Hopp til innhold

Anette Sagen med VM-bronsen i 2009 (NTB)

Pioneren hyller Granerud

Anette Sagen sto på barrikadene da hun kjempet for kvinnenes rettigheter i hoppbakken, men skulle ønske idretten hadde kommet lenger når det gjelder likestilling.

Sagen tok Norges første World Cup-seier på kvinnesiden og følger fortsatt hoppsporten tett. Hun var en av mange som la merke til Halvor Egner Graneruds post på Instagram i julen.

 

- Jeg så posten til Halvor og syns det var utrolig fint å se. Jeg har inntrykk av at alle gutta på Hopplandslaget støtter jentene og snakker positivt om sporten og jenter. Jeg tror helt klart at det gir et godt inntrykk av hele sporten til det norske folk og forsåvidt også ute i den store verden, sier Sagen.

 

«I går var jeg så heldig at jeg fikk komme på VGs liste over 2020s beste idrettsprestasjoner, og i den forbindelse er det noe jeg ønsker å poengtere. I beskrivelsen står det at jeg er første nordmann som tar fem strake seire på rad, og det er ikke helt tilfellet. Det stemmer at jeg er første mannlige hopper som oppnår fem på rad, men Maren Lundby er også norsk og hun har oppnådd seks seirer på rad. For 2021 og årene framover ønsker jeg meg en mer likestilt idrett som anerkjenner kvinnelige prestasjoner på lik linje som mannlige prestasjoner. Maren har lagt lista på seks, og jeg skal gjøre mitt beste for å utfordre denne de kommende rennene», skrev Granerud.

 

- Skal idretten generelt blir mer likestilt og hopp spesielt så må det nok en liten holdningsendring til. Man kan kanskje skylde på språket når vi fortsatt snakker om å kjøre som ei «kjerring» f.eks uten at jeg nødvendigvis tror man mener noe vondt med det, sier Sagen.

 

Samtidig er hun bekymret over alle utsettelsene og avlysningene av hopprenn på kvinnesiden denne sesongen. Koronasituasjonen har rammet spesielt hoppjentene hardt.

 

- Jeg syns det er utrolig leit med alle avlysningene som har skjedd på jentesiden, det er spesielt sårbart når man allerede har færre konkurranser enn gutta. Samtidig forstår jeg at det er vanskelig å skaffe arrangører da dette også koster en god del, mener Sagen.

 

35-åringen tok i sin tid bronse under verdensmesterskapet i Liberec. Det var første gang kvinnene fikk delta i hopp under ski-VM. Først i 2011/12 fikk kvinnene World Cup-status. Nå er Sagen medlem av Hoppkomiteen.

 

- Jeg hadde kanskje håpet at vi var kommet litt lengre siden den gangen jeg ønsket jeg hadde en krystallkule å kjempe om for en del år siden. Jeg skulle virkelig ønske at jentene var med i den tysk/østerrikske hoppuka, hadde skiflyging på programmet og ikke minst storbakken i OL. Samtidig har det skjedd utrolig mye bra med flere storbakkerenn, VM-programmet og ikke minst RAW AIR-turneringen på hjemmebane, sier den tidligere hopperen.

 

- Jeg håper at det snart kommer arrangører på banen som ønsker å arrangere WC for både jentene og guttene på samme helg. Dobbelt så mye moro for tilskuerne som forhåpentligvis snart blir å se i hoppbakkene igjen. Dette kunne kanskje gjort det enklere å generere en bedre økonomie, kanskje spesielt på jentesiden som kanskje kan øke verdien og pengepremier, sier Sagen.

 

Hun er imponert over den jobben norsk hoppsport har lagt ned i kampen for likestilling i hoppbakken. Norge har gått foran med turneringen som Lillehammer-trippelen og ikke minst RAW AIR.

 

- Norsk hoppsport har gjort utrolig mye bra de siste årene. Og det er veldig artig å følge med på både de etablerte hopperne og de unge talentene som stadig kommer til på kvinnesiden, sier Sagen.

NIF-EPI02, 02