Hopp til innhold

Referat fra gårdagens webinar

Veien til verdenstoppen

Kveldens webinar inneholdt to profilerte utøvere fra langrenn og hopp, og omhandlet deres vei mot verdenstoppen.

Niklas Dyrhaug og Sigurd Pettersen deltok i panelet. Vi var interesserte i å høre deres tanker om hva som hadde gjort dem gode, og hvilke råd de har for utøvere som ønsker å bli så gode som de vil og kan.

Niklas hadde en del tips til unge utøvere. Han ser at det trenes mer blant de yngre i dag enn tidligere, og han vektlegger betydningen av allsidig aktivitet.

Det blir nok av timer på rulleski etter hvert som man blir junior og senior. Det er viktig å bevare idrettsgleden og utvikle et spekter av ferdigheter. Oppsøk gode treningsmiljø. Følg hjertet.

I Norge har man muligheten til å satse godt, og tiden som idrettsutøver får man ikke tilbake. Han vil også anbefale juniorer å fokusere på kapasitet, og gjerne løping. Delta på konkurranser året rundt.

Kapasitetstrening er viktigere enn å telle timer. Mange unge trener i overkant mange timer.

Det er viktig å legge gode årsplaner. Legge inn variert aktivitet. Gjennomfører man de samme aktivitetsformene over like lang tid og trener generelt monotont vil utviklingen stagnere. Kroppen trenger variert stimuli.

Det er mye lærdom man tar med seg ved å satse på idrett også, så uansett hvordan idrettskarrieren skulle bli, vil det være mye lærdom å ta med seg. Niklas sier han har lært mye av å være på et lag.

Å kunne unne hverandre suksess. Utvikling av god selvdisiplin og arbeidsmoral. Dette er kunnskap som er nyttig å ta med seg videre i livet, uansett arena. Håndtering av nerver bør også nevnes.

Både Niklas og Sigurd presterte best med et høyt spenningsnivå. Niklas ble fokusert av nerver. Alt utenfor hans kontroll brukte han minst mulig energi på. Grubling fører ikke til noe positivt og tapper krefter.

Sigurd er også opptatt av variert aktivitet og har selv har en meget allsidig idrettsbakgrunn. Ballett, turn, ski og skiskyting i tillegg til hopp. Balanse var en sentral ferdighet han tidlig fikk trening i, og som han fikk nytte av senere i idrettskarrieren.

Sigurd sier han lærte å hoppe på ski av en sjømann. Han hadde ikke mye skifaglig kompetanse rundt seg i barndommen, men gode medmennesker og gode pedagoger. Man kommer langt med det. «Sjømannen» var trener for Sigurd helt til han kom på landslag, og de jobbet med grunnleggende ting som sittestilling og tilløpskjøring.

Da han kom på landslag møtte han et «voksenmiljø» hvor mer avanserte temaer som satsteknikk stod i fokus. Han måtte «snu om på hodet» for å være med på logikken.

Å gjøre ting enkelt kan være en god idé og det var noe som fungerte for Sigurd. Å bryte ned til det enkleste og bygge opp igjen.

For unge utøvere med en kropp i utvikling er dette også noe å ta med seg. Teknikk kan utvikle seg veldig i ung alder, og hva som er riktig det ene året er ikke nødvendigvis det samme om et par år når kroppen er 10 cm lengre og muskelmassen har økt.

Vi takker Niklas og Sigurd for deres gode råd og ønsker velkommen til nytt webinar etter OL.

Ref. Håkon Olsrud

NIF-EPI02, 02