Hopp til innhold

Felles samling på Folgefonna

Den åpne samlingen for syns og bevegelseshemmede i alpint og langrenn var en suksess

Tirsdag 5. august var det klart for ny samling etter et lite samlingsavbrekk i juli. På denne samlingen var vi en stor gjeng, ettersom dette var en åpen samling med både langrennsløpere og alpinister. Det deltok også utøvere fra Sverige og Finland.
Vi bodde enkelt, men bra på Folgefonn Gjestetun, med alt fra to mannsrom til seksmannsrom. Noen av oss var så heldige og få rom med bad, mens andre måtte ut på gangen, eller snike seg inn på naborommet dersom man var så heldig å ha dør rett inn til et rom med bad……
Romfordelinga la også grunnlag for gode bekjentskaper. Det ryktes om mye ”tømmerfløting” og mange delte hemmeligheter i ubevisst tilstand på enkelte av rommene.

Tirsdagen ble brukt til reisedag. De aller fleste langrennsløperne dro i samlet flokk fra Oslo i minibuss. Det var bra stemning i bussen, noe som kom godt med på en lang tur som tok ca. 8 timer. Da vi omsider kom frem til Jondal ble vi møtt av en liten bygd med flott natur og gode treningsforhold.
Til manges store frustrasjon var det ikke bare en gjeng motiverte alpinister og langrennsløpere som hadde inntatt Jondal. Det viste seg nemlig at det «krydde» av veps, noe som ble en plage allerede fra vi gikk ut av bussen. Onsdagens grillmåltid i strålende sol ble umulig å nyte utendørs nettopp på grunn av vepsen, og at Brokser`n også trakk inn, viser at det var alvor.

Johannes og Thomas oppe på breen.

Dette var en kombinert snø og barmarksamling, hvor langrennsgjengen stort sett kjørte en skiøkt oppe på breen på formiddagen og barmark nede i dalen etter lunsj, både rulleski, løping og styrke var på programmet. Unntaket var lørdag, ettersom det var meldt storm, fant vi ut at det var best å holde oss lengre nede i dalen med torsdagens luftige økt friskt i minne. Nå skal det sies at Håkon var omtrent oppe på skisenteret under sin intervalløkt på rulleski den dagen.


Mariann under intervalløkt på vei opp mot skisenteret!

Alpinistene tilbrakte mer tid oppe på breen med to økter på ski samt en restitusjons økt nede i dalen på ettermiddagen. Der fikk ledsagerne vist at de har talent i mer enn ledsaging og rundspilte alle i fotball. Ledsager debutant Emil er hittil ubeseiret i bordtennis, og kan påberope seg tittelen «kongen av bordtennis». En annen ting alpinutøverne fikk erfare på barmarken var at det lønner seg å spille på samme lag som treneren. Av en eller annen merkelig grunn går alltid dommeravgjørelsene i hans favør…..

Mens langrennsløperne varierer med stilartene klassisk og skøyting trente alpinistene 3 dager med storslalåm og avsluttet med 2 dager med slalåm. Støtteapparatet gjorde en heroisk jobb med ”saltbørsa” og fiksa optimale forhold i bakken.

Jesper i god driv ned slalåm løypa

Været var noe varierende oppe på breen, alt fra strålende sol og blå himmel uten vind til tykk tåke, hvor vi knapt fant veien opp til løypene, fredag var det ikke mange meterne med sikt, så det var vel flere som kunne ha trengt ledsager. Men sola brøt gjennom etter hvert, bare så synd at da var økta over. 


En langrennsgjeng som ønsker sola velkommen... dette liker vi!!

Det er ikke noe «hvilehjem» å være på samling; frokost 06:30 og avreise til skisenteret 07.45. Som alpinistene sa det; I god Egil stil var vi alltid presise, helst en time for tidlig, først i bakken sist hjem uansett vær. Så i skrivende stund regner vi med at dette ender med en vaffel til Egil. I alpingjengen regnes nemlig alt i vafler. Kommer du for sent er det vaffel, spør du hva klokka er eller hva vi skal ha til barmark må du betale en vaffel til Egil. Med andre ord: alt ender med vaffel til treneren….

Fornøyd alpintrener med favoritten - vaffel!!!

Kroken måtte få en grundig veiledning av alpintreneren, Egil, for å få en forståelse av hvilke porter hørte til hvilken løype, da det var veldig mange porter i bakken. Fotograferingen gikk forsvarlig for seg med mange gode bilder, men vi kunne ikke unngå å legge merke til at rumpa til Mads var i unaturlig mange bilder. (hovedpersonen selv mener fartsdressen er en størrelse for liten så kanskje fristelsen ble for stor…….)


Også var det den rompa til Mads alle ble så opptatt av.....

Alle syns det var flott å få snø under skiene igjen, uansett om vi gikk bortover eller kjørte nedover. Stort sett strålende vær og med gode treningsøkter som viser framgang, har det vært en god stemning i gruppa. Når vi i tillegg blir en såpass stor gjeng som vi var nå, så sitter latteren løst. Energinivået viste seg å være noe forskjellig. De yngste langrennsgutta hadde helt klart overskuddet på plass og tilbrakte gjerne tiden etter øktene med andre aktiviteter.
Andre derimot slet med forkjølelse og feber og «sykdommsklubben» vokste utover samlingen. Til tross for litt sykdom har de aller fleste gjort unna en meget god samling, det har blitt trent bra med timer og alle har gjort en bra jobb under øktene.
Våre svenske venner har også fått et visst begrep av norsk språk og kultur. Simon fikk «kultursjokk» når han så «Et lite stykke Thailand» for første gang på TV – er det dette nordmenn underholdes av???, men når alt kommer til alt; «nordmenn är helt okei ändå»


Transport av langrennsfolket opp og ned fra breen...

Sett fra trenersiden så har dette vært en veldig positiv samling, sjelden vi er så mange utøvere samlet, 9 alpinister og 12 langrennsløpere, gledelig er det også at det var noen nye utøvere. Sitter igjen med en god erfaring å være på samling der alpint og langrenn har noen felles treffpunkt. Selv om vi driver med to forskjellige ting, er miljø og inkludering nøkkelord i denne sammenheng.
Det har det skjedd mye underveis på samlingen. Utøverne har blitt utfordret på flere plan og tatt dette på strak arm, det er flott å se utviklingen de har i løpet av en slik samling, enten det er i bakken eller løypa.
Veldig trivelig gjeng som har vært med.
Vi vil spesielt trekke fram ledsagerne som har bidratt med mye god hjelp. Spesielt til de som har holdt til i bakken, hjelp til å holde løypene preparerte og med rigging av løyper.

To av flere flotte ledsagere som bidro til en vellykket samling

Så til slutt vil vi si;
Takk til alle utøvere med god og ivrig innsats.
Takk til ledsagere som står på hele dagen og trår til med en hjelpende hånd der det trengs!! 
Takk for en god samling, og nye bekjentskap.

Vi har planer om en ny samling på samme sted til neste år…. og håper at alle og flere til også kommer 

 Flere bilder fra samlingen finner du på våre Facebooksider Skiforbundet FH

NIF-EPI02, 02