Hopp til innhold

Sommerskiskolen 2014

Det er nå et par uker siden Sommerskiskolen 2014 gikk inn i historien, her er et lite tilbakeblikk…

22. juni – da var vi i gang igjen etter et års pause med nye uke på Savalen. Årets Sommerskiskole samlet utøvere fra Rogaland i sør til Troms i nord. Gledelig for oss var det med en del nye fjes blant mange gamle kjenninger.
Sommerskiskole….. akkurat mye sommer var det vel ikke mye smak av i løpet av uka, værgudene hadde tydelig ikke lyst til å glede oss med for mange grader av den varme sorten! Men det så ikke ut til å legge noen demper på innsatsviljen til deltakerne – den varmet i allefall oss ledere!

St.Hans aften ble feiret i Djupsjølia etter en andre økt ned klarting på Røros. Her var det både god grillmat og aktiviteter som hestesko og øksekasting….. Blinken var ikke like god å treffe hverken for det ene eller andre, da er det godt å ha god utholdenhet, «øvelse gjør mester» heter det jo…… da føles det kanskje litt bittert at enkelte overbeviste stort, kom inn fra sidelinja og bare parkerte øka i blinken!

Fjelltur ble det også i år, Vingelen var stedet igjen. Værgudene sørget for oppholdsvær og sola kom også fram etter hvert. Det førte til en meget behagelig lunsjpause for en del av gjengen, sola måtte nytes!! Etter endt fjelltur ble det matinntak på setra i Ørvilldalen. Emil svingte seg rundt og imponerte som kokk – noe alle satte stor pris på, for det smaker med mat etter en del timer i fjellet.
Det var en fornøyd gjeng som satte kursen mot Savalen igjen for en avslappende tur i bassenget før middag.

Deltakerne bor på hytter og blir dermed godt kjent med hverandre. Vi stakk innom guttehytta hvor unggutta Johannes, Mathias, Jarand, Knut og Thomas bodde. Selv om de er unge blir de som veteraner å regne når det kommer til Sommerskiskolen, for der har de vært med de fleste gangene dette har blitt arrangert. I år var første gang at gutta bodde sammen, uten deres trofaste fedre!
Det var stor enighet om at det var bare helt deilig å ha egen guttehytte.  Disse gutta utgjør en flott gjeng, og under årets sommerskiskole deler de rom og rot…
Til å være fem unge gutter på samme hytte, så oppleves det ikke som mye rot. Det kommer fram at det er Mathias som er den som holder de andre litt i øra når det gjelder å holde orden. Kanskje han burde tatt seg en tur bort til landslagsgutta???? Der er det garantert mye mere «fri flyt» enn hva det var her.På spørsmål om hvorfor de kommer igjen år etter år på sommeskiskolen er de også rimelig samstemte; Det er kjekt å møte de andre igjen, få trene sammen, gode forhold til å trene på Savalen og bra opplegg. 
At Jarand snorker har Thomas funnet en god løsning på å takle, men en dytt så går det bra. Kameratskapet er tydelig på topp og gutta storkoser seg og syns de er overraskende flinke til å legge seg til rett tid og stå opp tidlig. Dessuten er de godt fornøyd med å ha blitt plassert på en hytte hvor det er litt trykk i vannkranene – for det er det ikke overalt….!!
Etter praten gjør gutta seg klare til testløpet på rulleski – Johannes og Knut skal delta for første gang. Mathias skal også ta turen opp for første gang, men velger å gå sammen med Thomas og Jarand i forkant av selve løpet. De er ikke helt friske og det er viktig å ta hensyn til helsa, men helt i ro greier de ikke å være!

Det nevnte testløpet på rulleski har blitt en tradisjon å ha under Sommerskiskolen, og dette var ikke noe unntak i år. Startfeltene har blitt store etter hvert og i år var også sportssjefen, Åge Skinstad og finne med startnummer på brystet.  Han kunne ikke blande seg helt inn i toppstriden (heldigvis), Eirik Bye med ledsager Kristian Myhre Hellerud viste at stafettmedaljen fra Sochi ikke var noe tilfeldig. Gutta hadde stor fart oppover bakkene, og tiden viste en god personlig rekord med nesten 2 minutter. Håkon Olsrud var den som fulgte nærmest, dog i en annen stilart, fristil. Løtengutten som dessverre slet med sykdom under Paralympics i Sochi, viste nå at han også er i siget og noterte også ny pers med godt over minuttet.  Til vinteren er det VM, vi sier ikke mer….
Vi hadde også noen unge debutanter på startstreken, Johannes Birkelund, Knut Sørskår og Magnus Rød, alle gjennomførte på en flott måte med bestått + på innsatsen oppover. Dette er unge gutter vi helt sikkert vil se og høre mer til.
To av våre debutanter på Sommerskiskolen som ikke hadde mye erfaring med rulleski var kjempesporty og stilte opp og gjorde unna testløpet med joggesko på beina. All honnør til Isabell og Alexander som gjennomførte de 5 km oppover i fin stil. Cato Zahl Pedersen løp også, men i en noe forkortet utgave da han var sent ute…. !!

Ellers var det både styrke, spenst, hurtighet, intervaller, rulleski, skyting og padling på programmet. Som instruktører hadde vi med oss medaljevinnerne fra Sochi, Mariann V. Marthinsen og Nils Erik Ulset. De bidro med gode tips og innspill blant annet på teknikk til de yngre deltakerne.
Selv om det er mye av trening og aktivitet under uka med to økter hver dag så er det sosiale en vel så viktig del av opplegget. Det arrangeres «Savalenmesterskap» hvor det konkurreres i ulike aktiviteter lagvis hvor alle er med.

Det kom storfint besøk til Savalen og årets sommerskiskole, representanter fra Norges Skiforbund med skipresident Erik Røste og sportssjef Åge Skinstad, fra Skiskytterforbundet visepresident Erlend Slokvik og idrettssjef Per Arne Botnan, og fra Olympiatoppen med toppidrettsjef Tore Øvrebø i spissen sammen med Cato Zahl Pedersen og Dag Kaas. De la møte, hvor aktivitet for funksjonshemmede var tema, til Savalen slik at de også kunne overvære et par av øktene til utøverne på sommerskiskolen. Dette var et besøk som alle satte pris på!

Vi takker alle deltakerne på årets Sommerskiskole for en kjempeinnsats som gjorde dette til en flott uke og ønsker alle sammen velkommen tilbake neste år, og  vi har plass til mange flere….

Se flere bilder fra Sommerskiskolen på våre Facebooksider; Skiforbundet FH 

nif-epi04, 04