Hopp til innhold

Jubler over Big Air-JA

- Det er kjempekult at sporten utvikler seg i riktig retning, sier Tiril Sjåstad Christiansen.

Flere freeskikjørere kommer til å banke på døra til OL i 2022. For første gang kan de delta både i Big Air og slopestyle, akkurat det samme som snowbord gjorde i 2018-OL. Mens snowboard hadde Big Air og slopestyle på programmet i PyeongChang, måtte freeskikjørerne klare seg med slopestyle. Men om fire år er grenene likestilt.

Freeski har i løpet av kort tid utviklet seg til å bli Norges Skiforbund sin tredje største gren målt i antall medlemmer. Det var først i OL i Sotsji at grenen kom på OL-programmet med slopestyle. Åtte år senere kommer også Big Air inn.
- Denne idretten inspirerer en ny generasjon. Det er derfor av stor betydning at Big Air blir en olympisk øvelse, sier Erik Røste.
Den norske skipresidenten har fulgt utviklingen av twintip og freeski tett de siste ti årene. Fra å stå utenfor OL-øvelser, har den «egenorganiserte idretten» utviklet seg rekordraskt innenfor norsk idretts systemer.

Fersk gullvinner i slopestyle i OL i vinter, Øystein Bråten, synes det er kult med en øvelse til.
- Vi får to muligheter til å gjøre det bra. Jeg har planer om å kjøre konkurranser i mange år til, og håper å stå på startstreken i både Big Air og i slopestyle i Beijing-OL 2022, sier han.

Mikkel Berg var en av dem som sørget for at denne aktiviteten ble satt i system i Norges Skiforbund. Han har jobbet knallhardt med utviklingen av sporten de siste ti årene. Berg mener først og fremst Bråten er den ypperste representanten for den selvdrevne, egenorganiserte idretten hjulpet fram av det organiserte.
- Det er «trampolinegenerasjonen» som tar med seg ferdighetene ut i snøen. Det er utøvere som bruker like mye tid på sin idrett som andre toppidrettsutøvere, men som kanskje likevel skiller seg (litt) ut. – Det viktigste er mestring, stadig utvikling av nye triks og ferdigheter – ikke for å bli best for andre, men for seg selv, forklarer Berg.

- Dette er helt rått. Dette her har det vært jobba så bra med i mange år - og før jeg begynte med idretten. Det er ekstremt bra at freeski får to OL-muligheter, mener Tiril Sjåstad Christiansen.

Christian Nummedal vant verdenscupen i Big Air i vinter.
- Rått! Dette er kjempekult. Vi får to disipliner på OL-programmet innenfor freeski som er veldig motiverende for min satsing mot OL i Beijing 2022. Det kribler i beina for å komme meg ut på ski, sier han.

Johanne Killi var tilbake på ski på Juvass etter et lengre skadeavbrekk i vinter og våres.
- Jeg ble skikkelig glad da jeg hørte nyheten. Det blir hvert fall fire år med satsing til, og jeg vil ha revansje etter vinterens OL. Jeg savna Big Air i Sør-Korea, og dette betyr masse. Når vi for eksempel ikke lykkes i den ene øvelsen, får vi en medaljesjanse til.

nif-epi04, 04
NSF - Nor Freeski