Hopp til innhold

Bronse på stafetten i Paralympics

Stafettløpere gjorde alle en god innsats og sikret Norge en bronse medalje i Mixed klassen.

Stafettøvelsene for funksjonshemmede er noe annerledes enn for ordinær idretten. Etter VM i 2011 ble det gjort grep for å få denne øvelsen til å bli mer attraktiv, for ved rene herre og damelag var det få nasjoner som hadde utøvere til å kunne stille med lag.

Tor Undheim gikk i tenkeboksen og kom opp med det konseptet som vi har i dag, og som fungerer bra og gir mange muligheten til å delta.

Litt fakta om stafettøvelsene;
- Det er to stafetter, Mixed Class og Open Class, disse har ulike prosentgrenser, med hhv. 330 og 370.
- Det gås 4 etapper, 1 og 3 etappe i løypa for sittende klassisk, 2 og 4 etappe i stående løype friteknikk, begge løypene er 2,5 km.
- Laget kan bestå av 2, 3 eller 4 utøvere, men ingen utøvere kan gå to etapper etter hverandre.
- Sittende menn får fratrekk på 12% fra deres egen prosent!
- Kvinner sittende 30 % fra deres egen og stående kvinner får 18 % fratrekk fra sin prosent uansett LW eller B klasse.
-Stående menn har da sin opprinnelige prosent

Så kan man bare mixe i vei både sittende og stående, menn og kvinner. Det vil bli den reelle tiden man bruker i sporet som er viktig ved komponering av laget, ettersom prosenten allerede er gitt ved start, slik at alle starter likt og de som krysser målstreken først er vinnere.

På denne måten kan det bli store forskjeller/tidsdifferanser på enkelte etapper da nasjonene disponerer sitt mannskap ulikt.

På Norges lag i stafetten Mixed Class gikk Mariann Marthinsen, Nils Erik Ulset og Eirik Bye. Mariann gikk da både 1. og 3. etappe.

Norge hadde startposisjon i andre rekke, og dessverre fikk Mariann en litt dårlig start da Sverige som stod foran henne faktisk falt i startøyeblikket.
Mariann gjorde en meget bra første etappe og gikk seg stadig oppover i feltet og vekslet nummer 4, bak Tyskland, Sverige og Russland.

Mariann under 1. etappe!

Nils Erik Ulset overtok og gikk også en bra etappe og førte Norge opp i medaljekampen og vekslet nummer tre etter Tyskland og Sverige. 


Nils Erik på 2. etappe

På tredje etappe var det igjen duket for Mariann, Ukraina gikk veldig sterkt på denen etappen og gikk helt opp i ledelsen, Mariann gjorde nok en god etappe og gikk forbi Tyskland og vekslet som nummer tre bak Ukraina og Sverige.
På vår siste etappe gikk Debutant Eirik Bye, og han dro til med det samme. Midtveis var han i føringen, med russiske Polukhin jagende like bak.  Russland gikk som forventet opp i tet,  Eirik prøvde og svare. Akkurat det straffet seg nok, for han ble veldig stiv og måtte da også se at Sverige kom tilbake og passerte han inn mot stadion. På fryktelig stive bein sikret Eirik Norge bronsemedaljen, etter Russland og Sverige.


Eirik og ledsager Kristian på 3. etappe

Sak på NRK om stafetten; http://www.nrk.no/sport/_-jeg-har-aldri-vaert-sa-stiv-for-1.11607620

Noen bilder fra medalje seremonien

NIF-EPI01, 01