Hopp til innhold

Referat fra Webinar 21.sept "møte med utøverne"

Når du har blitt senior og har ambisjoner om å nå høyere, hvordan tenker du og hvordan trener du?

Johanne har hele tiden hatt et godt grunnlag med allsidig treningsbakgrunn. Hun har fra barndommen av fått lov til å drive med det hun har syntes har vært gøy. Skitrening var hele tiden moro, og fokuset var på det.

Johanne har de siste årene fått god kontinuitet i treninga. Laget hun nå er en del av har brutt noe med tradisjonell langrennstrening vedrørende mengde. Det er en tydelig periodisering. I hardbolkene kjører de stort sett hardt hele tiden. I tiden etter samlingene opplever utøverne at de er i meget god form og de har fokus på å ikke trene for hardt selv om det meste føles lett. Laget er meget disiplinerte når det gjelder å holde igjen på intensiteten og har en indre justis hvor det blir sagt ifra dersom det gåes for fort på øktene. Johanne trener, over et år, relativt likt mange andre skiløpere, men det er denne tydelige periodiseringen som skiller henne fra andre. Det er veldig intenst i periodene hvor det trenes hardt.

I forbindelse med konkurranser er Johanne veldig bevisst på spenningsregulering. Hun fokuserer på tingene hun kan gjøre noe med og presterer best med et visst spenningsnivå i kroppen.

Kristoffer spilte mest fotball i barndommen, men skigåinga tok gradvis mer og mer over. Han kom i en stor treningsgruppe i Hamar og de hadde det veldig moro. Treningene var morsomme og det var morsomt å bli bedre og bedre. Sykkel har også vært en sentral del av treninga i ungdomsårene.

Kristoffer har høye ambisjoner, men er tydelig på at det ikke bare er sportslig suksess som driver han. Mange som går over i senioralder gir seg selv noen år på å slå gjennom, men en slik tankegang bidrar til stress og fjerner noe av idrettsgleden.

Kristoffer er innstilt på at det tar tid å bli en veldig god skiløper og vet at én samling alene ikke gjør deg god, men arbeid over tid. Mestringsfokus er viktig for Kristoffer. Han går inn i sesonger hvor konkurransen blir hardere og hardere og har fokus på prestasjon fremfor plassering. Han stortrives med hardkjør på samling, får hard matching og merker framgang.

Kristoffer trener mye likt det han har trent tidligere, men mengden er større. Han har sin spisskompetanse innen sprint, men trener mye likt som de andre på laget. Noen nøkkeløkter fokuseres det derimot mer på sprint enn lagkameratene.

I likhet med Johanne er Kristoffer avhengig av å kjenne på spenningen før start. Ifølge seg selv kan fokuset ofte havne på andre ting enn seg selv, så da er det godt å ha et headset og noen briller som gjør at fokuset blir på seg selv.

Begge utøverne er opptatt av å ha trenere som har en tanke bak treninga og sparrer med utøverne. Det er et samspill mellom trener og utøver som er viktig å få fram. Treneren skal ikke fortelle hva utøverne skal gjøre. Utøverne skal utvikles til å være selvstendige og ta ansvar for egen utvikling. Det er et veldig åpent og ærlig samspill med treneren.

Terskelen for å ta kontakt er veldig lav og de får tett oppfølging. Treningsplanen settes opp sammen og trener og utøvere utfordrer hverandre. Treneren utvikles også under disse samtalene. Ikke bare utøverne!

Vi takker Johanne og Kristoffer for å ha delt sine tanker og erfaringer og ønsker dem lykke til i sesongene som kommer!

 Håkon og Avle

NIF-EPI01, 01