Hopp til innhold

Slår unggutta til igjen?

Lørdag 30. August går startskuddet for Konica Minolta NorgesCup 14/15 i Midtstua. Norges hoppelite samles for første gang etter sommer og skal kjempe om pallplassene under Plastmesterskapet i liten bakke. Om det blir Stjernen som beholder 1.plassen fra NM i vinter eller om en av Sommer Grand Prix kometene, Sjøen eller Tande, viser styrke får vi ikke svar på før søndag. Stjernen har hevet seg internasjonalt og endelig tatt ut sitt potensiale som lenge har vært tydelig på trening da han vant et renn i Summer Grand Prix i Courchevel. 

Den internasjonale sesongen har allerede rukket å bli historisk for Norsk hoppsport, med de beste resultatene vi har hatt i Summer Grand Prix noensinne og to unggutter som leverte fantastiske resultater i Hakuba forrige helg. Philip Sjøen, som også dro hjem fra Courchevel med en tredjeplass, vant begge rennene og Daniel André Tande tok med seg en andre og tredje plass fra Japan. Så det blir spennende å se hvordan resten av hopp-Norge ligger an. 
Anders Jacobsen er endelig friskmeldt og klar for sesongen selv om han ikke skal konkurrere i helgen.  

Vi har tatt en prat med trenerne i de fire teamene i Norge for å høre hvordan ting ser ut før NM.

Flying Team Vikersund har fått mange nye hoppere opp på junior nivå i sommer, så det har vært mye individuell trening for de som allerede er etablert i gruppa. Trener, Jan Ottar Andersen, forteller også at de har hatt mye fokus på å bygge fysikk i sommer og at de gleder seg til å konkurrere igjen. Han håper at flere ser at muligheten til å heve seg internasjonalt er tilstede da Daniel André Tande har fått det til. ”Joakim Bjøreng har også tatt mange skritt i riktig retning i sommer, så det blir spennende å se til vinteren om det synes.” Sier Andersen. De skal på treningsleir til Wisla, Polen for å gjøre siste finpuss før Norges Cup sesongen starter for fullt men før det skal det konkurreres i Oslo i helgen. 

Kollenhopp har ikke gjort store endringer på forberedelsene i år, men fortsatt å jobbe hardt, nøye og flittig, i følge trener Roy Erland Myrdal. Philip Sjøen har endelig tatt ut sitt fulle potensiale og det gjør resten av laget godt også. Han nevner at det blir spennende å følge med på Joachim Hauer og hvordan han gjør det under NM, fordi han har hatt en veldig god sommer. Treneren sier at han håper de yngre i teamet også klarer å etablere seg i juniorgruppa, men at det er en vid gruppe med forskjellige svakheter og styrker. ”Målet for sesongen er rett og slett at gutta skal yte sitt beste!”

Thomas Lobben og Lillehammer Hopp har fokusert mye generell trening og utholdenhet, sirkeltrening og koordinasjonsøvelser. Det har vært mye fokus på variert og generell trening fra Skiforbundet, så det synes i treningsprogrammet til gjengen fra Lillehammer at de har fulgt rådet. Da håper vi bare at det gir utslag på resultatlistene i vinter! 
I følge Lobben har både Robert Johansson og Frederik Bjerkeengen hatt gode resultater på trening i sommer, begge to var aktive i COC i fjor og fortsetter forhåpentligvis med dette i år. Kennet Gangnes er endelig skadefri og har hatt en bra sommer, så forhåpentligvis er ting på stell når sesongen starter til helgen! Ellers er det spennende å følge med på Sigurd Søberg som hopper velig bra på sitt beste, men fortsatt er litt ustabil. ”Vi har ikke konkurrert siden juni,” sier Lobben, ”så det blir spennende å se hvordan vi ligger an i forhold til Tande, Sjøen og landslaget.”

Trønderhopp og Håvard Lie har ikke gjort noe utenom det vanlige i sommer, men de har gjort alt de ønsket å gjøre. Det har tydeligvis gitt resultater, fordi Andreas Stjernen tok med seg en 1.plass fra SGP, han har også vist frem mye bra hopping på trening. Anders Bardal har trent mye med Trønderhopp og han ser lovende ut for enda en vinter i toppsjiktet av verdenseliten. 
Lie presiserer at de trenger månedene som er igjen før vintersesongen starter for fullt og at NM i helga ikke er noe de har trent spesielt mot, men at det blir første gang de konkurrerer på lenge. Ellers håper de at Johan André Forfang kan fortsette utviklingen sin og målet er at han skal være med å kjempe om medaljer i junior VM. 
 
Så selv om hoppsesongen for mange starter når snøen faller i November og verdens cupen er i gang så er det tydelig at sommeren og høsten på ingen måte er rolig i hoppmiljøene. Det er da grunnlaget for vinteren blir lagt, så vi krysser fingrene og håper på at de gode resultatene følger oss inn i høstmørket. Vi håper at så mange som mulig stiller opp i Midtstulia i helgen under NM og at alle gleder seg like mye til sesongens første konkurranse som det vi gjør! 

NIF-EPI02, 02
NTB Scanpix