Hopp til innhold

Referat etter webinar

Kveldens tema var hvordan evaluere med henblikk på ny utvikling og hvordan treneren kan evaluere seg selv. Vi ville også høre litt om suksessfaktorer bak prestasjonene i VM i Oberstdorf.

Arild Monsen innledet med de ekstra utfordringene laget har hatt med pandemien. Begrenset world cup-deltakelse og generelt lite konkurranser har vært spesielt, og utøverne har ikke fått vite hvor de står i samme grad som tidligere. Uttak er et tema som er veldig interessant for media og det kan være meget vanskelig. Arild sier at det er media som prater mest om dette. Alt prat om uttak kan være en forstyrrende faktor for utøverne. Været kom også i medias søkelys før VM i Oberstdorf. Plutselig skulle det bli 25 grader varmere på kort tid. Utøverne på sprintlandslaget fikk beskjed om ikke å tenke for mye på dette og å ikke bruke energi på det man ikke får gjort noe med. Beskjeden fra treneren var klar. Stol på helseteamet og smøreteamet. Det er verdens beste.

Precampen på Sjusjøen før VM var godt planlagt og alle visste hva de skulle gjennom på forhånd. Utøverne fikk selv styre hvor mange hardøkter de ville kjøre. Arild trekker fram betydningen av å involvere utøverne. De sitter på mye kompetanse, og bør ikke undervurderes. Når det gjelder treningen i vinter ble den litt annerledes enn tidligere på grunn av mindre reinsing og konkurranser. Alle på sprintlandslaget trente mer volum inn i vinteren og trente mer i desember og januar enn normalt. Dette slo positivt ut i VM. I volum trener sprint- og allround-landslag veldig likt.

Opphold i konkurranser og oppladning er noe folk forholder seg forskjellig til. Noen dropper en eller to konkurransehelger for å lade opp. Arild mener det beste er å konkurrere. Den beste treninga er konkurranse. Mer spesifikt blir det ikke.

Ivar kunne fortelle om utfordringer kombinertlandslaget hadde i forbindelse med precamp i Seefeld. Der ble det registrert smitteutbrudd kort tid før oppholdet slik at planene måtte endres. Destinasjonen ble Oberhof. Det ble en veldig god samling, noen utfordringer med løyper og preparering i bakken til tross. Kombinertlandslaget trener mye. Gjennom vinteren har det stort sett blitt to økter om dagen. Det er en krevende idrett hvor man hele tiden må finne balanse og tenke totalbelastning.

VM i Oberstdorf var første VM for kvinner i kombinert. Norge tok storeslem og har lagt lista for tida framover. De har bidratt både sportslig og miljømessig. Ivar har mye positivt å si om kvinnenes bidrag til miljøet på landslaget etter at de fikk være med. På herresiden var Jarl Magnus Riiber som vanlig i toppen og har kun 1. og 2. plasser gjennom hele året.

Arild fortalte om både gode og dårlige evalueringer. Ingenting er lettere enn å flyte med elva nedover, sier Arild. Evaluering er veldig lett når alt går bra. Det blir vanskeligere når ikke alt går etter planen. "Den store vårrengjøringen", vårevalueringen, skal ikke være den eneste evalueringen. Evaluering skal skje fortløpende. Kursen skal justeres kontinuerlig. Utøvere kan føle seg oversett og kontakten med trener kan oppleves for dårlig. Evaluering foregår ved hver samling, enkeltvis og lagvis. Laget kan komme med innspill på destinasjoner for samlinger og det skal legges til rette for at de skal trives. Vedtakene er gjort i fellesskap og det blir ingen misnøye i ettertid. En ting Arild er veldig opptatt av ved evaluering er å

alltid starte med det positive først. Hvis utøvere kun får høre om sine feil og hva som bør bli bedre er veien kort til å slutte når det begynner å butte imot sportslig.

Ivar påpeker også betydningen av positive tilbakemeldinger. Det kan være enklere å kommentere hopp for man ser raskt om man lykkes eller ikke, men også her er det nyanser og det positive bør komme før det negative. Ivar nevner også  at evaluering i Teams kan være en utfordring. Følelsene får ikke like mye spillerom som når alle er samlet rundt et bord. Evalueringen skal gjøre oss bedre, noe Ivar er sikker på at den vil gjøre for kombinertlandslaget.

Når det gjelder å evaluere seg selv som trener sier både Ivar og Arild at andre må se det utenfra. Det er også ekstremt viktig å være ærlig med seg selv. Glød og engasjement må være til stede. Arild har jevnlig kontakt med en coach-mentor i Olympiatoppen. Det er viktig å ikke sovne. Det som var godt nok for et år siden er ikke godt nok til neste år.

Ivar jobber mye i team med trenere. Forskjellige trenere vektlegger ulike ting når det er snakk om både langrenn og hopp. Derfor trekker Ivar fram kommunikasjon og takhøyde som veldig viktig. Alt skal komme fram, og det er viktig at man får en tilbakemelding fra de man jobber sammen med.

Kåre Høsflot deltok også på kveldens webinar og hadde også sine refleksjoner rundt tilbakemeldinger til utøvere. Han vektlegger i likhet med Ivar og Arild, positiv feedback, og setter utøveren i fokus. Et godt samarbeid mellom utøverens trenere nevner han også. Det ser ut til å ha fungert for barnebarnet i hvert fall.

 

Takk til Ivar Stuan, Arild Monsen og Kåre Høsflot for kompetansedeling denne kvelden.

 Ref Håkon Olsrud

NIF-EPI02, 02