Hopp til innhold

Norske hoppjenter var nylig på pallen i lag for første gang i World Cup-sammenheng. (Alexander Henningsen / NSF hopp)

Aldri før har flere jenter hoppet på ski

For første gang er Hopplandslaget kvinner selvfinansiert. Ferske tall viser dessuten at over 600 kvinner og jenter nå er meldt inn som aktive knyttet til våre klubber og vårt RAW AIR-akademi.

- Aldri før har flere norske kvinner og jenter hoppet på ski, stråler landslagssjef Christian Meyer. 

Nasjonal og internasjonal hoppsport har tatt store steg på kvinnesiden siden 2004. I 2011 kom jentenes egen World Cup. 

- Utviklingen har en interessant historie, hvor ledelsen i NSF hopp over tid har vist en annen tilnærming ved også å satse hardt på jentesiden. Fra å tro at jentene ble ødelagt innvendig om de hoppet for langt, til nå hvor det jobbes for at skiflyging kommer på programmet innen kort tid, er det en enorm forskjell og virkelighet å jobbe i både for utøverne og oss rundt, sier Meyer. 

I NSF hopp har man jobbet sammen i over åtte år, noen har faktisk jobbet med kvinneløftet i 15 år. 

- Sportssjef Clas Brede Bråthen er klar på at han ønsker kontinuitet i arbeidet, og det skal være preget av høy kvalitet i daglig trening, et desperat ønske om utvikling, etterstrebe den høyeste kompetansen i støtteapparatet over tid og lojal holdning til systemet. For oss på jentesiden har det gitt arbeidsro og tid nok til å bygge en grunnmur vi trengte etter ski-VM på hjemmebane i Oslo i 2011, sier Meyer. 

Den tidligere hopperen forteller ivrig om fire sentrale elementer som hele tiden bidrar til å styrke kvinnedelen av norsk hoppsport: 

* Dedikerte utøvere som har tatt valget om å bli profesjonelle 

* Trenere og utøvere som er desperate etter utvikling 

* Gode rammebetingelser 

* Sterkt samarbeid på tvers av Hopplandslagene, menn og kvinner utveksler kunnskap og ideer 

  

Selvfinansiert 

Markedsmessig har kvinnedelen av hoppsporten fått et voldsomt løft de siste årene. For første gang vil NSF hopp kvinner fullfinansiere seg selv i 2019/20-sesongen. 

Vi har i mange år vært heldig med våre sponsorer. NAMMO har stått last og brast med oss siden 2011. De har sett verdien av å jobbe hardt med riktig kompetanse over tid. Vi har virkelig nytt godt av samarbeidet med NAMMO, og vi har lært mye av deres holdninger og vitenskap. LO sin inntreden har gitt oss sterk innflytelse politisk med tidligere LO-leder Gerd Kristiansen i spissen og støtte økonomisk som har gjort at vi har kunnet gjøre et arbeid som står i stil til våre målsettinger. I tillegg er Norsk Tipping, HELP og Nermo Hotell viktige bidragsytere for oss, sier suksesstreneren. 

- Og med den ferske sponsoravtalen med Lundin Norwayså kan vi i NSF hopp kvinner for første gang fullfinansiere oss selv. Det er et stolt øyeblikk når vi nå ser at så mange setter pris på den innsatsen som er lagt ned. Dette er en milepæl for oss, og har kun vært mulig gjennom iherdig innsats fra våre utøvere og markedsavdelingen ved Bjørn Einar Romøren, Arne Åbråten samt sportssjef Clas Brede Bråthen. 

 

Prosjekt 2022 

 Foran 2019/20-sesongen fikk Line Jahr utvidet stilling for å følge opp «Prosjekt 2022». Det betyr ytterligere en styrket satsing på kvinnedelen av hoppsporten. 

- Vi har en veldig god sammensetning i støtteapparatet. Jermund Lunder og Henning Stensrud har lang fartstid som trenere og er viktige kontinuitetsbærere i organisasjonen. Alexander Henningsen representerer en yngre generasjon, som er viktig i logistikk og serviceprosessene. Han har også et våkent øye for forandringer. Vi har utvidet stillingen til Line Jahr, som nå jobber heltid som ansvarlig for «Prosjekt 2022». Det blir veldig spennende å se på sikt hva vi kan få ut av det. Line har som fast regel å klargjøre minst én skihopper for World Cup hvert år, og det har hun faktisk klart begge sesongene hun har vært med. Det lover bra, og er samtidig veldig inspirerende og imponerende, sier Meyer. 

Slik forklarer han hvorfor norsk kvinnehopp opplever en formidabel vekst på flere områder. 

- Vi ser på det som et være eller ikke være. Vi er avhengige av å kunne rekruttere og utvikle langt flere jenter opp på ønsket nivå enn hva vi har klart tidligere. Det er fort gjort å sovne når det går bra og regne med at ting fortsetter som før. Det skjer jo aldri. Derfor er målet at kompetente mennesker besitter disse viktige stillingene, slik at vi fortsatt kan sette store mål med et snev av realisme også i framtiden, sier Meyer. 

 

Foregangsnasjon 

Han peker også på at situasjonen ville vært en helt annen om Norges ener på kvinnesiden, Maren Lundby, forsvant ut med langtidsskade. 

- Vi må alle ta innover oss at om vi tar bort vår beste utøver fra World Cup i fjor, hadde vi ikke blitt nummer to i nasjonscupen, men nummer sju. Om Tyskland tar bort sin beste hopper, ville de fortsatt vunnet. Når vi ser på målsettingen til våre jenter i perioden 2019-2022, er det å vinne nasjonscupen ett av målene. Da vet vi at vi kommer til å ha nok å drive med også i tiden framover, og det er bra når målet hele tiden er at vi skal utvikle oss videre. 

De norske hoppjentene imponerte voldsomt sist vinter. Maren Lundby vant VM, verdenscupen og RAW AIR. Sammen med Anna Odine Strøm, Silje Opseth og Ingebjørg Saglien Bråthen sikret Norge lagbronse i Seefeld-VM. Lundby og Strøm tok også bronse i mixkskonkurransen. Denne sesongen startet med to seirer til Lundby på hjemmebane under World Cup-åpningen på Lillehammer. 

- Vi tror norsk suksess med jublende og glade jenter i hoppbakken er det beste rekrutteringsarbeidet vi kan gjøre. Gode forbilder som lykkes og har det gøy sammen, signaliserer et bilde som fenger mange, og som forhåpentlig trekker enda flere jenter til hoppbakken. Vi har siden oppstarten av kvinnehopp vært en foregangsnasjon, både sportslig og politisk. Vi er den nasjonen som arrangerer flest World Cup-renn i kalenderen, og intet mindre enn 5 av totalt 11 storbakkekonkurranser. Samarbeidet med NSF hopp og FIS-representant Bertil Pålsrud har gitt gode resultater, og det det betyr voldsomt mye for oss som er glade i skihopping. Vi sikter mot enda flere storbakkerenn i årene som kommer. Det vil løfte kvinnedelen av hoppsporten ytterligere. Tiden er inne for i stor grad å ta steget ut av normalbakken, sier Meyer. 

I helgen skal Maren Lundby, Silje Opseth og Anna Odine Strøm i aksjon i Rasnov, Romania. 

NIF-EPI02, 02