Hopp til innhold

Kristian Myhre Hellerud - ledsager

Kristian er Eiriks faste ledsager, sammen utgjør de et team som skal prestere optimalt sammen. Ledsageren er viktig for at den synshemmede utøveren skal prestere optimalt.
Her kan du bli litt bedre kjent med Kristian og hvordan han opplever rollen som ledsager.

Hvem er Kristian?
Jeg ble født i Kirkenes, men flyttet til Kongsvinger da jeg var 2 år gammel. Jeg har alltid vært glad i å være i aktivitet, glad i friluftsliv. Som liten hadde jeg ingen problem med å ta med telt langt ut i skogen og overnatte der alene.Har også vært på mange fjellturer. Jeg er veldig glad i musikk, jeg har spilt trommer i skolekorpset i Kongsvinger og gått på keyboardkurs. Har også drevet med forskjellige idretter, som friidrett og bordtennis.
Jeg har alltid vært glad i å gå på ski, men begynte ikke å satse før jeg var en 13-14 år gammel. Som junior har jeg deltatt mye i Norgescup og junior-NM, som senior har det blitt mer lengre løp, som Holmenkollen skimaraton og Birkebeinerrennet for å nevne noen, men deltar også i noen Norgescup.
Etter å ha bodd Lillehammer og studerert bachelor idrett, har jeg nå flyttet hjem til Kongsvinger hvor jeg i år jobber som lærer ved en barneskole. 

Hvorfor ble jeg ledsager?
Det hele startet med at jeg fikk en melding fra høyskolen i Lillehammer om at Rekrutteringslandslaget for funksjonshemmede skulle ha samling på Sjusjøen, og at de kunne trenge en ledsager. Dette syntes jeg hørte spennende ut og hoppet ut i det og tok sjansen.
Da jeg møtte de fikk jeg beskjed om at det egentlig var ei jente jeg skulle være ledsager for, men hun hadde blitt syk, og derfor ble jeg heller ledsager for Eirik Bye på den samlingen. Jeg syntes det var litt utfordrende i starten, men når jeg fikk snakket litt med Eirik om hvordan jeg skulle ledsage, så gikk det bedre.
Etter denne samlingen har jeg vært med på alle samlinger og er med så mange konkurranser som mulig. Jeg synes det er utrolig moro, og trives veldig med det.

Hva innebærer ledsagerrollen?
Ledsageren bør være god i den idretten det ledsages i for at utøveren skal få fullt utbytte, og bør ha minst samme kondisjonsnivå, helst litt bedre. I individuelle idretter, som langrenn, er det ledsagers oppgave å være den synshemmedes ”øyne”. Terrenget skal beskrives med tanke på at utøver skal kunne utnytte sin teknikk best mulig. Det er også viktig å motivere, fortelle hvordan en ligger an i forhold til konkurrentene for å stimulere til å yte maksimal prestasjon, og eventuelt hvor mange km det er igjen. Det er viktig at løperen og ledsageren sammen kommer fram til en god måte å ledsage på.

Hvordan opplever Kristian å være ledsager og hva gir det ham?
Jeg føler det som en givende innsats å kunne være til stede og hjelpe de som ønsker å drive med aktiviteten de liker, som jeg i tillegg selv liker, at det ikke skal være noen begrensning for å kunne få drive med akkurat det man vil. Jeg er ledsager for Eirik Bye, og Eirik er på et nivå som gjør at for meg så blir det en «vinn-vinn situasjon», ikke bare trener jeg Eirik, men vi får begge trent sammen. Vi får begge utbytte av treningen og sammen gleder vi oss over idretten.

Hva sier du til andre som kunne tenke seg å være ledsager?Jeg oppfordrer flere til å stille opp som ledsagere for de som trenger det, det er både meningsfullt og lærerikt. Selv føler jeg det er meningsfullt å kunne gi muligheten til de som i utgangspunkt ikke har samme mulighet som andre.