Hopp til innhold

Lykke til, Mats Søhagen Berggaard

Mats Søhagen Berggaard er en 18 år gammel skihopper fra Hønefoss, han representerer Ringkollen SK og Flying Team Vikersund, og går deltid på Drammen Toppidrett. Her bor han på hybel sammen med andre hoppere på samme skole. Så hvordan ser en vanlig dag ut for Hønefoss-gutten?

”Jeg har ingen vanlige dager. De dagene det blir spurt etter er når jeg står opp, spiser frokost (fordi frokost er best), tar kanskje en joggetur, så drar jeg på skolen som enten begynner 12:00 eller 09:50 fordi jeg går deltid skole. Så kommer jeg hjem fra skolen stort sett klokka 15:00. Går rundt og ordner med forskjellige småting. 50% av disse dagene lager jeg middag med de andre hopperne som går på samme skole. Deretter er det enten fellestrening eller egentrening, som også foregår med en eller flere av de andre hopperne. Etter trening og restitusjon gjør jeg lekser hvis jeg må. Hvis ikke så setter jeg meg på rommet og driver med en av mine mange teknologibaserte hobbyer (datagreier). Selv om det er disse dagene som er såkalte ”vanlige” dager så føler jeg det er dem det er færrest av. Så vidt halvparten av skoledagene er sånn, og halvparten av de igjen blir avbrutt på en eller annen måte på grunn av andre avtaler sånn som samling, renn eller endringer i planene.”

Han har alltid drevet med skihopping, før han fikk sine første hoppski som 6-åring hoppet han på hjemmelagde hopp i hagen.

”Jeg sa til meg selv i veldig tidlig alder at jeg skulle bli skikkelig god. Så er jeg vel så sta at jeg må gjøre det jeg sier til meg selv at jeg skal gjøre. Skihopping er det som er morsomst å drive med av alt og det er også det som utfordrer meg mest. Jeg har hatt ganske så stabil framgang.”

Denne staheten er også en av de beste egenskapene han har, fordi den bringer som regel med seg stå-på-vilje og mot til å prøve om og om igjen helt til han får det til. Om det gjelder å rokke rokkering, trikse med fotball eller å ”perse” i hoppbakken. Han lar seg også lett inspirere og påvirke hvis noen introduserer han for nye ting, noe som fører til at han ofte tar opp nye hobbyer.
Det kan allikevel være litt vanskelig å holde trøkket opp i nedgangstider, noe som førte til mange ”nesten” renn i fjorårets vintersesong.

På spørsmål om hvordan det føles å fly svarer han at:

”Dette har jeg tenkt på mange ganger og jeg har alltid vært usikker på hva jeg skal si hvis jeg får det spørsmålet, men joda, det føles helt topp å kunne fly i noen sekunder. Det føles som om man er mye lenger i lufta enn man egentlig er, fordi hjernen jobber mye raskere når den blir utsatt for den slags, så det går i slow-motion.”

Han sitter nok fortsatt med en god følelse etter lørdagens renn i Vikersund der han tok med seg en første- og femteplass hjem. I følge Mats er nemlig det noe av det beste: følelsen som kommer etter å ha nådd et mål, fordi han har gjort de riktige tingene i forkant. Nettopp denne helgen førte de riktige tingene med seg en plass på World Cup-laget som skal til Lillehammer. Så han løste koden, for denne gang.

”Det er nemlig slik i denne idretten at du kan finne løsningen på et problem i det ene øyeblikket, men så har du ikke gjort det allikevel”,
sier Berggaard.

Hopp er i fokus hele tiden, det fyller hver eneste dag og hver eneste tanke. Hans mål for sesongen er slik det alltid er: å gjøre det bedre enn året før. Han håper derimot at stegene kan bli litt større i år enn tidligere år, noe han er på god vei til å få til da han er tatt ut til å hoppe World Cup på Lillehammer førstkommende helg. 

NIF-EPI02, 02
NTB Scanpix