Hopp til innhold

Hanne Vadseth

Klubb: Aron SK
Krets: Buskerud
Klasse: B3 (Svaksynt)
Hjemsted: Tomrefjord, men bor i Oslo
Født: 27.07.88
E-post: hanne@vadseth.net
Yrke:
Hobby: Gitar, sang, fotball og snowboard
Følg også Hanne på Facebook; TeamVisionImpossible

Treningsmengde pr år: 400-450 timer
Målsetning for sesongen:
Kvalifisere meg til E-Cup i SL og GS.
Bli tøffere i SG

Hanne om seg selv; 
Jeg ble 2,5 måneder for tidlig født og måtte derfor ligge i kuvøse over en lengre periode. På den tiden var de ikke klar over risikoen dette medførte og jeg endte opp med en alvorlig og uhelbredelig synsskade. Det har imidlertid ikke lagt demper på livet mitt. Jeg har alltid gått mine egne veier og stort sett drevet med det alle andre barn har drevet med. Det var lite forhold for vinteridrett i Tomrefjorden på den tida, så det var idretter som fotball og friidrett ble det satset hardt på.
I 2007 flyttet jeg til Oslo for å  utdanne meg til kroppsøvingslærer ved NIH og her lå forholdene mye mer til rette for både ledsager rekruttering og skianlegg.
Jeg drev noen år på med langrenn, men fant ut etter hvert at alpint var en gren jeg presterte mye bedre i. Etter en intens jakt på ledsager som var dedikert nok og god nok på ski fant jeg endelig min nåværende ledsager Espen. Vi har kjørt sammen i en sesong og hatt stor fremgang på kort tid. Som synshemmet utøver er ledsager minst like viktig som skiene siden jeg ikke får brukt skiene uten han.
Jeg har også en reserve ledsager som stepper inn på treninger og konkurranser når Espen er opptatt med skole og jobb.
Sammen utgjør vi Team Vision Impossible

Min funksjonshemming:  
Jeg er sterkt svaksynt og ser ca 6% på beste øye. Enkelt forklart vil det si at det en normalt seende ser på 60m vil jeg se på 3-4m.
Jeg er avhengig av mye lys så lenge det ikke kommer rett i mot for å se best mulig - sollys er å foretrekke i løypa.
Både farger og kontraster blir mye sterkere da. Skarpe farger som rød, gul og oransje fungerer veldig godt for meg. På klubbtreninger kjører vi på kvelden, og her ser jeg nesten ingen ting siden de oransje flomlysene ”stjeler” mye av fargene. I en vanlig løype kan jeg se de røde flaggene på litt avstand, men siden jeg ikke har dybdesyn og ser dobbelt har det egentlig ingen ting å si.
Siden jeg ser så dårlig kjører jeg stort sett på kommandoer.
Eksempel på dette kan være høyre, venstre, laaaang, kul, kompresjon. I SL som går raskt er rytme viktig og derfor prøver vi å lage kommandoer som gir et riktig rytmisk lydbilde for eksempel ”hepp hepp” for sving og ”enkel, dobbel, trippel” for kombinasjonene.

Når vi besiktiger løypa kan vi da ende opp noe sånt som dette: 4-lang-3-enkel over heng-8-trippel. Det betyr 4 svinger, langsving, 3 svinger og inn i en hårnål over hengkanten, 8 svinger og inn i en hæsje. Siden jeg ikke kan se hele løypa i sin helhet er det mye lettere å pugge den når man deler det opp i slike sjekkpunkt som dette.    

Som synshemmet utøver er du plikt til å bruke  ledsagervest, og det samme gjelder ledsager. Disse finnes i mange varianter men vi bruker en vest som er helgul med en oransje firkant på ryggen. Det er rett og slett fordi den firkanten  blir noe konkret å feste blikket på.
Foran på vesten er det skrevet ”Guide” med stor svart skrift. Jeg som utøver har også på meg gul vest med skriften ”Blind”. Dette gjør andre oppmerksom på at jeg ikke ser og at folk ikke skal kjøre mellom oss. Vi har valgt vester som er på engelsk siden vi kjører en del i utlandet. 

Vi bruker også i noen tilfeller rød eller gul teip på ledsagers armer og bein. Dette gjør det lettere for meg å se armbevegelser eller vinkling i kne, ankel og hofte.   

 Trener Egil om Hanne; 
Med sin ledsager Espen, er målsettingen i år å kvalifisere inn til Europa Cupen. Er like utenfor i tekniske grener, så målsettingen er realistisk. En spennende sesong i gjære. 

Hannes Meritter; 

Beste plasseringer sesongen 2013-2014
IPCAS-renn; 
Slalåm:
3. pl Pitztal, AUT 14. des 2013
4. pl Rinn, AUT 3 og 4. jan 2014
5. pl Landgraaf, NED 21.nov 2013

Storslalåm
5. pl Pitztal, AUT 13. des 2013

Vibeke Linn