå juble over 30 verdenscupseire. I tillegg har Lundby tatt medaljer i både OL og VM, og gullmedaljen i stor bakke nå i VM i Oberstdorf i «sitt eget renn» må kanskje være høydepunktet. Maren vant i Holmenkollen i både 2018 og 2019», skriver Skiforeningen.

 

– Det at Maren har kjempet for å kunne drive idretten sin på internasjonalt toppnivå, og at hun er en viktig frontfigur for like muligheter for idrettsutøvere er så viktig. Denne innsatsen har også stor betydning utenfor hennes egen gren, sier styreleder i Skiforeningen, Stian Berger Røsland.

 

Tidligere har hoppere som Birger Ruud, Espen Bredesen, Johan Sætre, Bjørn Wirkola, Ingolf Mork, Matti Nykänen, Jens Weissflog og Simon Ammann mottatt Holmenkollmedaljen.

NIF-EPI02, 02
NTB Scanpix