Hopp til innhold

Maren Lundby tok VM-gull i Seefeld. Nå sikter hun mot seier i begge bakkene i Oberstdorf. (NTB)

Derfor hopper ikke Lundby før det blir snø

Maren Lundby har pådratt seg jumpers knee, men trener igjen som normalt. Nå venter OL- og VM-vinneren på snø før hun setter utfor igjen i hoppbakken.

Vi har tatt en prat med Bøverbru-jenta om sesongen 2020/21 der både kneet og korona har fått fokus i oppkjøringen. I februar venter sesongens store høydepunkt med ski-VM i Oberstdorf. Der har Lundby satt seg et saftig mål når kvinnene omsider får sette utfor i både normal og stor bakke.

 

Du fortalte om kneproblemer tidligere i år. Hva er status?

- Status er at skaden oppfører seg pent. Jeg har fått veldig god oppfølging og sakte, men sikkert har jeg beveget meg tilbake i normal trening. Akkurat nå trener jeg som normalt, vil jeg si, sier Maren Lundby.

Hva kan du fortelle om skaden? 

- Det er jumpers knee, men med milde symptomer. Jeg tok problemet med en gang jeg kjente det, og har vært veldig forsiktig med tanke på å ikke provosere det. Jeg har prøvd å tenke langsiktig og håper at jeg får igjen for det i de kommende årene.


Maren Lundby har tatt tre World Cup-trofeer på rad.
Foto: Alexander Henningsen / NSF hopp

Hvordan påvirker det treningen din, og når ser vi den olympiske mesteren igjen hoppe på ski igjen?

- Jeg har måttet tilpasse treningen litt, og har måttet være litt mer smart når det gjelder hva slags type trening jeg gjør, og mengden av de ulike tingene. Hovedfokus har vært å gjøre trening som er bra for skaden, samt å få nok teknisk trening i tillegg. Jeg kommer til å hoppe når det ligger snø i bakken. 

Hvilke tanker gjør du deg når kneet skrangler foran en VM-sesong?

- Jeg er ikke så bekymret akkurat. Jeg har bruke hver dag fornuftig uansett, og har prøvd å utvikle ting jeg kanskje ikke har prioritert tidligere. Derfor føler jeg at jeg uansett har gjort det jeg kan for å prestere når det blir vinter. VM kommer sent i år, og sånn sett har jeg masse tid på å komme i hoppform før den tid.

Du har vunnet det meste, hvilke mål har du satt deg foran 20/21-sesongen?

- Vinne dobbelt i Oberstdorf, stor og normal bakke. Jeg synes det er helt topp at vi nå skal konkurrere i begge bakker, og gleder meg veldig til det!

 


Maren Lundby vant World Cup-trofeet for tredje sesongen på rad sist vinter.
Foto: Geir Olsen / NTB

 

Dere går inn i vintersesongen med seks utøvere på kvinnelaget. Sportssjefen snakker om tidenes kvinnelag. Hvordan er det å oppleve den etterveksten og «frykter» du at noen av lagvenninnene dine på sikt skal «ta» din plass som verdens beste?

- Det er et helt annet nivå på laget nå enn vi har hatt før, og det er veldig moro at vi har flere som hevder seg i toppen. Jeg har alltid fokus på å bli en bedre utøver selv, og ser på det som en styrke at vi er flere norske som er i toppen. Ikke minst blir det moro å se hvordan vi hevder oss i lagkonkurransene som kommer.

Hvordan er det å være utøver i korona-tider? Hvilke tanker gjør du deg rundt Covid-19 og sesongen som står for døren? 

- Jeg tenker at vi er heldige som får muligheten til å drive med idrett i disse tider. Vi er veldig privilegerte og hele tiden har vi prøvd å se muligheter istedenfor begrensninger i en utfordrende periode. Derfor så håper jeg at Covid-19 ikke setter en stopper for sesongen, men at vi skal få lov til å glede folket med god underholdning gjennom et år som er og blir veldig annerledes enn det vi har vært vandt med. Helsen er viktigst, men idrett kan også være viktig for noen i en slik periode og derfor håper jeg at vi kan bidra med noe gjennom flotte opplevelser til det norske folk utover vinteren.

Vi så også at du prydet en lekebil-trailer her, er det årets julegave du reklamerer for?

- Om man er lur, så kan man komme i mål med julegavene svært tidlig om man slår til på lekebil-traileren. Så det vil jeg absolutt anbefale, sier Maren Lundby om Toten Transports miniatyrtrailer prydet med bilde av henne selv.

NIF-EPI02, 02
NTB Scanpix