Hopp til innhold

Hva driver trenerne?

Vi har nok alle hørt om disse menneskene, de som finnes i alle idretter, yrker og fritidsaktiviteter.

På mange måter er det de som gjør det mulig: Trenere, coacher, lærere, veiledere og instruktører.  Kjært barn har mange navn, men fellesnevneren for disse menneskene er at de jobber for å gjøre andre mennesker bedre. Det er ikke alle trenere som er like heldige som Alex Ferguson, som blir så profilerte og får så mye heder og ære for arbeidet de gjør. Så heldigvis er det ikke berømmelse som driver de mest lidenskapelige trenerne... Ikke at jeg skal fortelle dere om fotballtrenere nå, fordi forskjellene mellom en hopptrener og en fotballtrener er ganske så store, selv om jobben er den samme. 

Som hopptrener i Norge må du "ta til takke" med de utøverne som er i ditt distrikt, du kan ikke hente inn nye utøvere hvis ditt lag gjør det dårlig. Så stor utøverbase har ikke den norske hoppkulturen, eller hoppkulturen på verdensbasis for den saks skyld. Utøvere blir ikke solgt til nye klubber for mange millioner og det finnes ikke tusenvis å ta av. Skihopping er nok derimot en av de idrettene i Norge som er mest avhengig av frivillig arbeid og ildsjeler, så at trenerne og utøvere må ha en brennende lidenskap for det de driver med er det ingen tvil om. 

 Spørsmålet mitt er vel egentlig: Hva slags mennesker er disse trenerne? Jeg forstår mødre og fedre, som ofrer tusenvis av timer til dugnadsarbeid, vask av treningstøy og endeløse kilometer bak rattet for å sørge for at deres barn lykkes. At deres barn blir bedre og gjør fremgang. Så hva slags materiale er trenere laget av? De som ikke har blodsbånd eller private forhold som driver ønsket om å gjøre et annet menneske bedre, gi de forutsetningene de trenger for å lykkes. De kan på mange måter sammenlignes med menneskene som sitter bak lysbordet eller sminkøser i showbiz. Det er deres jobb å få stjernene til å se bra ut og at de har det beste grunnlaget for å imponere resten av verden, uten å kreve noe i gjengjeld. Det er utøveren som sitter med ansvaret for å prestere, men trenerne skal preppe og forberede. Trenerne blir nevnt i intervjuer og takketaler etter en OL eller VM medalje, men hvor mange utøvere får oppleve gleden av edelt metall i løpet av sin karriere?

 Det som gjør trenere så spesielle er at de har dyrket ønsket å fremme andre mennesker, gjøre de bedre og se de skinne. De har funnet gleden i å realisere andre, de har puttet egoisten i baklomma. Fordi det virker som om trenere synes det holder. At det er et smil som sprekker på sletta og gledesropet når stilpoengene deles ut, som driver de fremover. Fordi følelsene som oppstår på trenertribunen er like genuine og ektefølte som det som skjer nede på sletta. Følelsen av å være med på å skape uforglemmelige øyeblikk og å realisere andres drømmer, det er deres drøm. 

Skuespilleren Lea Mitchell satte ord på nettopp dette: When you are a part of something special, you become special. Og det er nettopp dette trenere har forstått. Det finnes sikkert de som gjør det for pengenes skyld, men jeg tror ikke du finner dem i hoppbakken. Det finnes mange andre alternative yrker der du kan tjene (mye mer) penger, enn en der du får forfrysninger i både fingre og tær, legger ned titusenvis av timer med en utøver før du kanskje får de resultatene du og utøveren ønsker å se, eller har flere hundre reisedøgn i året. Det er ikke en luksuriøs eller glamorøs jobb, men det er givende. De har ikke seter med rumpevarmer, kaffe og 90 minutter der de observerer sine utøvere i konstant aktivitet, med innbyttere på benken. Er de heldigge har de 2X10 sekunder med hver utøver i løpet av en konkurranse, snø i nakken og et flagg de får vifte med. 

 Så svaret på spørsmålet mitt er vel enda et spørsmål: Er det sporten som gjør trenerne til de menneskene de er, eller er det trenerne som gjør sporten til det den er? Hva er utøvernes gullgruve av trenere satt sammen av? I løpet av vinteren skal jeg gjøre intervjuer med hovedtrenerne i de fire store teamene, så kanskje jeg finner svaret på spørsmålene mine.

NTB Scanpix