Hopp til innhold

Skiglede for alle – det er attraktivt – men hvordan? Og hvem?

Gjennom skiklubbutviklerprosjektet som har kommet igang - er vi på vei – men det trengs mer. Entusiasme skapes gjennom klubbenes gode arbeid ute i nærmiljøet, og skiklubbutviklerne bidrar til å skape entusiasme. Vi gleder oss til å komme i gang med dette arbeidet!

"Det har vært en krevende periode de siste årene, og det har jo også rammet skisporten.

Pandemi, krigen i Ukraina, økte olje- og strømpriser gir dårligere råd for mange, mange skistjerner har lagt opp og stor konkurranse fra andre fritidsaktiviteter er noen av årsakene til et stort frafall i idretten - og også i skisporten - også lokalt hos oss.

Dette tiltross for at krets, klubb og ildsjeler har gjort sitt beste for å holde aktiviteten oppe og lage gode tilbud til små og store.

I tråd med våre strategidokumenter og handlingsplaner har vi et stort fokus på å hindre frafall, jobbe med rekruttering, anlegg og rammebetingelser for sporten vår. 

Likevel ser vi en dramatisk nedgang i alle grener, og det er jo trist, da vi vet hvor viktig et trygt og godt et aktivt skimiljø er for barn og unge.

Et spørsmål jeg stiller meg er:

Hvorfor skal våre barn og barnebarn begynne på ski?

I den ideelle verden for oss som er glad i ski, snø og vinter er det kanskje en selvfølge at alle skal like det - men sånn er det jo dessverre ikke.

 Hvem skal vi få med – er det barn og barnebarn til tidligere skiløpere – dvs kun intern rekruttering fra de som vet at ski er gøy? 

– eller skal vi ha et mål om også å få med oss nye? Det synes jeg..

I en verden hvor det er stor konkurranse om barnas aktiviteter og foreldres tid til å følge opp barns aktiviteter – må vi ha det i bakhodet når vi tenker ut hvordan vi skal få med oss folk til å komme seg ut en kald vinterdag.

Et barn kan i dag sysselsettes hver dag hele uka foran en skjerm - men det er jo ikke bra i et folkehelseperspektiv – hverken fysisk eller psykososialt.

Gudskjelov er det mange muligheter til fysisk aktivitet – både organisert og uorganisert – og mange velger å være med på det og det er bra!

Idretten generelt - og for oss – skiidretten spesielt - er en sunn og god arena for ungene å være med på – helt uavhengig om de velger nedoverski, bortoverski eller hoppski.

Etterlever vi idrettens verdier – helse, ærlighet, fellesskap og idrettsglede skal jo skiklubben i alle sitt nærmiljø være det beste stedet for barn og unge og tilbringe sin fritid. Frisk luft, fysisk aktivitet og gode venner –det blir jo ikke bedre. Men da må vi sørge for å gjøre det attraktivt.

Og hva er attraktivt?

 Skiglede for alle – det er attraktivt – men hvordan? Og hvem?

Viktigst er klubbene – med hjelp fra kretsene – med hjelp fra NSF –og for å få til det vi må ha gode verktøy og nok ressurser.

Frivilligheten – ja takk - den er helt uunnværlig, men vi må også ha hjelp utover det. Gjennom skiklubbutviklerprosjektet som har kommet igang - er vi på vei – men det trengs mer. Entusiasme skapes gjennom klubbenes gode arbeid ute i nærmiljøet, og skiklubbutviklerne bidrar til å skape entusiasme 

– som gjør at klubbene får litt drahjelp og et eierforhold til rekrutteringsarbeidet – som er omfattende og krevende. Og dette heier vi på!

Vi vil jo skape skiglede – og gjennom entusiasme skaper vi skiglede

Skilek er en start for de fleste – Noen velger å holde aktivitet på skilek nivå – det er skiglede

Andre velger å ta på startnummer – det er skiglede

Noen setter seg mål om OL gull – det er skiglede

Noen velger å bare nyte snø og ski – det er skiglede

  • Vi trenger snø
  • Vi trenger anlegg
  • Vi trenger verktøy
  • Vi trenger frivillige og ansatte i idretten

 Dette er krevende… Og derfor må alle parter her - både NSF sentralt og vi lokalt sørge for å legge tilrette for gode verktøy og gode muligheter til å gjøre det attraktivt.  Gjennom vedtak fattet på skitinget har NSF forpliktet seg til å ha et enda større fokus på dette, og lokalt har vi allerede satt det på agendaen igjen og vil ta tak i viktig arbeid rett etter ferien. 

Det trengs midler og det trengs gode verktøy - og ved å disponere tilgjengelige midler riktig – vil vi kunne få enda mere aktivitet for hver krone -

Da kan vi være en nasjon bestående av gode og glade skiløpere –

og derfor skal våre barn og barnebarn begynne på ski! 

Jeg gleder meg til å fortsette dette viktige arbeidet etter ferie, og ta gjerne kontakt om du har noen gode ideer til hvordan vi skal få det til!

 

Mette

NIF-EPI03, 03