Hopp til innhold

Jon Ivar Sandhaugo -langrenn

Klubb; Skoppum IL
Krets; Telemark og Vestfold Skikrets
Klasse; LW12
Født; 29.07.1982
Hjemsted; Horten
e-post; jon_iva@hotmail.com
Yrke; student
Hobby;
Liverpool FC, Golf

Treningsmengde; 
Målsetning kommende sesong: 
- Bli en bedre langrennspigger.
- Øke styrke og utholdenhet.
- Etablere meg topp ti i verdenscup.

Langsiktig målsetting: 
Bli så god som mulig og forhåpentligvis kjempe blant dei beste.

Hvem er  Jon Ivar ?
Kommer fra Vestre Slidre i Valdres. Har bodd der hele livet, men flyttet til Horten ved juletider i 2014.
Er utdannet tømrer og jobbet som tømrer frem til skaden inntraff sent 2007.  Etter dette har jeg vært innom diverse jobber.

Jeg spilte også fotball frem til jeg fikk skaden. etter skaden brukte jeg mye tid innen fotballen i klubben jeg spilte i (FK Vang). 
Var med som hjelpetrener og hadde ansvar for 2.laget. Etter en del år kom jeg til et punkt der jeg måtte begynne tenke litt mer på meg selv. Begynte deretter å trene jevnlig, og etterhvert kom jeg i så bra form og fant stor mestring i å drive idrett, at jeg bestemte meg før å satse inne langrennssporten. Valget falt på langrennspigging. Jeg var i den situasjonen at jeg kunne velge mellom stående langrenn og sittende. Valget falt på sittende. Det er både helsemessige grunner og litt for dårlige prosentsystemer i fristil i klassen min som stående, som var med på å bestemme at det ble sittende.

 Jeg er over middels interessert i fotball og Liverpool er favorittlaget.  Jeg er en aktiv og sosial person.

Om sin funksjonshemning sier John Ivar; 
Jeg måtte amputere høyre ben over kne etter en sykehustabbe i Oktober 2007 . Jeg var i utgangspunktet på sykehuset fordi jeg pådro meg et benbrudd i en fotballkamp tidligere samme måned. Det ble komplikasjoner som til slutt endte med en amputasjon.  Amputasjonen gjorde at hele livet mitt ble snudd på hodet. Jobb og fritidsaktiviter måtte jeg slutte med. Jeg gjorde alt for å beholde mitt gamle liv. Jeg presset på for å holde jobb, venner og familie på samme nivå som før skaden, men etterhvert merket jeg på kroppen hvor mye mer energi jeg som amputert brukte, og jeg fant ut at jeg måtte bli mer egoistisk og tenke på seg selv. Etter dette brukte jeg mye tid på trening og ikke minst protesetrening.

Har i dag en meget bra protesefunksjon, og dette takket være mye trening og hardt arbeid. Er i utgangspunktet en "vimsete" gutt, men etter skaden har jeg lært at jeg må planlegge dager og uker for å kunne komme meg igjennom det man må.
Den største utfordringen med en slik skade er man må gi avkall på så mye man tok som gitt før. Man kan gjøre mye av det samme som før, men ting tar lengre tid. Jeg liker og pushe meg selv, og har ikke trua på at ting er umulig for jeg idet minste har forsøkt. Mange jeg møter blir overasket når jeg sier at jeg har amputert høyre ben over kne, og det vanligste kommentaren er jo "det kan jo ikke være noe problem å være amputert, så bra som du går". Riktig såenkelt er det jo ikke. Det er utallige treningstimer og mye smerte som ligger bak.
Det ligger mye annet bak det å være amputert som er vanskelig for folk utenfra å sette seg inn i.  Utfordringene i dagliglivet for meg er trapper opp og ned, ulendt terreng og svetteproblematikk. 

Den store mestringen får jeg på sportsarenaen. Kan ikke få sagt nok hvor takknemlig jeg er for å ha blitt tatt inn i dette miljøet jeg nå er.  

Jon Ivars meritter;
Beste plasseringer WC seingen 2015-16
6. pl sprint, Tyumen, RUS des 15
7. pl 5 km, Tyumen, RUS des 15
7. pl 15 km, Tyumen, RUS des 15

Beste resultater fra WC sesongen 2014-15
8. pl 10 km Surnadal, NOR, mars 15
10. pl sprint Vuokatti, FIN des 14

Resultater fra sesongen 2013-14:
Gjennomførte Valdresmarsjen - 65 km
Vant fjellrennet under Ridderuken 
Nr 2 og 4 på NC finalene hhv 10 og 20 km 

VM
Cable, USA 2015
4. pl - stafett Open Class
9. pl - 15 km
10. pl - sprint
11. pl - 10 km

World Cup sammenlagt; 
Lanrgenn 16 - 14. plass
Langrenn 15 - 12. plass

Vibeke Linn