Hopp til innhold

Referat etter webinar med Audun Svartdal

Vi fikk ett innblikk i teknikkens momenter.

For å bli en god skiløper er det noen momenter som må være på plass.

Man må ha god motor, styrke, motorikk, mobilitet og ikke minst teknikk. Sistnevnte var temaet for kveldens webinar, og for å gi et innblikk i tekniske momenter var Audun Svartdal hentet inn.

Teknikk handler om effektive bevegelsesmønstre og om å bruke kreftene riktig. Her er det å skape trykk viktig. Skape trykk og holde trykk. Dette er viktig for å gi feste på skiene i klassisk og framdrift i begge stilarter.

Et sentralt begrep er lang arbeidsvei. Audun trakk fram spørsmål han stiller til yngre utøvere i forbindelse med dette. Går det raskere med rask frekvens? Nei. Så hvorfor går det raskere? Svaret er lengre arbeidsvei.

Dette innebærer å skape bevegelser der man klarer å bruke kreftene over en lengre avstand. Bruke krefter gjennom hele skyvet. Det er ren fysikk. Kraft * vei gir større arbeid og høyere fart.

Mange stresser når de skal komme seg til mål fortest mulig, men også innen langrenn er hastverk lastverk.

Ta deg tid! Ta deg tid til å komme i rett posisjon. Kom høyt nok før stavene plantes i bakken. Stå på skia og hold skyvet. Bruk terrenget og bytt teknikk til rett tid.

Dette er et kjennetegn ved de beste løperne.

For å få god framdrift er det viktig at kjernemuskulaturen klarer å stå imot kreftene som som skapes.

En kjede er aldri sterkere enn det svakeste ledd, så dersom man er sterk i armer og skuldre har man lite nytte av det om man knekker sammen.

God kjernemuskulatur er derfor viktig for skiløpere. Dagens eliteløpere er sterkere i kjernemuskulaturen enn sine forgjengere, noe man ser på stabiliteten på overkroppen når de går.

Dette har med hvilke krav de har møtt i løypene å gjøre. Tidligere gikk man lange runder i skogen i mye tungt terreng hvor staking utgjorde en mindre del av løypa. I dagens langrenn går man runde på runde i løyper hvor staking er mer hensiktsmessig.

Audun kaller alle økter for teknikkøkter. Det skal alltid være et fokus på teknikk. Han trekker fram betydningen av å være godt forberedt og fokusert under øktene.

Prat under økter har han lite tro på.

Det handler om innstilling og å være genuint opptatt av å bli bedre.
Viktig lærdom yngre utøvere kan ta med seg er å evaluere de tekniske arbeidsoppgavene og hvordan disse ble løst, før man ser på resultatlista. Det gir mye mer lærdom enn å se plasseringer.

Vi takker Audun Svartdal for å ha bidratt til hvordan vi kan trene teknikk for å gå litt fortere på ski.

 Ref Håkon Olsrud

NIF-EPI03, 03
NTB